Efectul victoriei categorice in alegeri: Guvernul Ponta ramane fara 16 sustinatori in Parlament

Ultima actualizare: 05-11-2012 15:08

Victoria covarsitoare inregistrata de USL la alegerile locale vine la pachet si cu o situatie incomoda pentru actuala putere.

Sustinerea in Parlament a Guvernului Ponta este ceva mai fragila, pentru ca 16 alesi de la PSD, PNL si UNPR vor parasi cel mai probabil Legislativul in scurt timp. Au castigat mandate de primari sau de presedinti de Consilii Judetene.

La scrutinul din 10 iunie 39 de parlamentari au candidat pe listele pentru primarii, consilii locale sau judetene. In final au reusit sa castige increderea electoratului doar 17 alesi dintre care unul este din opozitie.

PARLAMENTARII PSD: 8 sunt social democrati care au obtinut in tara 3 mandate de primar si 5 de presedinte de Consiliu Judetean.

PARLAMENTARII PNL SI UNPR: 7 parlamentari ai PNL care vor ocupa de acum inainte un fotoliu de edil si alte 6 la judet.

UNPR ramane de asemenea fara un mandat in Legislativ.

Dintre democrat liberali doar Mihai Stanisoara a castigat in alegerile locale si pleaca la Mehedinti ca sa preia Consiliul Judetean.

Raman astfel 253 de parlamentari PSD, PNL, UNPR si de la minoritati, iar opozitia formata din PDL si UDMR va numara dupa alegerile locale 176 de parlamentari. 

Chiar daca puterea pierde 16 oameni, majoritatea pe care se bazeaza Guvernul Ponta nu este in pericol. Odata cu numarul de alesi scade si cvorumul de sedinta la 221 de persoane.

Deputatii si senatorii care au triumfat duminica trebuie sa se hotarasca daca nu vor sa ramana totusi la Bucuresti.

Teoretic, initiativele legislative ale puterii nu vor intampina piedici. Cu o conditie insa, ca alesii sa se si prezinte la sedintele camerelor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO