Marș de comemorare pentru victimele din Colectiv, în Capitală

×
Codul embed a fost copiat

La 4 ani de la producerea tragediei din clubul Colectiv, în urma căreia 65 de oameni au murit, în București s-a organizat ”un marș comemorativ” în memoria acestor victime.

Câteva sute de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Parcul Unirii pentru a participa la un marş dedicat comemorării tragediei de la Colectiv de acum patru ani.

Participanţii au pornit pe traseul: Piaţa Unirii - Splaiul Unirii - Strada Bucur - Parcul Bucur, în această zonă urmând să aibă loc activităţi comemorative.

Pe o pancartă de mari dimensiuni purtată de oameni se poate citi: "#COLECTIV", "Capul lui Arafat vrem!" şi "Arafat - demisia".

Un alt text de pe aceeaşi pancartă este o declaraţie a lui Raed Arafat din 2018: "Putem demonstra orice secundă că intervenţia de la Colectiv era în parametri. Chiar peste parametrii care ar fi putut să facă alte ţări din jurul nostru". Numele victimelor sunt scrise pe o pânză albă.

Citește și
Adrian Despot
Adi Despot, martor la tragedia din Colectiv. "Eram furios, cum să ard de viu?"
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

Patru ani de la tragedia din Colectiv

 

Dincolo de durere şi de suferinţă, sunt patru ani de întrebări fără răspunsuri. Şi acum, în 2019, familiile celor care au pierit în Colectiv şi supravieţuitorii acestui dezastru vor să afle răspunsuri, să fie găsiți vinovaţii şi să fie pedepsiţi. Şi mai vor că România să se reseteze, să se schimbe radical pentru ca astfel de nenorociri să nu se mai întâmple niciodată.

Dezamăgirea este foarte mare, spun tot ei, deoarece după patru ani nu s-au schimbat foarte multe. Este o zi de aducere aminte, în care îi comemorăm pe cei 65 care au pierit.

Preşedintele României a venit miercuri dimineaţă şi a depus o coroană de flori. De asemenea, coroane de flori au fost depuse şi din partea Camerei Deputaților şi Senatului.

Comemorarea va continua întreaga zi, iar miercuri seară este programat de la ora 19 un marş comemorativ din Piaţa Unirii.

O altă anchetă a fost începută, săptămâna trecută, după ce au apărut noi imagini cu primele minute ale intervenţiei pompierilor.

Parchetul Militar a început urmărirea penală in rem în cazul filmării ascunse de la “Colectiv”

 

Procurorii militari îi au în vizor acum pe ofițerii şi subofiţerii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă şi vizează faptele lor, iar lista acuzaţiilor este lungă şi gravă: de la ucidere din culpă până la profanare de cadavre.

Ne referim la ofiţerul care a fost filmat înjurându-i pe cei care au pierit în incendiu.

Pentru aceste vorbe grele, procurorii militari au început urmărirea penală în rem, adică pentru faptă, iar acuzaţia care va fi cercetată este profanarea de cadavre. Ofiţerul care ar putea fi pus sub învinuire susţinea încă din momentul apariţiei imaginilor că nu se referea la tinerii care tocmai îşi pierduseră viaţa în incendiul devastator din clubul Colectiv.

Orlando Șchiopu: "În mod clar, nu se referea la cei decedaţi. în mod sigur. Dacă vă uitaţi sunt înconjurat de mai mulţi ofiţeri, şi vorbesc cu mai multă lume deodată."

Ofiţerii şi subofiţerii de la ISU Bucureşti Ilfov vor fi cercetaţi şi pentru modul în care au intervenit în acea noapte tragică.

"Procurorii militari au început urmărirea penală cu privire la fapte, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare coroporala din culpă, abuz în serviciu, neglijenta în serviciu, pentru aspectele care rezultă din vizionarea imaginilor în legătură cu modalitatea de intervenţie şi acordare a primului ajutor de către persoane care au calitatea de militar." (Sursă: Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti)

Tot în rem, adică pentru fapte, au început urmărirea penală procurorii militari şi în legătură cu acuzaţia de sustragere sau distrugere de probe. Ancheta vizează practic ofiţerii din IGSU care timp de patru ani au ţinut la sertar imaginile video de la intervenţia de la clubul Colectiv şi nu le-au pus la dispoziţia procurorilor din Parchetul General care anchetau tragedia.

De ancheta propriu-zisă se vor ocupa ofiţerii serviciului omoruri de la poliţia capitalei, care au primit mandat special să investigheze fiecare acuzaţie în parte.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Cosmin Savu, despre tragedia din Colectiv: Totul se poate repeta, sunt aceleași personaje
Cosmin Savu, despre tragedia din Colectiv: Totul se poate repeta, sunt aceleași personaje

Invitat în podcastul ”România, știi bine”, difuzat exclusiv pe stirileprotv.ro, pe Facebook și YouTube, corespondentul pro TV Cosmin Savu s-a arătat indignat de faptul că, la 4 ani de la tragedia din Colectiv, noi încă nu avem ”tot ce ne trebuie”.

Adi Despot, martor la tragedia din Colectiv.
Adi Despot, martor la tragedia din Colectiv. "Eram furios, cum să ard de viu?"

TRAUMA COLECTIV(Ă), partea I. Povestile de cosmar si marturiile supravietuitorilor din incendiul mistuitor din 30 octombrie au miscat o tara intreaga. Teribil de dureros, societatea a inceput sa realizeze unde e nevoie sa-si puna lucrurile in ordine.

Lunga listă a celor vinovati pentru tragedia din Colectiv.
Lunga listă a celor vinovati pentru tragedia din Colectiv. "Statul ne-a întors spatele"

TRAUMA COLECTIV(A), partea a II-a. Modificari: un cuvant-cheie in dezastrul din Colectiv. Spatiul trebuia adapatat masiv ca sa poata primi mase mari de oameni. Si, evident, zeci si zeci de oameni trebuia sa controleze totul. Nu s-a intamplat insa nimic.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.