Cum s-ar putea răzbuna Putin pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO. Trei reacții posibile ale Kremlinului

vladimir putin
Getty

După ce Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO, punând capăt neutralității celor două state în ultimele decenii, toți privesc acum spre Rusia, așteptând o reacție a Kremlinului la această mișcare, potrivit CNBC.

Vladimir Putin a spus că extinderea NATO nu constituie o amenințare imediată. Totuși, desfășurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor țări va duce la un răspuns din partea Rusiei, a adăugat liderul de la Kremlin.

Pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO, toți cei 30 de membri actuali trebuie să spună “da”. Dar, deocamdată, unul spune “nu” - Turcia.

Comentariile lui Putin vin după ce alți oficiali de rang înalt de la Kremlin au criticat viitoarea extindere a NATO, unul descriind că este o „greșeală gravă”, cu consecințe globale.

Cu toate acestea, anticipând că aceste obstacole vor fi depășite, experții geopolitici privesc în perspectivă și evaluează posibilii „pași de răzbunare” pe care Putin ar putea să ia, scrie CNBC.

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

1) Mai multe provocări la adresa NATO

De-alungul anilor, avioane militare ruse au încălcat regulat spațiul aerian al statelor membre NATO și al aliaților Alianței, iar frecvența acestor acțiuni provocatoare pare că a crescut în ultimii ani. Odată cu deciziile Suediei și Finlandei de a adera la NATO, experții cred că Alianța ar trebui să se pregătească pentru și mai multe provocări din partea Rusiei.

„Acest lucru schimbă mediul de securitate pentru întreaga zonă a Mării Baltice și pentru zona Arctică”, a declarat, luni, locotenentul general în retragere Ben Hodges, fost general comandant al Armatei SUA în Europa, pentru CNBC.

„Desigur, vor continua să existe încălcări ale spațiului aerian, la fel ca și în cazul altor țări NATO, dar suntem o alianță defensivă și vom reacționa calm și profesionist. Ultimul lucru pe care rușii și-l doresc este să intre într-o luptă cu toate cele 30 de state NATO, care în curând vor deveni 32”, a spus el pentru „Capital Connection” de la CNBC.

„[Putin] se va plânge de asta, va lansa amenințări, dar de fapt nu are nimic de făcut, deoarece cea mai mare parte a armatei sale este blocată în Ucraina, așa că nu văd nicio amenințare reală împotriva Suediei sau Finlandei”, a mai adăugat Hodges.

Acțiunile de provocare ale Rusiei la adresa NATO nu reprezintă o noutat. În 2020, forțele aeriene ale NATO din Europa au fost activate de peste 400 de ori pentru a intercepta aeronave necunoscute care s-au apropiat de spațiul aerian al Alianței, în 90% din cazuri fiind vorba despre aeronave militare rusești, a transmis NATO într-un comunicat.

În luna martie a anului trecut, avioane NATO au fost ridicate de 10 ori într-o perioadă de șase ore, ca răspuns la un număr neobișnuit de mare de avioane de luptă rusești care zburau în apropierea spațiului aerian al NATO, deasupra Atlanticului de Nord, Mării Nordului, Mării Negre și Mării Baltice.

2) Atacuri cibernetice și soldați

Atât Suedia, cât și Finlanda au insistat că aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei, dar ambele admit că deciziile au fost luate în urma invadării Ucrainei.

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat duminică pentru CNBC că țara ei a simțit că apartenența la NATO este cel mai bun lucru pentru a asigura securitatea țării, spunând că: „Ce fel de represalii pot exista depinde de Putin, vedem că pot exista atacuri cibernetice și atacuri hibride și alte măsuri, dar totul depinde de ei”.

În același timp, ministrul suedez de externe Ann Linde a declarat că în perioada de tranziție, înainte ca Suedia și Finlanda să devină membre cu drepturi depline ale NATO, este posibilă o escaladare a tensiunilor, menționând că anticipează „mai multe trupe militare aproape de granița noastră”.

3) Un război al energiei

Rusia s-ar putea folosi de exporturile de energie către UE ca să se răzbune pentru extinderea NATO.

În ultima vreme, Rusia a fost responsabilă pentru aproximativ 40% din importurile de gaze ale Uniunii Europene. Și, în timp ce Europa caută surse alternative de energie pentru a-și reduce dependența de Rusia ca furnizor de petrol și gaze, se bazează în continuare pe livrările din această țară.

Gilles Moec, economist-șef de grup la AXA Investment Managers, a declarat luni într-o notă că sunt șanse ca Rusia să „închidă robinetul” către UE, deși a remarcat că, până acum, Moscova s-a limitat la o reducere a livrărilor sau oprire doar către anumite state mai puțin dependente de energia rusească – reflectând, la rândul său, dependența Moscovei de aceste resurse financiare.

La o zi după ce Finlanda și-a anunțat intenția de aderare la NATO, compania de utilități de stat rusă Inter RAO a anunțat că va înceta exportul de energie electrică în Finlanda de sâmbătă (Finlanda primește aproximativ 10% din electricitate din Rusia), invocând faptul că Helsinki nu a plătit pentru livrările de energie, deși mișcarea a fost văzută ca o răzbunare a Kremlinului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Salariul de 56 de miliarde de dolari a lui Elon Musk, validat de acționarii Tesla
Salariul de 56 de miliarde de dolari a lui Elon Musk, validat de acționarii Tesla

CEO-ul Tesla Elon Musk a anunţat că acţionarii grupului erau pe cale să valideze prin vot ”cu o largă majoritate” planul cu privire la remuneraţia sa, într-un mesaj publicat în Statele Unite pe reţeaua sa de socializare X, înainte de încheierea votului. 

Țara din Europa care a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare, vitale în viitor. Până acum, China avea monopol
Țara din Europa care a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare, vitale în viitor. Până acum, China avea monopol

Firma minieră Rare Earths Norway spune că a descoperit cel mai mare zăcământ dovedit din Europa de elemente foarte apreciate de pământuri rare, reflectând poate un moment de cotitură atât pentru ţara nordică, cât şi pentru regiune, transmite CNBC.

 

Războiul comercial cu China este aproape. Producătorii europeni de lactate şi carne de porc se tem de reacţia Beijingului
Războiul comercial cu China este aproape. Producătorii europeni de lactate şi carne de porc se tem de reacţia Beijingului

Producătorii de alimente din întreaga lume, de la producători de lactate şi până la exportatori de carne de porc, sunt îngrijoraţi de posibilele măsuri de represalii ale Chinei, transmite Reuters.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.