Ce spun analiștii occidentali despre discuția dintre Biden și Putin: Un ”dialog al surzilor”

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite pregătesc represalii dacă Rusia invadează Ucraina - a anunţat Casa Albă, după discuția avută prin legătură video între Joe Biden şi Vladimir Putin.

Summit-ul de două ore a fost "util", potrivit unor surse americane, și "franc și profesionist", conform Kremlinului.

Analiștii occidentali vorbesc de un "dialog al surzilor", care pare sa fi subliniat tensiunile, în loc sa le spulbere. Statele Unite, NATO și Kievul acuză Moscova că adună trupe la granița cu Ucraina, vecina României, pentru a ataca această țară.

Însă Rusia insistă că vrea garanţii că NATO nu se mai extinde spre Est şi nu mai desfăşoară sisteme de armament în apropierea frontierelor sale.

Cu schimburi de amabilităţi şi zâmbete ... cam forţate, asa a debutat una dintre cele mai tensionate întrevederi dintre liderii Rusiei şi Statelor Unite, de la Războiul rece - încoace. De sub masa la care stătea Putin, la reşedinţa sa din staţiunea Soci, se puteau vedea mişcările nervoase ale picioarelor.

Citește și
putin biden
Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe" în cazul unei escaladări în Ucraina
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Parcă pentru a sublinia gravitatea crizei, Biden era în aşa-numita "situation Room", camera de criză ultrasecurizată, de unde Washington-ul iși lansează cele mai sensibile acțiuni.

Jake Sullivan, consilier securitate națională SUA: "(Biden) i-a spus preşedintelui Putin: Dacă Rusia va invada din nou Ucraina, Statele Unite şi aliaţii noştri europeni vor răspunde cu sancţiuni economice puternice."

Americanii pregătesc, însă, și alte masuri:

SINC Jake Sullivan, consilier securitate națională SUA: "Evident, mulţi dintre partenerii noştri din flancul estic, ţările baltice, România, Polonia sunt din ce în ce mai mult preocupati de securitatea şi integritatea teritorială. Iar dacă vor solicita capacităţi militare şi, posibil, trupe suplimentare, Statele Unite vor răspunde pozitiv, dacă va fi o nouă invazie rusă în Ucraina."

De asemenea, Washington-ul este gata să livreze echipamente militare direct Ucrainei. Statele Unite n-au uitat nici de arma gazoductului "Nord Stream 2", prin care Rusia, foarte dependentă economic de exporturile sale de hidrocarburi, vrea să-și dubleze livrările de gaze naturale către Germania.

Jake Sullivan, consilier securitate națională SUA: ”Încă nu circulă gaze prin North Stream2, conducta nu e operațională, deci nu e o pârghie în mâna lui Putin, ci e o pârghie pentru occidentali. Adică, dacă Vladimir Putin dorește ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, s-ar putea să nu-și asume riscul de a invada Ucraina.”

Reacţia lui Putin a fost transmisă printr-un comunicat al Kremlinului: "S-a subliniat că responsabilitatea nu ar trebui transferată pe umerii Rusiei, deoarece NATO este cea care face încercări periculoase de a cuprinde teritoriul ucrainean și își dezvoltă potențialul militar la granițele noastre. Prin urmare, Rusia este serios interesată să obțină încredere, prin garanţii cu putere de lege, că NATO nu se mai extinde spre estul Europei, dar şi garanţii de excludere a sistemelor de armament ofensiv în statele din vecinătatea Rusiei."

Yuri Ushakov, consilier afaceri externe: ”Putin i-a spus: Voi, americanii, vă declarați îngrijorați de batalioanele rusești de pe teritoriul Rusiei, la mii de km de Statele Unite, in timp ce noi suntem îngrijorați de propria securitate".

Vladimir Putin a excelat mereu în exploatoarea slabiciunilor adversarilor și, pentru analiștii occidentali, e de ințeles de ce țarul de la Kremlin vede acum un nou moment oportun:

Franța e în prag de alegeri, în Germania abia se instalează un nou guvern. De asemenea, există neînțelegeri între membrii NATO, Germania, Franța și SUA, pe de o parte, și Polonia, Ungaria și Turcia, pe de altă parte. Mai mult, retragerea din Afganistan a ridicat semne de întrebare despre angajamentul americanilor.

Ian Brzezinski, fost secretar de stat în apărare: ”E nevoie de mai mult decât retorică și discuții. NATO trebuie să treacă imediat la măsuri concrete, să adopte noi sancțiuni, unele sistemice nu punctuale. Îngrijorarea mea este că în ultimii 10-15 ani, am observat un tipar de indecizie, de ezitare în față agresiunii ruse.”

Oleg Zolotov, locuitor din Moscova: ”Cred că rușii și anglo-saxonii au mentalități cu totul diferite. Să cadă la înțelegere ar fi ideal, dar - cât e la putere Joe Biden - Rusia va avea cărțile cele mai puternice.”

Cel puțin 90.000 de soldați ruși sunt masați în apropierea graniței cu Ucraina, iar serviciile occidentale de informații spun că, dacă Putin va decide invadarea Ucrainei, atacul ar putea avea loc chiar la începutul lunii viitoare. Scenariul amintește de 2014 și de anexarea peninsulei Crimeea, urmată de izbucnirea în estul Ucrainei a unui conflict armat care a făcut peste 13.000 de morți.

Ian Brzezinski, fost secretar de stat în apărare: ”Cetățenii statelor est și central-europene încă își amintesc de ocupația sovietică. Așa că ei iau în serios amenințarea unei invazii ruse și se înfioară când văd această mobilizarea împotriva Ucrainei.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Putin a vorbit două ore cu Biden, la videotelefon. Ce se va întâmpla la granița Ucrainei
Putin a vorbit două ore cu Biden, la videotelefon. Ce se va întâmpla la granița Ucrainei

Statele Unite pregătesc măsuri de răspuns puternice dacă Rusia invadează Ucraina - a anunţat Casa Albă, după convorbirea de marți seară, prin legătură video, dintre Joe Biden şi Vladimir Putin.

Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu
Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe" în cazul unei escaladări în Ucraina

„Summitul” online organizat pe fondul tensiunilor majore de la granița Ucrainei cu Rusia, dintre Joe Biden și Vladimir Putin,  început în jurul orei 17.00, ora României, s-a terminat după două ore de discuții.

SUA intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, în cazul în care Rusia atacă Ucraina
SUA intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, în cazul în care Rusia atacă Ucraina

Președintele american Joe Biden va avea marți o videoconferință cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a găsi o soluție la tensiunile în creștere din estul Ucrainei.

SUA vor trimite trupe în estul Europei dacă Rusia invadează Ucraina. Moscova, amenințată și cu sancțiuni economice
SUA vor trimite trupe în estul Europei dacă Rusia invadează Ucraina. Moscova, amenințată și cu sancțiuni economice

SUA au declarat că vor trimite întăriri în flancul estic al NATO ca răspuns la o eventuală invazie rusă în Ucraina, dar și că vor impune noi măsuri economice severe, într-un avertisment adresat Moscovei înaintea discuțiilor de marți dintre Biden și Putin.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.