Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fructele ce ar putea să-i îmbogăţească pe români se usucă, neculese. În Italia se vând cu mii de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru că nu avem suficiente fabrici de procesare şi nicio industrie de profil bine dezvoltată, măceşele, atât de bogate în vitamina C, se usucă neculese.

Fructele, folosite în industria farmaceutică, dar și în dulcețuri sau în sosuri, îi încântă pe străini, care cumpără tot ce strâng oamenii de la ţară.

Nemţii sau italienii, de exemplu, sunt dispuşi să dea şi 1.000 de euro pe tona de măceșe.

Din Maramureș, zeci de tone de măceșe vor ajunge în Germania. Fructele, considerate adevărate medicamente naturale, rămân în păduri și pe dealuri pentru că se culeg greu și puțini se înhamă la o muncă atât de meticuloasă.

Culegătoare: „Sunt la fel de frumoase ca anul trecut, sunt multe”

Citește și
Macese
În România se vinde dulceaţă de măceşe româneşti, fabricată în țări străine

În mod normal, măceșele sunt sortate la direcțiile silvice pentru firmele din străinătate. Din păcate, însă, o cantitate uriașă se pierde în acest moment.

Marcel Cosma, Direcția Silvică Maramureș: „Recolta este bună, stăm mai prost cu culegătorii pentru că forța de muncă aproape că nu mai există sau nu este interesată. Am ajuns să mergem cu angajații noștri să facem cantitatea contractată”

Italienii transformă măceșele în gemuri, siropuri sau în sosuri pentru fripturi. În Bistrița Năsăud, un culegător primește 3 lei pentru un kilogram, cu precizarea că peste graniță prețul se dublează.

Simion Bodor, Direcția Silvică Bistrița Năsăud: „Noi trebuie să onorăm 40 de tone, sperăm să le putem realiza, deși am fi avut nevoie de 70 de tone”.

Intuind potențialul afacerii, autoritățile din Alba au găsit o variantă că măceșele să ajungă și pe piațainternă. O cantitate foarte mare este transformată în pastă, chiar la sediul Ocolului Silvic din Sebeș.

Dan Antonie, Ocolul Silvic Blaj: „Aici vor fi prelucrate și vom face pastă de măceșe ce va fi dată clienților noștri. Estimăm să facem 10 tone de pastă”.

Reporter: „Există cerere pentru această pastă de măceșe?”

Dan Antonie, Ocolul Silvic Blaj: „Există, există, pentru că este foarte bună și de calitate și conține foarte multă vitamina C”.

O pungă de 5 kilograme se vinde cu 30 de lei.

La Saschiz, în Mureș, este sezonul coarnelor. Din fructele sălbatice se fac tot felul de bunătăți: gem, dulceață, sirop. Rețele localnicilor l-au ademenit și pe Prințul Charles. O fundație patronată de Alteța Sa regală a adunat o sută de kilograme de coarne de la localnici.

Diana Shuster, fundația Adept: „La noi se face gem, sirop și cornata. Sunt fructe de pădure, dar se pot găși și în grădinile omaneilor. Anul asta au fost foarte multe, depinde de vreme, noi le cumpărăm de la localnici, ei merg le adună”

Gizela, gospodină: „Rețeta o fac ca în general oamenii aici în zona, eu am furat de la bunica mea când eram copila. Nu punem conservanți și aditivi”.

Un borcan de dulceață sau sirop de coarne costă între 10 și 15 lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult