Doctor de bine | Ce înseamnă sulfiții și în ce alimente îi găsim

×
Codul embed a fost copiat

Până la abundența de prospețime din piață, în acesta lună încă savurăm fructe autohtone - varianta deshidratată.

Fructele uscate și vinul au un element comun - sulfiții. Acești aditivi înseamnă, de fapt, un gaz de care este foarte ușor să scăpam. Venim cu soluțiile.

Conține sulfiți - scrie pe vin, pe fructele uscate ori pe cașcaval. Ce înseamnă sulfiți? Fructele deshidratate. Crează spații greu accesibile tuturor conservanților, pentru că se sting. Gazul este deci, cel mai bun mijloc de protecție împotriva micro-organismelor. Gazul de conservare se numește dioxid de sulf sau sulfiți.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Și în cazul lor, această metodă este foarte bună. Dioxidul de sulf e un gaz și poate să acopere suprafețe greu accesibile. Gazul pătrunde ușor în tot soiul de pori.

Frcutele uscate conțin zahăr din abundență. Și microognsimelor le place zahărul, deci sunt un mediul bun de dezvoltare pentru acestea. Mai găsim în fructe uscate minerale din abundență. Și de minerale au nevoie bacteriile ori ciupercile să se dezvolte. De aceea, fructele uscate trebuie obligatoriu tratate cu sulfiți.

Citește și
ddb logo
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Deschideți punga și lăsați fructele deshidratate în contact cu aerul. Gazul din pungă se dispersează în aer și scăpam de conservanți. Fructele uscate pot fi de asemenea spălate și astfel scăpam de toate eventuale depuneri, pe care le-au creat sulfiții.

La vin - aceeași metodă de a scăpa de conservanți. Lăsați vinul în contact cu aerul înainte de consum.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Vinul, în mod normal, nu trebuie consumat din sticlă, ci dintr-un decantor. Decantorul e un vas special care permite aerararea. Dacă nu avem așa ceva, se toarnă vinul, în fir subțire, de sus sau lăsăm paharul în contact cu aerul câteva minute.

Cantitatea de sulfiți din alimente este redusă automat prin ambalarea în atmosfera protectoare. Înseamnă că gazele din ambalaj sunt modificate să nu permită viață micro-organismelor aerobe.

Cristina Todașcă, doctor în chimie, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: Asta înseamnă că, dacă în atmosfera naturală avem azot 73%, oxigen 21 % și 1% alte gaze, în mediul de ambalare, în funcție de produs, și fructele uscate le ambalăm în atmosferă cu 50% azot și 50% co2. Azotul e inert. Dioxidul de carbon face micro-organismelor aerobe ce ne face și nouă.

Dioxidul de carbon nu permite viață micro-organismelor. Ambalarea în atmosferă protectoare reduce automat cantitatea de conservanți dintr-un produs alimentar.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Doctor de bine | De ce este bine să consumăm fructe direct din pom
Doctor de bine | De ce este bine să consumăm fructe direct din pom

Vine vara și ne bucurăm în curând de fructele de sezon. Noi vă recomandăm să fie în porții de maximum 300 de grame pe zi.

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 mai 2022

Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?
Doctor de bine | Cum procedăm în cazul anxietății și a fricii?

Toate informațiile rapide, care rulează conținut negativ, cresc imediat nivelul hormonilor de stres. La acestea se adaugă informațiile-parazit, furnizate din abundență pe rețelele sociale.

Doctor de bine | Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui
Doctor de bine | Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui

Când ne gândim cel mai des la ceva dulce? Când suntem epuzați. Nu putem să forțăm creierul să nu ne ceară zahăr, dar putem să reducem efectele catastrofale ale lui.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.