Carnea de miel, mai scumpă și mai greu de găsit pentru Paștele din acest an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Spațiile special amenajate în piețe au dispărut din cauza pandemiei, așa că oamenii spun că și prețul va fi mai mare.
Soluția ar fi ca mai multe abatoare să obțină rapid aprobările necesare.
Un cioban din Bihor are peste 600 de mioare, de la care, în această primăvara, s-a ales cu mai mult de 800 de miei. Dar ne spune că îi este foarte greu să îi vândă, având în vedere că anul acesta, din cauza pandemiei, nu vor exista spațiile speciale dedicate sacrificării mieilor de Paște.
Sandu Ciocaș, proprietar de oi: ”Mergeai acolo, erau măcelari verificați, era un lucru curat, bun. O să se vândă mieii peste tot, nici nu știu ce să zic, la colțul străzii. Dacă noi n-avem voie la stână”.
Dacă anul trecut kilogramul se vindea cu 12-13 lei, anul acesta a ajuns la 15 lei.
Dumitru Salo-Mureșan, medic specialist DSV Bihor: ”Datorită măsurilor aplicate în contextul pandemiei de Covid, în acest an autoritățile locale nu au solicitat deschiderea unor centre speciale de sacrificare a mieilor. Ca urmare, în acest an, sacrificarea mieilor este posibilă în abatoarele autorizate”.
Dar aceste abatoare pot fi numărate pe degete. În Bihor, de pildă, există doar două, însă unul singur, cel din localitatea Beiuș, poate primi un număr mai mare de clienți.
Sandu Ciocaș, proprietar de oi: ”La care abator, că nu sunt abatoare pregătite pentru așa ceva. Îl vând la om și și-l duce acasă. Numai că, problema știți care e? O să fie cetățeni care nu-l știe beli, și-atuncea ce-o să facă cu el?”.
Și un fermier din Alba are peste 1.000 de miei de vânzare. Cei mai mulți vor merge în Italia, Grecia și țările arabe. Omul spune că o soluție ar putea fi amenajarea unui punct de sacrificare în fiecare fermă, care să îndeplinească toate condițiile de igienă.
Vasile Vingărzan, fermier: "Nu trebuie să mergem noi în abatoarele private, oamenii au de lucru pentru abatoarele lor, nu trebuie să mergem noi claie peste grămadă unde nu este loc".
În județul Alba sunt cinci abatoare autorizate care pot face sacrificări.
Dragoș Suciu, purtător de cuvânt DSVSA Alba: ”Centrele temporare de sacrificare a mieilor vor fi amenajate doar dacă va fi absolut necesar, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării”.
În aceste condiții, cei care vor să aibă pe masă drob și friptură de miel vor fi nevoiți să ia în calcul și supermarketurile.
Anul trecut a existat o derogare care le permitea proprietarilor de oi să amenajeze un spațiu în care puteau sacrifica miei, dar pentru că s-au făcut abuzuri, derogarea a fost anulată.
Cei care nu vor respecta legea riscă amenzi de la 2.000 la 40.000 de lei.