Carnea de porc se scumpește din cauza tarifelor mărite din energie și a pestei porcine: ”Zi de zi apar noi focare”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din cauza bolii au fost uciși, în acest an, aproape o jumătate de milion de porci din fermele românești. Alte sute de mii de animale sănătoase sunt blocate în crescătorii din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pestei. Așadar, mâncăm din alte țări, la alte prețuri.
Statisticile arată că, din necesarul de carne de porc de pe piața internă, doar 30 la sută este acoperit de crescătorii români. În rest cumpărăm din Spania, Germania, Polonia și Ungaria. Asta înseamnă că marfa ajunge la noi abia după șase, șapte zile și nu de puține ori se vinde "la ofertă".
Dragoș Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Brăila: ”Din surse interne, de pe piața națională nu mai avem furnizor la necesar de carne de porc."
Mary Eugenia Pană, președinte ACBOP România: ”Din cauza pestei vom mânca o carne mai puțin proaspătă, mai ales că, ușor-ușor, nu vom mai avea unde merge să luăm un porc de la țărani. Acolo situația e dezastruoasă."
În acest moment avem 620 de focare active de pestă porcină. Boala a pus pe butuci și 19 ferme mari.
Cele mai mari probleme sunt în Ialomița, Teleorman și Buzău. Ultima raportare a Autorității Sanitar Veterinare indică 476.000 de porci uciși doar anul acesta, dar alte sute de mii de exemplare sănătoase sunt blocate în ferme din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii pestei.
Mary Eugenia Pană, președinte ACBOP România: ”Vorbesc de porci sănătoși, de ferme mari, de 30 - 40.000 de capete care stau câte șase luni cu porcii în loc să îi livreze după trei luni la abator."
Răzvan Mihail are patru ferme de porci în județul Buzău, în total 12.000 de capete. Într-una dintre crescătorii a apărut pesta porcină, astfel că activitatea este blocată acum și în celelalte trei. Sunt aproape două luni de când niciun porc de la el nu a mai plecat spre abator.
Răzvan Mihail, fermier: ”Întrebăm în fiecare zi când putem livra. Nu se știe. Așteptăm. Zi de zi apar noi focare, majoritatea la gospodăriile private."
Așa că noi gătim carne din alte țări, adusă la un preț din ce în ce mai mare din cauza scumpirii energiei și combustibililor.
În plus, pesta porcină are un impact semnificativ și asupra bugetului. Fermierii trebuie despăgubiți pentru fiecare animal sacrificat, iar valoarea totală a despăgubirilor acordate din 2017 și până acum se ridică la aproape 700.000 de lei. 75 la sută din bani vin de la Uniunea Europeană.