S-au dublat punctele gastronomice unde se pot gusta delicatesele locale, în România. „Mâncarea atrage”

×
Codul embed a fost copiat

Numărul punctelor gastronomice din gospodăriile țărănești s-a dublat în perioada pandemiei. Este un rezultat direct al faptului că românii își petrec vacanțele mai mult în țară, și caută gustul autentic al produselor noastre tradiționale.

„Avem un tocan de oaie – rețetă tradițională – tradițională de la Novaci. Oaia să fie grasă, să aibă seu” explică un localnic.

Ciobanii din zona Novaciului au început să prindă gustul afacerilor și încep să deschidă bucătării particulare în propriile locuinţe. Nu se dau înapoi nici când aud că trebuie să urmeze niște cursuri, pentru a putea funcționa legal.

Mitică Ciorogaru, localnic: „O să mergem și la cursuri, meniuri tradiționale, începând cu tocanul, că la noi asta e baza.”

Aron Șeandru, localnic: „Am făcut și cursurile, am făcut pastramă de oaie, produs montan. Să sperăm că în vară îi dăm drumul, încet încet.”

Citește și
gastronomice
Cum au profitat punctele gastronomice locale de lunile de restricții cauzate de pandemie
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dintre toți, cei mai cunoscuți sunt ciobanii de pe Transalpina care au transformat pe perioada verii stâna în popas pentru turiști. Acum trecătorii pot mânca în casele ciobanilor, iar oaspete le-a fost chiar ambasadorul Pakistanului.

Cei care aleg să mănânce în astfel de locuri au parte cel mai adesea de rețete simple, dar bazate pe produse cât mai naturale.

Mărioara Băbu, proprietară punct gastronomic local: „17 produse montane și 2 produse tradiționale. Cred că în Gorj sunt cele mai multe.”

Turistă: „Ne atrag cu specificul zonei, când suntem în România profităm din plin să ne delectăm cu gusturile zonei respective – altfel, la restaurante nu le găsiți – evident că nu.”

În 2020 erau 54 de astfel de puncte gastronomice, iar în primele 9 luni din acest an au fost înființate peste 80 la nivel național.

Veronica Baciu, director Agenția Națională a Zonei Montane: „Avem o țară minunată, trebuie doar să ne deschidem ochii și să vedem ce frumuseți avem în această țară. Și cu toții știm că mâncarea atrage.”

Cei interesați să deschidă un punct gastronomic local trebuie să urmeze un curs gratuit oferit de Agenția Națională a Zonei Montane. Ulterior, merg cu o schiță a bucătăriei și cu o cerere la Direcția Sanitar Veterinară, iar după ce se înregistrează la Registrul Comerțului se pot apuca de treabă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bucate țărănești pentru turiști în punctele gastronomice. De ce n-a avut succes ideea
Bucate țărănești pentru turiști în punctele gastronomice. De ce n-a avut succes ideea

La 3 ani de la lansarea ideii de a transforma bucătăriile ţărăneşti în locuri în care turiştii pot lua masa, avem, în toată ţara doar 79 de puncte gastronomice locale.

Cum au profitat punctele gastronomice locale de lunile de restricții cauzate de pandemie
Cum au profitat punctele gastronomice locale de lunile de restricții cauzate de pandemie

Pentru punctele gastronomice locale, lunile de restricţii n-au însemnat pierderi, ci mai degrabă o bună ocazie de a face un pas înainte.

Producătorii tradiționali s-au mutat cu comenzile în online și fac livrări la domiciliu
Producătorii tradiționali s-au mutat cu comenzile în online și fac livrări la domiciliu

Dulceață de bujori, sirop de mentă și urzică sau vin de aronia. Așa sună oferta producătorilor tradiționali la final de primăvară. În mod normal, târgurile gastronomice ar fi fost punctul lor de desfacere.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.