Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
Your browser doesn't support HTML5 video.
În București, pe lângă alegerea președintelui, cetățenii sunt chemați și la un referendum local inițiat de primarul general pentru probleme administrative.
În prezența jandarmilor și polițiștilor, toate secțiile de votare au fost pregătite pentru primul scrutin de alegeri prezidențiale. Au fost sigilate geamurile, ușile și dulapurile.
Camerele de supraveghere din școli au fost obturate și vor rămâne așa până când președinții și jandarmii vor pleca din săli cu sacii de voturi numărate, adică duminică noaptea.
În secții nu avem voie să filmăm și să facem poze- nici măcar în interiorul cabinei de vot. În cabină trebuie să intrați singuri, sunt doar două excepții- persoanele în incapacitate fizică, de exemplu nevăzătorii, și persoanele analfabete. Nu uitați să trageți bine perdeaua, pentru că votul este secret.
Aproape 20 de milioane de buletine de vot, stampile și alte materiale electorale au fost trimise în secțiile de votare din toată țara. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real.
”În acești saci sunt buletinele de vot și celelalte materiale electorale pentru primul tur al alegerilor prezidențiale de mâine. Acești saci vor ajunge în secțiile de votare din tot județul Galați, în așa fel încât toată lumea să fie pregătită pentru alegeri mâine dimineață, la ora 7".
Autoritățile avertizează că amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt usturătoare. De pildă, continuarea propagandei electorale este interzisă și se sancționează cu sume cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei. Iar frauda electorală se pedepsește cu închisoarea.
Persoanele care votează fără să aibă acest drept, de două sau mai multe ori, sau cele care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul fiecare alegător în parte riscă pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cel puțin o amendă. Aceeași pedeapsă o riscă și cei care se folosesc de acte de identitate nule sau false sau buletine de vot false.
În schimb, cei care nu respectă secretul votului pot fi amendați sau după caz trimiși la închisoare.
Fiecare alegător trebuie să prezinte actul de identitate la intrarea în secția de votareMinisterul de Interne a anunțat că pentru primul tur al alegerilor prezidențiale vor fi mobilizați 45.000 de polițiști și jandarmi.
Duminică dimineață începând cu ora 7 se vor deschide toate secțiile de votare din țară și vor rămâne așa până la ora 9 seara. Unde vor fi cozi va exista posibilitate de prelungire a programului până la miezul nopții.
Foarte important de menționat, dacă ne aflăm în localitatea unde avem reședința sau domiciliul putem vota doar la secția unde suntem arondați și nu în alte secții din localitate. În schimb, dacă ne aflăm într-o altă localitate, putem vota la orice secție, pe liste suplimentare.
La fel este și în București. De exemplu, cei care locuiesc în Sectorul 2 nu vor putea vota în alt sector.
Apoi, la intrarea în secţia de vot, fiecare alegător va fi întâmpinat de un operator de calculator, care îi va scana actul de identitate şi va verifica dacă acesta a mai votat. După ce primim undă verde de la operatorul de calculator, putem să votăm.
De asemenea, foarte important, în țară, pașaportul poate fi folosit pentru a vota numai de către cetățenii români care au domiciliul în străinătate, dar votează în România.