(P) De ce e riscant să prepari kombucha acasă
În timpul procesului se produce un efect efervescent care, pe lângă faptul că este considerat aliment sănătos, este o alternativă sănătoasă la băuturile răcoritoare convenționale.
Scoby, care este cumpărat din magazine specializate sau online, formează o substanță cu aspect ciudat și texturată care plutește în lichid. Înainte de a lua tot kombucha care se face de fiecare dată, trebuie să rezervați o parte din lichid, numită starter, pentru următorul preparat. Ceva asemănător cu ceea ce se face cu iaurtul sau aluatul de pâine.
Ceaiul Kombucha poate fi cumpărat gata preparat, dar prepararea acasă este a priori atât de simplă încât mulți dintre susținătorii săi o preferă. Pur și simplu fierbeți apă, adăugați zahăr și ceai și lăsați-l să se răcească. Apoi se adaugă scoby, se acoperă și se așteaptă fermentarea.
Faptul că este ușor de făcut acasă nu înseamnă că este lipsit de pericole și există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când cineva decide să facă acea băutură ancestrală, cu peste 2.000 de ani de existență și cunoscută în China drept „elixirul sănătății nemuritoare”.
Deși nu toate efectele benefice asupra sănătății atribuite acesteia au fost coroborate științific. Ca și în cazul multor substanțe medicamentoase, acesta poate deveni dăunătoare și trebuie luate toate măsurile de precauție. Prima măsură este să folosiți apă pură, filtrată, nu de la robinet.
Un alt risc este acela că condițiile igienice nu pot fi garantate sută la sută acasă și de aceea bucătăria trebuie curățată temeinic cu produse naturale, dar fără a utiliza înălbitor, deoarece acest lucru ar putea elimina bacteriile bune. De asemenea, trebuie să vă spălați bine mâinile.
Alcoolul este un alt factor de apreciat. La fel ca toate alimentele fermentate, conține ceva alcool și, deși nu este de obicei o cantitate semnificativă, poate fi dăunător pentru persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate. Pentru a ne înțelege, ar fi la nivelul unei beri ușoare, dar peste un suc de fructe.
Ideea este că atunci când pregătești ceaiul acasă nu ai ustensilele adecvate pentru a măsura cantitatea de alcool și nu este controlat. Deși, dacă nu consumați mai mult decât un pahar mare cel mult poate provoca o senzație de amețeală.
Merită să știm că, în general, femeile sunt mai sensibile decât bărbații și, de asemenea, că îi afectează mai mult pe cei cu o masă musculară mai mică. Cazurile de toxiinfecție nu sunt foarte frecvente sau grave, dar sunt posibile.
O altă problemă este că este fabricată din materiale brute și fermentate, iar bacteriile și drojdiile, esențiale pentru fermentare, ar trebui să fie bune. Dar, deoarece nu au fost fierte, pot crește alte bacterii dăunătoare .
PH-ul contează foarte multUn factor important în kombucha este pH-ul (coeficientul care indică gradul de aciditate al unei soluții lichide). În cazul de față, ar trebui să fie cât mai scăzut (mai acid).
După 24 de ore de infuzie, ceaiul va fi chiar sub 6,0, care este aproape același cu o ceașcă mai mult sau mai puțin dulce de ceai obișnuit. Odată cu trecerea timpului, acesta scade deoarece zahărul se transformă în acizi și nutrienți benefici. Dar, în același timp, băutura capătă un gust și o aciditate din ce în ce mai mare, asemănătoare cu cea a oțetului.
Potrivit unor cercetări, idealul pentru a profita din plin de efectele sale sănătoase este să atingi un pH cuprins între 2,5 și 3,0 , care poate fi verificat prin aplicarea unor benzi care îl indică. Adevărul este că majoritatea oamenilor o iau de obicei atunci când ajung la echilibrul dintre dulceață, amărăciune și aciditate care le place.
Feriți-vă de bacteriile relePrincipalul motiv pentru care această băutură a devenit atât de la modă este faptul că este considerată a fi un probiotic și pentru a asigura supraviețuirea acestor culturi, nu poate fi pasteurizată, de unde riscul ridicat de contaminare.
Probioticele sunt bacterii benefice și știm că avem microbi în sistemul digestiv care facilitează o digestie bună, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar și la sănătatea mintală.
Dar se poate întâmpla ca în timpul procesului de fermentație, mai ales dacă nu este controlat foarte igienic, să se dezvolte bacterii dăunătoare. Este dificil pentru un singur pahar din acel ceai să provoace daune ireparabile , dar trebuie să fii atent la simptome ciudate.
Mai ales dacă sunteți sensibil la bacteriile dăunătoare care sunt produse, deoarece acestea ar putea duce la o reacție alergică, o infecție sau probleme de stomac. Și trebuie să fii deosebit de atent cu copiii și femeile însărcinate.