Concurs de machete în Alba Iulia. Mii de elevi au încercat să redea imaginea satului autentic românesc
Your browser doesn't support HTML5 video.
De la case rustice cu acoperișuri din paie, șindrilă sau lemn, până la fântâni, ciubere sau cruci, toate fac parte din fascinanta viață de la ţară.
Scopul competiţiei este de a insufla tinerei generații dorința de a păstra valorile tradiționale locale.
Pentru această machetă, ce redă în detaliu procesul de extragere a aurului din Munții Apuseni, elevii s-au inspirat din fotografii vechi.
Rareș, în schimb, și-a amintit de perioadele petrecute la bunci şi a reuşit să redea un crâmpei din lumea satului copilăriei lui.
Rareș Faur, elev Săsciori: „Buncii mei au îngrijit un om și omul acela era dogar, adică un om care făcea butoiae, fântâni, ciubere și m-am luat după căsuța lui. Aici am reconstituit măsuța lui unde stătea să se odihnească, citea și mânca brânză”.
Câțiva elevi au construit machetele unor gospodării din zona de munte.
Alții au ales obiective turistice din Apuseni.
Paraschiva Sav, învățătoare: „Ei și-au ales colțurile mai atractive din comuna Sălciua și au vrut să le redea prin imaginația lor și să arate tuturor ce frumoasă este comuna noastră”.
Concursul "Satul copilăriei mele" a ajuns anul acesta la cea de-a III-a ediție.
Ion Dumitrel, președinte Consiliul Județean Alba: „Să protejăm ceea ce este caracteristic pentru județul Alba, spuneam atunci pornind de la o idee furată din Franța, ideea de protejare a peisajului, iar unul din peisajele care trebuie protejat și trebuie dus mai departe în aceeași formă este cea legată de modul cum s-a construit, cum s-a organizat zona rurală din județul Alba”.
Cele peste 200 de lucrări - desene, colaje și machete - care au obținut premiul I sunt expuse, până la sfârșitul lunii, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.