Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a apărut pe cerul Portugaliei și al Spaniei în timpul nopții. „Părea a fi ziuă. Am fost uimiţi”| VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un fragment strălucitor de cometă a luminat cerul Spaniei şi al Portugaliei, sâmbătă seara târziu, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).  

Duminică dimineaţa, ESA a distribuit pe X un videoclip cu ceea ce a descris ca fiind un „meteorit uimitor" ce a apărut pe cerul oraşului Caceres din vestul Spaniei, în apropiere de graniţa cu Portugalia.

Ulterior Agenția a precizat că ar fi vorba despre o mică bucată de cometă şi nu de un meteorit. Cometa a fost surprinsă zburând deasupra Spaniei şi Portugaliei cu o viteză de 45 kilometri pe secundă înainte de a arde deasupra Atlanticului.

Un locuitor din Lisabona a declarat că spectacolul luminos „a fost ca în filme”, relatează AP.

„Probabilitatea ca vreun meteorit să fie găsit este foarte scăzută", a precizat ESA.

Citește și
Fenomenele astronomice majore din 2024
Mișcări spectaculoase pe cer în 2024. Vom putea vedea timp de două săptămâni o cometă de după Soare

În ambele ţări locuitorii au surprins în imagini spectacolul de lumini. Mulţi au contactat serviciile de urgenţă pentru a raporta ce s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al serviciului spaniol de urgenţă 112, din Madrid, a declarat pentru agenţia de presă Europa Press că a primit mai multe apeluri.

Observatorul astronomic spaniol Calar Alto a precizat, de asemenea, că o analiză preliminară efectuată de Institutul de Astrofizică din Andaluzia a arătat că obiectul are o „origine cometară".

Un locuitor din Lisabona, Bernardo Taborda, în vârstă de 31 de ani, a declarat pentru Reuters că se plimba prin oraş cu prietenii săi când cerul a devenit brusc de un verde strălucitor.

„Aproape că părea a fi ziuă. Ne-am uitat cu toţii înapoi şi am văzut. A fost ca în filme, ne-am uitat cu toţii unii la alţii şi am fost uimiţi. A fost uimitor", a spus Taborda.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult