Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este bine să mâncăm după mesele copioase din ziua de Crăciun. Nutriționiștii recomandă o pauză de la carnea de porc

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe cât de frumoase, pe atât de grele pentru stomac au fost zilele acestea, după ce am mancat din toate preparatele tradiționale. Am trecut de la salata beouf, la sarmale, apoi la friptură și cârnați și am încheiat cu cozonac.

Toate au fost greu de digerat. Dacă ne simțim plini și obosiți este timpul să adaugăm în meniul zilnic multe legume și supă, cel puțin până vine anul nou.

De pe mese nu au lipsit zilele acestea friptura de porc, sarmalele și carnații, mâncate de mai multe ori pe zi. Nu e de mirare că am avut un disconfort fizic și că ne-am simțit mai obosiți, spun nutriționiștii.

Dr. Șerban Damian, nutriționist: „Procesul de digestie consumă energie, dacă îi dai de lucru suplimentar o să ia din energia pentru celalalte procese. Preparatele în sine sunt combinații din multe principii, dacă vorbim de salata beouf avem acolo tot felul de legume, carne, grăsime din uleiul din maioneză, iar friptura de porc este greu digerabilă. Cumva nu există un preparat safe în masa de sărbători și mai curând trebuie să ne orientăm spre cantități mai reduse ca să le putem digera cum trebuie”.

Putem, de asemenea, să optăm pentru preparate mai ușoare. Carnea de porc poate fi înlocuită cu pui sau pește și este indicat să mâncam multe legume.

Citește și
alimente calorii
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile

Adi Hădean, chef: „În orice parte te întorci, dacă nu e deschisă piața agroalimentară, tot găsești undeva niște legume să mănânci o salată, fie salată de varză crudă, cu țelină, cu măr, zona de crudități ajută. Și crudități fară maioneza dragii mei, că aia e pe salata beouf și am mâncat-o destul. Putem pune zeama de lămâie sau o lingură de ulei de măsline”.

Putem mânca și supe și chiar paste. Giuliano este chef într-un restaurant din Arad și ne-a arătat o rețetă ușoară de paste primavera.

Giuliano Gai, chef: „Avem dovlecel, avem vânătă, morcov, ceapă roșie, ardei, roșii cherry, oregano, usturoi și puțina ceapă roșie. Odtă ce legumele au fost trase la tigaie, spre sfârșit punem roșiile cherry și ne pregătim să punem paștele la fiert”.

Oamenii care au ieșit la restaurant au căutat macaruri ușoare.

Valerica Ștefan, bucătar șef: „Au mâncat mai mult salate. Probabil de Crăciun au mâncat porc destul și astăzi văd că s-au axat pe salate”.

Nutriționiștii ne recomandă, de asemenea, să renunțăm la dulciuri și la băuturile alcoolice, cel puțin până la Revelion.

Reporteri: Bianca Ghiță, Adrian Crăciunoiu, Marius Grama

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult