Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început culesul strugurilor pe ger, pentru vinul de gheață. O sticlă de 300 de ml se vinde cu aproape 60 de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Proprietarii de podgorii de pe Valea Târnavei au mizat pe un sortiment de vin din struguri culeși chiar în miezul iernii.

"Vinul de gheață" este o licoare un gust de miere și culoare galbenă cu reflexe aurii. Sunt vinuri sofisticate foarte apreciate, dar și mult mai scumpe. Un litru se vinde cu câteva sute de lei. Acest vin de excepție a ajuns și la Vatican. Cei mai mari producători de vin de gheață din lume sunt nemții și canadienii.

Pe dealurile podgoriei Târnavelor din Alba, peste 500 de oameni au început culesul viei. La -8 grade Celsius, boabele din soiul traminer, acoperite cu un strat subțire de brumă, sunt perfecte pentru vinul de gheață.

Se numește așa pentru că strugurii sunt culeși în această perioadă târzie a anului. Cum mâna de lucru se găsește greu, printre culegători sunt și muncitori străini.

Culegător nepalez: "Acum tăiem strugurii pentru a produce vinul".

Citește și
vin
Anul 2021 le-a adus viticultorilor din România o supraproducție de struguri considerată de mulți un maxim istoric

Culegătoare: "La ora 06:00 am fost aici, la vie. A fost pe întuneric. E foarte frig, ceață, e brumă...".

Culegătoare: "Cu mare grijă trebuie culeși, că sunt înghețați, să nu se scuture boabele cum sunt înghețați".

Gheața, secretul unei arome deosebite

Pentru ca aroma să fie desăvârșită, strugurii trebuie să stea pe butuc până îngheață.

Claudiu Necșulescu, proprietar podgorie: "E nevoie de o maturare firească, nici accelerată, nici foarte lentă. Ideea este ca strugurii să ajungă în cramă înghețați pentru a fi prelucrați".

Ca să-și păstreze calitățile, strugurii sunt recoltați manual la temperaturi cât mai scăzute, după ce au acumulat cantitatea optimă de zahăr. Pentru că boaba este stafidită, cantitate de lichid este puțină. De aceea și vinul este scump.

Ioan Marginean, director tehnic cramă: "Strugurii au atins parametrii, au ajuns cu zahărul la aproape 400 de grame pe kilogram, ceea ce ne asigură un vin de gheață de calitate. Strugurii sunt înghețați. Sperăm să obținem undeva la 700-800 de litri de vin pe hectar".

Vinul de soi nobil are nevoie de condiții speciale de la cules și până când este pus în sticle.

Sorin Burnete, inginer tehnolog: "Avem nevoie de această temperatură pentu a concentra toate aceste arome tipice soiului traminer și pentru a obține această licoare".

Mustul se lasă în vase câteva săptămâni

După ce boabele sunt zdrobite, mustul se lasă în vase câteva săptămâni.

Răzvan Demian, somelier: "În funcție de fructul din care provine, are aroma specifică fructului. Miere, gutui, de obicei fructele acelea albe care reprezintă strugurele în partea lui tânără. E aroma acelor fructe. O floare de salcâm proaspătă... Acest icewine se servește ca atare, desert, sau se asociază cu prăjituri foarte dulci".

În străinătate, acest sortiment de vin se vinde cu aproape 60 de euro sticla de 300 de mililitri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult