Într-o capitală fără toalete mobile, Primăria Generală a devenit WC public. ”Riscăm ca Bucureștiul să devină o hazna”

×
Codul embed a fost copiat

Cei care locuiesc în Bucureşti trăiesc de ani de zile coşmarul toaletelor stradale. În capitala ţării nu există wc-uri publice suficiente, dar nici bunăvoinţă pentru întreţinerea celor puţine.

În aceste condiţii, ''Inspectorul Pro'' a aflat că Primăria Capitalei vrea să renunţe la trei sferturi dintre toaletele ecologice actuale.

Motivul invocat este lipsa banilor. Erau oricum puţine, dacă ne raportăm la alte capitale europene. De acum încolo însă va fi aproape imposibil ca cei trei milioane de bucureşteni să se descurce cu numai 128 de toalete în tot oraşul.

Cu atât mai mult cu cât pandemia a restricţionat accesul peste tot.

Discuție cu camera ascunsă: 

Citește și
wc
Criză de toalete publice în Capitală, înainte de EURO 2020. Cum se scuză reprezentanții primăriei
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Femeie: „Acum cum e cu problema asta, nu te mai primeşte nimeni înăuntru (în restaurante). Vă daţi seama, acolo intră numai cei vaccinaţi. Ți-e şi jenă, una e că te duci să consumi acolo, alta e să vii de pe stradă... "dă-mi şi mie voie la toaletă!"”

Inspectorul Pro a aflat că bugetul alocat pentru următorii doi ani va fi de numai 10 milioane de lei. La jumătate faţă de ultimul contract asumat de PMB, pentru care municipalitatea a plătit 40 de milioane de lei în patru ani.

WC-urile din București, mutate în alte orașe: ”Sunt anticovid toate!”

Firma care deţine contractul actual îşi mută deja WC-urile în alte oraşe.

Director firmă toalete: ”Cea de aici pleacă la Bârlad. Și sunt anticovid toate, pui mâna, se deschide ușa!”.

Aceasta pe care o vedeți aici, înfoliată, nu mai poate fi folosită. Deși este în centrul Capitalei, vizavi de Guvern. Multe altele arată la fel în tot Bucureștiul.

Nici o toaletă amplasată la intrarea în Parcul Operei nu poate fi foloistă. La câțiva zeci de metri mai încolo avem o toaletă automată. Este defectă pentru că nu se deschide.

În tot acest timp, din Piața Romană și până la Universitate nu mai găsești o toaletă funcțională.

În tot oraşul mai sunt, de altfel, 18 WC-uri automate din 96, şi 105 cabine mobile din 376. Oamenii au ajuns să-şi facă nevoile până şi în sediul Primăriei Capitalei.

Discuție cu camera ascunsă:

Angajat primărie: „Când vin oamenii pe aici, îi lăsăm să se ducă să-şi facă nevoile, cunoaştem şi noi situaţia! Suntem şi noi oameni, ce naiba! Dacă asta a făcut Nicușor Dan, ce să fac? Veniţi aici, la noi, la registratură, faceţi la noi!”.

În Parcul Cişmigiu, aflat la doi paşi de Primărie, oamenii trebuie să străbată în lung şi-n lat cele 17 hectare ca să găsească un WC.

Discuție cu camera ascunsă:

Reporter: „Câte sunt?”

Bărbat: „Două.. cred că una e la intrare... trei! Tot parcul! Al patrulea e la tufiş. De un an şi ceva - doi, de când a început Covidul, au luat toate wc-urile... ca să ne amendeze!”

”Reporter: Le-aţi mai dat amendă?
Polițist local: La tineri, da! Nu poţi să aştepţi? Mi se pare urât!
Reporter: Dar nu erau mai multe?
Poliţist local: „Au fost în vremuri, dar s-a terminat contractul”.

”E greu că sunt puține, e coadă și poți să faci și pe tine!”.

Primarul general al Capitalei a refuzat interviul. Am primit doar informaţii scrise.

PMB confirmă că nu mai are bani pentru toate toaletele și pregăteşte o licitaţie în sumă de 10 milioane de lei. Termenul pentru evaluarea ofertelor se va întinde până în luna iulie a anului viitor.

Adrian Vigheciu, consilier general la Primăria Capitalei: „Cu siguranţă, tot anul 2022 nu vom avea acest serviciu. Și când erau 500 la nivelul Bucureştiului erau insuficiente. Acum sunt doar pentru a bifa că se realizează acest serviciu. Riscăm ca Bucureştiul să devină şi la propriu şi la figurat o hazna”.

Primarul Nicușor Dan realizează gravitatea situaţiei şi cere ajutorul sectoarelor. Pentru ca Bucureştiul să aibă tot atâtea toalete câte a avut şi până acum, primăriile de sector ar trebui să plătească ce nu-şi mai permite PMB.

Până în prezent, doar edilii Sectoarelor 2, 5 şi 6 au fost de acord să ia câteva zeci de cabine de WC. Restul spun că nu au bani. Inexplicabil este refuzul Sectorului 1, unde se află mai toate zonele turistice din oraş.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: „Clotilde n-a vrut să le preia? Că m-a întrebat! M-a întrebat cu cât le-am închiriat, i-am zis că le-am închiriat cu 100 de lei pe zi. Este pentru sănătate publică, contează foarte mult!”

Potrivit contractului, WC-urile ar fi trebuit să fie curate, dotate cu săpun, cu parfum şi hârtie igienică. Dovada că nu s-a întâmplat aşa stă fiecare colţ de stradă, fiecare parc sau zonă publică importantă, unde încă se mai afla toalete mobile.

Andreea Dăscălescu, corespondent Știrile PRO TV: „Nici nu poţi să foloseşti această toaletă! Arată execrabil! Deşi aceste toalete ar trebui în fiecare zi igienizate, nu pare că cineva să fi venit astăzi pe aici!”.

Discuție cu camera ascunsă:

Bărbat: „Nici ieri nu a venit nimeni, de la 11 la 7 seara, că am venit eu. Și am văzut și eu. De aceea nici nu... haideți, că vă zic una curată! După cafeneaua aceasta, mai în față, este o toaletă mai bună. Care se spală singură.”

Priviţi cum se scuză directorul firmei.

Reporter: „Ce e aici în ele, nici nu-ţi vine să te duci!”

Dumitru Marin, directorul tehnic al companiei: „Sunt folosite şi aşa cum sunt folosite!”

Reporter: „Ia uitaţi cum e!”

Dumitru Marin, directorul tehnic al companiei: „Ce găsim noi în ele şi pe ele, nu vă mai spun! O dată pe zi se merge la ele.”

Nu este pentru prima dată când Inspectorul Pro trage un semnal de alarmă asupra mizeriei din WC-uri. Iată cu câte bacterii riscaţi să plecaţi acasă. Probele recoltate au fost prelucrate într-un laborator specializat.

Cristi Stanoiu, șef laborator Laborex: "Pe zona măsurată au fost 500 de bacterii pe cei 100 de centimetri pătraţi. Foarte multe pericole de infecţii."

În alte ţări, WC-urile publice sunt menţionate pe internet. Australia şi Marea Britanie au, de pildă, hărţi online cu toaletele stradale. Noi, din păcate, nu o să la mai avem nici în fizic… darămite pe internet.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Condiții inumane în gările de pe litoral. „N-avem toalete, nu avem unde să stăm la umbră”
Condiții inumane în gările de pe litoral. „N-avem toalete, nu avem unde să stăm la umbră”

În România, drumul către mare cu trenul a fost și rămâne o aventură. În gările de pe litoral timpul a stat în loc, iar garniturile de tren ajung că întotdeauna cu întârzieri și probleme tehnice.

Criză de toalete publice în Capitală, înainte de EURO 2020. Cum se scuză reprezentanții primăriei
Criză de toalete publice în Capitală, înainte de EURO 2020. Cum se scuză reprezentanții primăriei

Cu sacii de gunoaie pe străzile din Sectorul 1, și numeroase parcuri neîngrijite, Bucureștiul stă la fel de prost și la capitolul toalete publice.

Motivul pentru care un tânăr de 26 de ani a furat zeci de toalete din mai multe case. Cum a fost prins
Motivul pentru care un tânăr de 26 de ani a furat zeci de toalete din mai multe case. Cum a fost prins

Un tânăr suspectat că a furat mai multe toalete a fost arestat în Japonia.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.