Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Metode de pus grâul la încolțit

De Sfântul Andrei, una dintre cele mai cunoscute tradiții este pusul grâului la încolțit. În această perioadă multă lume se întreabă când se pune grâul la încolțit și în ce fel pot face acest lucru. 

Pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei, creștinii respectă cu sfințenie o serie de tradiții de obiceiuri. De departe cel mai cunoscut obicei este pusul grâului la încolțit.

Când se pune grâul la încolțit

Odată cu apropierea zilei de Sfântul Andrei, românii se pregătesc să pună grâul la încolțit. În mod tradițional, fiecare membru al unei familii va avea propriul vas cu grâul și se va îngrijii de acesta.

Există mai multe variante: în seara de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sf. Andrei, pe 30 noiembrie dimineața sau chiar în seara zilei în care este sărbătorit protectorul României. 

Varianta cea mai des întâlnită este cea a nopții de 29 spre 30 noiembrie. În mod tradițional, grâul ar trebui pus la încolțit la miezul nopții, în momentul magic când se deschid porțile dintre lumi.

Citește și
targuri craciun
Milioane de luminițe au fost aprinse. Două dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din România s-au deschis
Cum se pune grâul la încolțit

Grâul se poate pune la încolțit în vată, pământ sau în burete. Indiferent de metoda aleasă, fiecare membru al familiei trebuie să aibă vasul lui propriu.

Grâu la încolțit cu vată

Se ia un recipient de plastic sau un vas în care se pune un strat de vată umedă peste care se așează boabele de grâu și la final se pune puțină apă.

Grâu la încolțit cu pământ

Dacă preferați varianta cu pământ, puteți folosi orice recipient dacă nu aveți ghiveci. Începeți prin a pune un strat de pământ, peste care așezați boabele de grâu și mai adăugați un strat subțire de pământ și puneți puțină apă.

Grâu la încolțit în burete

O variantă mai nouă de a pune grâul la încolțit este în burete.

Pentru această variantă, puteți folosi un burete de vase nou și să îndepărtați partea abrazivă.

Bureții se pot tăia sub orice formă doriți, iar în zonele tăiate se pun boabele de grâu, după care se pune apă din abundență, până ce buretele este îmbibat cu apă. După, se ia buretele și se pune într-o caserolă, pentru a crea un mediu potrivit pentru încolțire.

Indiferent de varianta aleasă, fie cu vată, pământ sau burete, pentru a vă bucura de o cultură bogată trebuie să așezați recipientul într-un loc cu multă lumină, de obicei pe pervaz.

De asemenea, este foarte important de știut că, după ce grâul a încolțit, nu trebuie să se miște boabele, pentru că altfel există riscul ca germenii să se rupă.

Ce semnifică grâul de Sfântul Andrei

În tradiția românească, grâul simbolizează belșugul casei și prosperitatea familiei. 

În noaptea de Revelion, fiecare persoană își verifică grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei și acesta va prezice cum îi va merge în anul nou. Dacă grâul este des și înalt, persoana va avea parte de noroc și împliniri.

Tot grâul le aduce fetelor ursitul în vis. Potrivit tradiției, fetele care vor să viseze cu cine se vor mărita trebuie să pună la încolțit exact 41 de boabe de grâu.

În unele zone din țară, de îndată ce ies primele fire de grâu, fetele se îngrijesc să le pieptene, pentru a avea și ele un păr frumos și des.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult