Zona din România care produce prune ideale pentru magiun. Care este rețeta tradițională

×
Codul embed a fost copiat

În primele zile de toamnă, mirosul de magiun care fierbe la foc domol în ceaune de alamă a inundat ulițele Muzeului Satului din Baia Mare.

Mai multe gospodine iscusite, împreună cu angajați ai muzeului, curăță prunele de sâmburi, le fierb pe îndelete până la șapte ore, la foc mic, iar rezultatul este delicios.

Bătrânii spun că focul trebuie întreținut cu lemne de esență tare, ca să ardă timp îndelungat.

Cum se numește magiunul în Maramureș

Încă din zori au fost pregătite zeci de kilograme de prune bistrițene, soi ideal pentru magiun. Ajutoare de nădejde au fost și copiii care au învățat o parte din secretele acestui preparat sănătos, care în Maramureș se numește silvoiță.

Îmbrăcate în straie populare, ca să se simtă ca pe vremea bunicilor, femeile au curățat cu grijă prunele de sâmburi și au pregătit aluatul pentru pâine, iar bărbații au amestecat în cazanul de alamă cu orele pentru ca magiunul să nu se prindă.

Citește și
sanziene
Obiceiuri de Sânziene. Cum află fetele tinere când se vor căsători
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Fată: „Pregătim magiun, împreună cu bunica. Curăţăm prunele de sâmburi, am făcut împreună şi cu părinţii şi e destul de frumos. Se păstrează tradiţia.”

Băiat: „Am învăţat să fac magiun, împreună cu colegii mei. O să vreau să fiu cel mai căutat ospătar din Baia Mare.”

Invitați au fost elevi de la școli și licee din Baia Mare care s-au putut îndulci, la sfârșit, cu o masă pe cinste!

Gabriela Mărieș, director liceul UCECOM Spiru Haret Baia Mare: „Suntem cu clasa de alimentaţie, bucătari, câţiva dintre ei, dornici să participe la tot ce înseamnă activităţi organizate de Muzeul Satului.”

Cum se pregătește magiunul ca pe vremuri

Magiunul a fost pregătit ca pe vremuri, doar din prune, fără zahăr sau conservanți. Nutriționiștii laudă calitățile acestui preparat, iar secretul conservării constă în fierberea îndelungată.

Monica Mare, director Muzeul Satului Baia Mare: „Evenimentul de astăzi are rolul de a promova gastronomia tradiţională a Maramureşului prin acest preparat silvoiță, lictar sau miere de prune cum se mai spune în unele sate din Maramureş.”

La final, toți invitații s-au înfruptat din pâinea aburindă cu magiun.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Petrecere câmpenească într-un sat din România. Fetele și bunicile au ales „Drăgaica”, cea mai frumoasă fată din comunitate
Petrecere câmpenească într-un sat din România. Fetele și bunicile au ales „Drăgaica”, cea mai frumoasă fată din comunitate

Îmbrăcate în straie populare, fetele şi bunicile dintr-un sat dâmboviţean şi-au dat întâlnire într-un lan de grâu de la marginea satului.

Obiceiuri de Sânziene. Cum află fetele tinere când se vor căsători
Obiceiuri de Sânziene. Cum află fetele tinere când se vor căsători

Vineri sărbătorim Sânzienele, dar și ziua Iei. Cea mai cunoscută tradiție este cea prin care fetele încearcă să îşi afle viitorul soţ sau când se vor mărita.

Unde se face înghețata din rubarbă. Festivalul plantei cu același nume, în Mureș
Unde se face înghețata din rubarbă. Festivalul plantei cu același nume, în Mureș

Rubarba a fost vedeta unui festival cu tradiție, organizat într-un sat din Mureș. Gospodinele au pregătit prăjituri, înghețată, gem și ciorbă cu această plantă. Pofticioșii care au ajuns la eveniment au rezistat cu greu tentaţiei de a gusta din fiecare pr

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.