Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Biologii din Constanța vor să introducă doradă în Marea Neagră. Au adus 250 de puieți din Italia

Your browser doesn't support HTML5 video.

În scurt timp am putea mânca doradă de Marea Neagră în cherhanalele și restaurantele de la malul mării.

Biologii de la Institutul de Cercetare Marină "Grigore Antipa", din Constanța, au adus 250 de puieți din Italia și încearcă să-i aclimatizeze la noi. În Dunăre, pescarii au găsit și piranha. Dar în acest caz, spun specialiștii, cel mai probabil este vorba de exemplare eliberate de proprietarii de pești exotici.

Puieții de doradă sunt deocamdată în carantină. Dacă experimentul va reuși, acest pește întâlnit în Marea Adriatică sau în Mediterană ar putea fi crescut în Marea Neagră.

Victor Niță, cercetător INCDM Constanța: „Interesul nostru este să îi transferăm în apă cu salinitate exact ca aceea din Marea Neagră. Noi practic urmărim să simulăm cam ce pași ar trebui să execute un investitor care și-ar dori să crească doradă în cuști în Marea Neagră. Nu se poate obține puiet de doradă decât din Mediterană”.

Două săptămâni, peștii vor sta într-un bazin oxigenat, la 21 – 24 de grade Celsius. Biologii îi vor urmări cu atenție să vadă dacă se hrănesc suficient, dacă sunt stresați sau se îmbolnăvesc.

Citește și
Algele din Marea Neagră ar putea ajunge în farfurie. Solicitarea Comisiei Europene
Algele din Marea Neagră ar putea ajunge în farfurie. Solicitarea Comisiei Europene

Iar dacă vor reuși să aclimatizeze puieții, dorada de Marea Neagră va fi mai gustoasă, deoarece, spun specialiștii, apele noastre au mai mult fitoplancton și astfel, sunt mai hrănitoare. Un semn că experimentul ar putea reuși este faptul că pescarii au mai găsit exemplare la noi.

Sorin Mănăilă, președintele Romfish: „Pescarii au găsit doradă în special în taliene care sunt de-a lungul litoralului românesc, dacă vă spun așa de la Midia până la Vama Veche, au fost și exemplare destul de măricele la jumătate de kilogram – un kilogram, chiar mai mult”.

Dorada este un pește foarte gustos, ușor de preparat și foarte cerut în restaurantele de la malul mării.

La Institutul Piscicol din Galați cercetătorii fac studii pentru a readuce pe mesele românilor linul, cunoscut științific sub numele tinca-tinca. Este un pește afectat profund de schimbările climatice, și care se regăsește tot mai rar în capturi. În bazinele de la institut, specialiștii încearcă să stabilească parametrii care îi convin cel mai mult.

Tot în apele Dunării pescarii au găsit și piranha. Specialiștii au stabilit că este vorba despre exemplare de piranha cu burtă roșie, un pește carnivor renumit pentru agresivitate, care trăiește în America Centrală și de Sud, la temperaturi de peste 23 de grade.

Prof. Neculai Patriche, Dir. Științific, Institutul Piscicol Galați: „Acvariștii, la un moment dat, se plictisesc de aceste specii de pești, care sunt destul de rapace și probabil că le aruncă, scapă de ele. Legea pedepsește activități de genul ăsta”.

Specia nu rezistă la temperaturile din sezonul rece de la noi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult