Corespondență din Albania. Stare de urgență și doliu după seismul devastator

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai puternic cutremur care a lovit Albania în ultimele decenii a făcut dezastru în mai multe orașe. Cel puțin 31 de oameni au murit şi alte câteva sute au fost răniţi. În plus, mulţi oameni sunt daţi dispăruţi.

Sute de sinistraţi şi-au petrecut prima noapte de după seism în corturi sau în mașini, înfricoșați de cele peste 250 de replici care au urmat cutremurului inițial, cu o magnitudine de 6,4.

Seismul a avut magnitudinea 6,4 şi s-a produs aproape de suprafață, chiar la nord de Durres, port la Marea Adriatică. S-a declarat stare de urgență și a fost declarată zi de doliu național.

România a trimis o echipă de salvatori formată din 52 de pompieri, însoţiţi de câini, pregătiţi pentru salvarea victimelor.

Corespondentul Ştirilor PRO TV, Cosmin Stan, a ajuns la rândul său în Albania şi a surprins în imagini drama albanezilor care și-au petrecut prima noapte de după cutremur afară, în corturi improvizate.

Citește și
Cutremur Albania - 5
România trimite o echipă de salvare și avioane de evacuare medicală, în urma seismului
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Aceasta este una dintre numeroasele case care s-au prăbuşit aici în Dures şi în acest moment sub dărâmături cel puţin 2 persoane şi-au pierdut viaţa. Autorităţile încearcă să recupereze cadavrele de acolo".

Echipele de salvatori au făcut noapte albă în căutarea supraviețuitorilor, în ruinele clădirilor prăbușite din portul adriatic Durres. Aici s-au înregistrat cele mai multe victime, dar și pagube - oamenii rămași fără adăpost au petrecut noaptea afară, în frig.

Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Mii de locuitori din oraşul Dures şi-au petrecut noaptea sub cerul liber de teama replicilor care au continuat pe tot parcursul zilei aici în Albania. Îi vedeţi în aceste momente pe acest teren de fotbal, aproape de centrul oraşului. Sunt bătrâni, copii mici, răniţi, oameni care au rămas fără adăpost sau oameni care pur şi simplu se tem să se mai întoarcă în case".

Premierul albanez a vizitat alături de oficiali din guvern una dintre aceste tabere improvizate, chiar în oraşul cel mai apropiat de epicentru.

Taulant Balla, parlamentar albanez: "Unde e zona în care au fost mai multe case dărâmate sunt construite corturi unde lumea va trece în noaptea asta şi după aceea vom vedea unde vor trece pe lungă durată."

Printre salvatori sunt și 52 de pompieri români, acreditați la nivel ONU, alături de câțiva câini antrenați special să găsească victime sub dărâmături.

Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Armata albaneză ridică corturi de campanie unul după altul pentru a oferi totuşi un adăpost, un sprijin celor care şi-au părăsit casele din cauza unui nou cutremur. Chiar şi unitatea romană de căutare şi salvare din cadrul ISU a sosit deja în Albania şi va intra în misiune în foarte scurt timp pentru că mai sunt aproximativ 20 de persoane dispărute, despre care se bănuieşte că ar fi prinse printre dărâmături."

Românii au ajuns marți seară în Albania, cu două avioane puse la dispoziție de Forțele Aeriene Române.

Salvatorii români fac parte din echipe specializate în căutare și salvare care se află pe listele Uniunii Europene pentru a fi mobilizate atunci când este activat Mecanismul  European de Protecție Civilă, instrumentul prin intermediul căruia țările pot solicita ajutor când au nevoie.

Mircea Perpelea, ambasadorul României în Albania: "Cred că primul mare ajutor va fi să îi găsim pe cei dispăruţi sau găsiţi sub dărâmături şi să sprijinim populaţia care a rămas fără adăpost."

Tepelena Ilir, ambasadorul Albaniei în România: "În astfel de situaţii vezi cine sunt prietenii tăi cu adevărat. Mulţumesc României pentru sprijin."

Cutremurul cu magnitudinea de 6.4 s-a produs la 30 de kilometri nord-vest de capitala albaneză, Tirana, la o adâncime de 20 de kilometri. Zeci de blocuri şi case au fost distruse sau au suferit stricăciuni serioase. Pe o stradă, casele s-au surpat la rând, de parcă erau făcute din cărţi de joc.

Cosmin Stan, corespondentul Știrilor Pro TV: "Imaginaţi-vă că acest munte de moloz a fost până ieri dimineaţă bloc de apartamente cu 4 etaje, exact cum este clădirea de lângă care a avut norocul să rămână în picioare".

Bărbat: "Sunt unchiul acestei fete. Paşaportul a fost găsit în ruine, aceasta e nepoata mea, Drita Cakoni, care este încă dispărută, sub ruine. Nu ştiu unde ar putea fi. Vreau ca autorităţile să-mi dea o explicaţie, este în Lezha sau la morgă?"

Cel puțin alte 2 cutremure cu magnitudine de peste 3 pe scara Richter au avut loc de la cutremurul cel mare.

Cei mai mulți stau în tabere de sinistrați instalate de armata albaneză și au dormit în corturi, de teamă.

În mijlocul dezastrului îşi face loc şi speranţă. Acesta este momentul când salvatorii au scos un copil dintre dramaturi.

Membrii unei echipe de intervenţie le-au spus ziariştilor că una dintre victime, o femeie în vârstă a murit, dar a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul trup. Sute de alţi oameni au ajuns în spitale.

Cutremurul urmat de mai multe replici puternice a fost simţit în sudul Italiei, dar şi în alte ţări balcanice, până la o distanţă de aproape 700 de kilometri.

Joi, Albania își sărbătorește Ziua Națională, 107 ani de la înființarea statului albanez, fiind o aniversare marcată de această tragedie.

În septembrie, în Albania a mai fost un cutremur cu magnitudinea de 5,8, care a provocat rănirea a zeci de oameni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bilanțul morților din Albania a crescut la 21. Momentul în care un bebeluș e salvat
Bilanțul morților din Albania a crescut la 21. Momentul în care un bebeluș e salvat

Cel mai puternic cutremur care a lovit Albania în ultimele decenii a făcut dezastru în mai multe orașe. Cel puțin 21 oameni au murit, iar răniții se numără cu sutele.

România trimite o echipă de salvare și avioane de evacuare medicală, în urma seismului
România trimite o echipă de salvare și avioane de evacuare medicală, în urma seismului

Cel puțin 15 persoane au murit și peste 600 au fost rănite în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,4 care a lovit Albania în primele ore ale dimineții, fiind cel mai puternic seism produs în țară în ultimii 20 de ani.

Cutremur cu magnitudinea 5,4 în Bosnia, la doar câteva ore de la seismul din Albania. VIDEO
Cutremur cu magnitudinea 5,4 în Bosnia, la doar câteva ore de la seismul din Albania. VIDEO

Un seism cu magnitudinea 5,4 s-a produs marţi în Bosnia, la doar câteva ore după ce un cutremur puternic a lovit Albania.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.