Analiză INS. Care sunt cele mai scumpe piețe din România, dar și cele mai ieftine
Your browser doesn't support HTML5 video.
Specialiștii au comparat prețurile din 21 de județe, pentru un coș de legume și lactate de bază. Diferențele apar, printre altele, din cauza specificului agricol al fiecărei regiuni și a puterii de cumpărare.
Institutul Național de Statistică a luat în calcul prețurile produselor de bază - cartofi, roșii, ardei, castraveți, vinete, struguri, brânză, lapte și ouă.
În piețele din Sfântu Gheorghe, Alba Iulia, Timișoara, Râmnicu Vâlcea și București, coșul de cumpărături depășea 60 lei în septembrie. De exemplu, în cea din centrul orașului Alba Iulia, prețurile au crescut cu 20% în ultimele luni.
„7 lei, 8 lei la struguri românești, la ardei iară 8 lei față de vară când au fost 5 lei. Cartofii iar au crescut prețul”, spune un comerciant.
Uneori, clienții își încearcă norocul și mai negociază.
„Destul de scumpe în comparație cu salariile și, de ce nu, cu pensiile oamenilor. La cartofi 2,5 lei, 2 lei, ardeii 7 lei”, spune o clientă.
În Cluj Napoca, de exemplu, clienții cumpără cantități mai mici față de anii trecuți.
Un coș de cumpărături de toamnă a costat aproape 60 de lei în Cluj-Napoca, orașul care are printre cele mai scumpe piețe din țară. La polul opus, aceleași produse sunt mult mai ieftine în piețele din Brăila, dar și din zona Moldovei.
Într-adevăr, același coș de cumpărături costă aproximativ 49 de lei în piața din Brăila. În Piatra Neamț este sub 52 de lei, iar în Iași puțin peste 52 de lei.
„Ridichii 2 lei, mărar 1,5 lei, pătrunjelul un leu. Eu zic că într-o ora să termin”, spune un vânzător de verdețuri.
„Noi, fiind fabrică de lactate, suntem producători cu prețuri super-super-mici. Urdă dulce avem la un preț de 10 lei 50, telemea la 18,50, avem și o telemea mai deosebită, măturată, la 26”, a transmis o vânzătoare de lactate.
„De circa zece ani tarifele n-au crescut decât o dată cu inflația. În funcție de prețurile practicate de ei se percep și tarifele. 17 lei și 35 de bani pe zi”, a explicat un administrator de piață.
Diferențele de prețuri apar din mai multe motive. Contează profilul agricol al regiunii. Dacă într-o zonă sunt mulți producători de cartofi atunci prețul lor va fi mai mic decât acolo unde aceștia sunt aduși de la câteva sute de kilometri.
„Prin simplul fapt că producem într-un anumit loc vom avea și un avantaj al unui preț mai mic. Cu cât lanțul de valoare este mai mare, cu cât intermediarii sunt mai mulți, cu cât distanța este mai mare, cu atât costul va crește”, a explicat managerul General AgroTransilvania Cluster.
„La momentul în care roșia costa 2 lei în piața din Craiova, în piața din Sibiu costa 8 lei. Există o bună distanță din zona Olteniei până la Sibiu. Nivelul de cumpărare este ridicat și atunci producătorul solicită și un preț mai bun”, a spus președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.
De exemplu, potrivit INS, în septembrie, în Tulcea, un litru de lapte a trecut de 6 lei, în timp ce în Cluj Napoca era 3,5 lei. La Râmnicu Vâlcea, strugurii se vindeau cu peste 9 lei kilogramul, față de Miercurea Ciuc și Reșița unde costau 4 lei. Brânza de oaie avea un preț foarte mare în Zalău - 35 de lei kilogramul, în timp ce în Târgu Mureș, același produs se putea cumpăra cu 19 lei.