100 de ani de la una din marile tragedii feroviare ale României. Catastrofa care a dat naștere expresiei ”acarul Păun”
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la momentul tragediei feroviare care a avut loc în Gara Vintileanca, atunci când un tren accelerat care plecase din Bucureşti cu destinaţia Iaşi s-a ciocnit de un alt tren de marfă, 66 de persoane pierzându-şi viaţa, evenimentul dând naştere poveştii acarului Păun, la troiţa ridicată în numele victimelor a fost organizat o ceremonie religioasă cu depunere de flori.
"Au trecut 100 de ani de la tragicul accident din gara Vintileanca, în urma căruia au murit 60 de oameni, iar circa 100 au fost grav răniţi, o tragedie care a îndoliat sute de familii şi a zguduit România acelor vremuri.
Ancheta a reliefat că nefericitul accident ar fi fost cauzat de faptul că acarul nu ar fi observat că acul macazului, manevrat pentru a trece un tren de marfă pe altă linie, s-a defectat şi nu s-a închis, iar trenul de persoane, intrat cu viteză în gară, a fost îndrumat tot spre linia unde se afla trenul de marfă, ciocnindu-se de acesta.
Totuşi, dimensiunile impresionante ale accidentului au avut la bază un cumul de cauze şi circumstanţe nefericite. Că acarul a avut o vinovăţie nu încape nicio îndoială, dar faptul că a fost singurul care a plătit, printr-o pedeapsă severă, iar mai marii sistemului nu au păţit nimic a generat un val de simpatie şi solidaritate vizavi de el.
Povestea acarului Păun a traversat istoria şi, odată cu ea, şi credinţa întipărită în mentalul colectiv că întotdeauna, în orice circumstanţe, ţapul ispăşitor va fi omul simplu, personificat de acarul Păun", a transmis Prefectura Buzău.
Acarul Ion Păun, găsit singurul vinovat și condamnatPotrivit istoricilor, după tragedie, ancheta care a urmat, a stabilit că numeroşi pasageri au murit deoarece călătoreau pe acoperişuri iar vinovat de producerea accidentului a fost acarul Ion Păun care ar fi trebuit să schimbe macazul.
După ce a fost judecat, Păun a executat 10 ani de închisoare şi a murit la scurt timp după ce a fost eliberat. Ulterior, dosarul s-a rejudecat iar Ion Păun a fost absolvit de vină, accidentul având drept cauză o defecţiune tehnică.
Povestea lui Ion Păun dat a naştere expresiei "acarul Păun", sau ţapul ispăşitor, ori vinovatul de serviciu, folosită atunci când doar o singură persoană este găsită vinovată şi trasă la răspundere pentru a ascunde adevăratele fapte şi vinovaţii.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la tragedia din Vintileanca, prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea, a fost prezent la ceremonialul organizat în halta de cale ferată Săhăteni, a depus o coroană de flori în memoria celor care au pierit atunci şi s-a recules la troiţa ridicată în locul în care s-a produs tragedia.
”Nu mai putem permite ca acarul Păun să fie o scuză pentru ignorarea problemelor reale”"Este important să ne amintim şi să onorăm memoria victimelor tragediei de la Vintileanca. Dar, nu trebuie să ne concentrăm doar asupra trecutului, ci trebuie să aruncăm o privire şi asupra prezentului şi să recunoaştem că unele probleme ale vremurilor de atunci persistă şi în zilele noastre. Una dintre aceste probleme este aceea a vinovăţiei scăpate de sub incriminare şi a lipsei de responsabilitate.
Şi astăzi, adesea, în faţa corupţiei şi a nedreptăţii, se identifică, asemenea vremurilor în care s-a produs tragedia pe care o comemorăm astăzi, un vinovat convenabil, un 'acar Păun', care devine ţinta acuzelor publice. Pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete vreodată, avem nevoie de oameni autentici şi asumaţi, mai mult decât oricând, lideri cu reputaţie consistentă şi integritate.
Trăim într-o perioadă în care manipularea şi dezinformarea ne asaltează prin instrumente şi metode moderne de comunicare şi socializare. Nu mai putem permite ca 'acarul Păun' să fie o scuză pentru ignorarea problemelor reale.
Trebuie să încurajăm oamenii dedicaţi, cu principii solide şi cu un simţ al responsabilităţii faţă de comunitatea în care trăim. Aceşti oameni sunt cei care pot restabili încrederea", a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.
La ceremonie a luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.
"Pe 2 iulie 1923, la Vintileanca, un tren accelerat s-a lovit puternic de o garnitură de marfă. A fost o catastrofă feroviară, în care 66 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite. Astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la această tragedie, am participat la evenimentul de comemorare a victimelor, organizat de Primăria Săhăteni. Veşnică amintire!", a transmis şi preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Sursa: Agerpres
Etichete: buzau , tragedie , accidente feroviare , acarul paun
Dată publicare: 02-07-2023 17:28