Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să depozitezi fructele și legumele vara, ca să nu se strice repede și ce poți face dacă s-au alterat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Căldura năucitoare a făcut deja pagube însemnate în culturile de fructe și legume. Miezul pepenilor de la Dăbuleni se acrește sub coaja înmuiată de soare.  

În plus, marfa expusă în târguri și piețe se strică mai repede și trebuie vândută la preț redus. Cei care încearcă să culeagă de verzi roșiile, caisele și piersicile sunt vizitați de mai puțini clienți, nemulțumiți că aroma și gustul nu sunt aceleași, dacă se coc forțat, pe tarabă.

Însetați și încinși de soare ore în șir, pepenii din Dăbuleni au început să se îngălbenească pe câmp. Coaja se înmoaie, iar în miezul dulce apar găuri.

Desigur, lubenițele cu pete albe sunt mai puțin atractive la târg.

Florin Țecan, fermier: „Pepenii pe care i-am pus extra timpurii nu cred că or să mai reziste foarte mult timp”.

Nicu Dinu: „Dacă eu le las 7-8 zile să stea așa, fructul se strică. Se clocește, pur și simplu”.

Canicula a crescut și pierderile comercianților, nevoiți să vândă la jumătate de preț lădițe întregi cu marfă stafidită.

Odată ce ați făcut cumpărăturile, nu lăsați sacoșele nici măcar o oră în portbagajul mașinii. Sub influența căldurii, legumele și fructele puse în pungi de plastic vor începe să se degradeze.

Odată ajunși acasă, găsiți un loc răcoros pentru ele - vara multe pot sta chiar în frigider, dar în sertare diferite. Majoritatea fructelor degajă, în procesul de coacere, un gaz numit etilen, care alterează legumele.

Viorica Lagunovschi-Luchian: „Tomatele, culese în pârgă, adică verzi, se coc la temperaturi de 19-21 de grade, dar nu le punem în frigider”.

Fructele de pădure rămân în casolete cu găurele. Fructele mari se vor coace rapid pe platou, în bucătărie. Ca să țină, cartofii stau pe parchet sau pe gresie, în pungi de hârtie.

Femeie: „Automat se strică, dacă prind umezeală”.

Porumbul dulce, pe care nu-l fierbeți pe loc se pune la congelator, cu tot cu frunze.

Numai vinetele se simt bine la soare. Chiar dacă sunt ridate rămân o alegere bună.

Femeie: „Dacă se zbârcesc puțin nu sunt stricate, sunt mai bune de copt, că nu mai au apă-n ele”.

În fine, ce facem cu fructele și cu legumele la un pas să se strice? Primele merg la compoturi, dulcețuri, sosuri și prăjituri. Restul, la supe, zacuscă și diverse ghiveciuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult