Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce amendă riști dacă traversezi neregulamentar. Zone periculoase din București

Traversarea neregulamentară pare a fi la îndemână în momentul în care ești grăbit sau când nu vezi nicio mașină în apropiere, dar consecințele pot fi costisitoare.

De la amenzi până la riscuri pentru siguranța personală, traversarea neregulamentară nu merită niciodată să fie luată în considerare.

În București, ca în multe alte orașe aglomerate din întreaga țară, traversarea străzii poate părea o sarcină banală. Însă, regulile de traversare nu sunt doar recomandări. Ele sunt impuse pentru a proteja siguranța tuturor participanților la trafic, iar încălcarea acestor reguli poate duce la amenzi, iar cuantumul acestora poate fi mai mare decât vă imaginați.

Ce este considerată traversarea neregulamentară

Traversarea neregulamentară a străzii este definită ca fiind traversarea în afara trecerilor de pietoni sau în locuri unde semaforul nu indică verde pentru pietoni. Așadar, chiar dacă traversați pe trecerea de pietoni, dacă semaforul indică culoarea roșie, traversarea este considerată tot neregulamentară.

Este important să înțelegem că acest lucru nu este doar o încălcare a legii, ci și o acțiune care pune în pericol atât viața pietonilor, cât și pe cea a șoferilor.

Citește și
politie
Un bărbat din Constanţa nu a oprit la semnalele poliţiştilor, a provocat un accident cu 5 victime și a fugit

În plus, odată ce decizi să traversezi neregulamentar, riști nu doar propria siguranță, ci și o amendă considerabilă. În București, amenda pentru traversarea neregulamentară poate fi destul de usturătoare.

În multe zone, amenzile pentru traversarea neregulamentară pot începe de la câteva sute de lei și pot ajunge chiar și la câteva mii, în funcție de gradul de pericol asociat acțiunii și de decizia polițistului care constată încălcarea.

În plus față de riscul financiar, traversarea neregulamentară poate avea și alte consecințe neplăcute. De exemplu, în cazul unui accident, chiar și dacă nu ești tu cel vinovat, poți suporta o parte din responsabilitate datorită traversării ilegale a străzii. Acest lucru poate complica procesul de obținere a despăgubirilor sau poate duce la costuri legale suplimentare.

Pentru a evita amenzi și alte neplăceri asociate traversării neregulamentare în București, este esențial să respecți regulile de circulație și să utilizezi doar trecerile de pietoni atunci când traversezi strada. În plus, fii întotdeauna atent la semafoare și la alte indicatoare rutiere destinate pietonilor. Chiar și atunci când traficul pare ușor sau când nu sunt mașini în apropiere, nu te expune riscurilor inutile.

Amenda pentru traversarea neregulamentară

Articolul 167 din regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006 prevede mai multe interdicții și obligații pentru pietoni.

Se interzice pietonilor:

· să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore

· să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător

· să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare

· să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise

· să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei

· să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea

· să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător

De la 1 ianuarie 2024 a crescut punctul de amendă cu 20 de lei, adică la 165 de lei, față de 145 de lei cât a fost până anul trecut. Așadar, valoarea punctului de amendă reprezintă acum 5% din salariul minim brut, care în prezent este este 3.300 de lei.

Suma reprezintă 5% din salariul minim brut pe țară, față de 10% cât a fost în ultimii șase ani.

Guvernul a propus ca în iulie 2024 să crească salariul minim brut la 3.700 de lei, de la 3.300 cât este în prezent. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci punctul de amendă s-ar putea modifica din nou.

Între timp, actualul Cod Rutier prevede pentru un pieton care nu respectă circulația de pe drumurile publice o amendă care constă în două sau trei puncte, în funcție de gravitate.

Astfel, nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice este sancționată cu amenzi cuprinse între 330 de lei și 495 de lei.

Cele mai periculoase treceri de pietoni din București

A fi pieton în București poate fi însă o experiență provocatoare și uneori periculoasă. Traficul aglomerat și haotic poate face traversarea străzii o provocare în sine. Șoferii care nu respectă cu strictețe regulile de circulație și parchează în locuri neregulamentare pot crea un mediu nesigur pentru pietoni.

De asemenea, infrastructura pentru pietoni în București este, în unele părți ale orașului, nesigură. Trotuarele înguste îi obligă pe pietoni adesea să împartă spațiul cu vehiculele parcate neregulamentar sau să folosească carosabilul pe post de trotuar,, expunându-i riscului de accidente.

Un text publicat de către Asociația Pro Infrastructură în luna martie a acestui an vorbește tocmai despre cifrele îngrijorătoare ale victimelor accidentelor rutiere, dintre care o mare parte sunt pietoni și bicicliști.

Potrivit organizației, autoritățile aruncă deseori vina pe „pietonii indisciplinați” pentru a masca evidenta lipsă de infrastructură pietonală decentă, atât atunci când vorbim despre orașe, dar și despre mediul rural, unde, uneori, nu există nici măcar trotuare.

Potrivit datelor furnizate de Brigada Rutieră, la solicitarea hotnews.ro, pe baza evenimentelor rutiere din 2021, în București au fost identificate patru treceri de pietoni cu risc crescut de producere a accidentelor:

Bd. Lacul Tei Nr.67 Bd. Timișoara/Str.Brașov/Str.Lujerului Str. Câmpul cu Narcise/Str.Laicerului Str.Zetarilor-S.T.B Baciului

Asociația Drum Sigur a semnalat o situație periculoasă pe care pietonii bucureșteni o întâmpină deseori - trecerile de pietoni decalate.

O astfel de trecere de pietoni decalată se află pe șoseaua Colentina, la intersectia cu strada Ziduri Moși. Aici insula de refugiu pentru pietoni de pe partea cu sensul spre piața Obor este construită astfel încât pietonii sunt obligați să se îndrepte cu spatele către trafic în momentul premergător traversării, total opus față de principiul care stă la baza utilizării trecerilor de pietoni decalate.

Asociația susține că amplasarea unei treceri de pietoni decalată în această zonă, este total nepotrivită și nu face decât sa afecteze timpul de deplasare pentru pietoni, punându-i în pericol.

Mai mult, aceasta este singura trecere de pietoni din această intersecție și, totodată, zona prin care locuitorii cartierului Tei traverseaza șoseaua Colentina pentru a merge către Piața Obor, Mall Veranda, Magazinul Obor și centrul comercial Kaufland. Prin urmare, este o zonă aglomerată, cu un flux mare de pietoni.

Mai mult, lungimea totală a trecerii de pietoni este de 30 de metri, iar timpul semaforului verde pentru pietoni este extrem de scurt, de maxim 25 de secunde. În acest fel, grupurile de pietoni care se formează la această trecere nu au suficient timp să traverseze, iar zona se aglomerează.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult