Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alerta Autorității Sanitar Veterinare din Marea Neagră a fost ridicată. Analizele indicau un risc mare de toxicitate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Midiile și rapanele din Marea Neagră pot fi strânse din nou, după ce alerta Autorității Sanitar Veterinare, emisă în urmă cu 10 zile, a fost ridicată.  

Interdicția a fost impusă deoarece analizele trimise la București au durat mai mult decât era normal. Laboratorul a fost închis pentru renovare.

Inițial, testele făcute la Constanța arătau un potențial toxic în apă, depășit de 20 de ori, din cauza unei alge.

Interdicția a apărut acum 10 zile, când analizele făcute în apa mării de specialiștii Direcției Sanitar Veterinare din Constanța au arătat depășiri ale concentrațiilor unor substanțe periculoase.

Analizele efectuate de cei de la ANSVSA indicau un risc mare de toxicitate din cauza unei alge. Atunci potențialul toxic era depășit de 20 de ori.

Citește și
Alge marine
Algele marine, printre cele mai bogate alimente în iod. Trei rețete cu alge

Adrian Bîlbă, activist de mediu: „În momentul în care apar alge care au doar un potențial toxic, ele sunt studiate la nivelul lanțului trofic și mai departe să vedem dacă eventualitatea aceasta se concretizează în corpul bivalvelor filtratoare”.

Probele au ajuns la un laborator din București. Pescarii nu au avut voie să strângă midii și rapane pe întreg litoralul românesc. Rezultatul a apărut cu întârziere deoarece singurul loc din țară unde se pot face aceste analize era închis pentru renovare. Acum, specialiștii pot spune că fructele de mare sunt sigure pentru consum.

Gabriel Nica, director executiv DSV Constanța: „Avem două buletine consecutive conforme în urma prelevărilor la interval de 48 de ore așa cum solicită regulamentele europene. Analizele sunt perfecte, zero biotoxine”.

Pe litoral, midiile proaspete nu lipsesc de pe mesele turiștilor. Bucătarii au secretele lor pentru ca fructele de mare să iasă delicioase.

Mihai Scupra, bucătar: „Prima dată trebuie făcut sosul, după care o să punem și midiile, le lăsăm să fiarbă aproximativ 4-5 minuțele . Trebuie să predomine zeama de lămâie și usturoiul”.

Nici rapanele nu sunt uitate. Ele trebuie atent gătite.

Specialiștii DSV Constanța vor continua să strângă săptămânal probe din mare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult