„Brunch românesc” la Piatra Neamţ. Turiștii au avut prilejul de a afla mai multe despre tradițiile locale

×
Codul embed a fost copiat

Un brunch organizat într-o superbă zi de primăvară la Piatra Neamţ a fost o bună ocazie pentru invitați să afle mai multe despre tradiţiile din zonă.  

Inclusiv despre bucătăria moldovenească. Oaspeții au apreciat cel mai mult sarmalele pregătite ca pe vremuri, în oală de lut.

O organizaţie care se preocupă de conservarea tradiţiilor a adus laolaltă turişti şi producătorii locali din Piatra Neamţ. Oamenii s-au bucurat de soarele călduț de martie și de o masă copioasă, servită la aer curat. Sarmalele au fost vedetele.

Turist: „Cred că toată lumea abia le aştepta şi sunt foarte foarte bune, după cum arată. Suntem mulţumiţi şi ne place ce am găsit”.

După o masă copioasă, siesta se face cel mai bine la căldura unei sobe țărănești.

Citește și
peste
Tradițional, dar în funcție de regiune. De Crăciun, românii nu mănâncă doar porc, ci și curcan sau pește
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Turistă: O sobiţă supertare care dă o căldură foarte bună - nici prea cald, nici prea frig. E locul perfect aici şi recomand să încercaţi”.

Una dintre cele mai frumoase tradiții românești le-a fost împărtășită oaspeților: cusutul iilor.

Vasilică Racariu, voluntară: Altiţa unei cămăşi înseamnă practic bogăţia întregii cămăşi. Înseamnă identitatea celei care coase. Semnele pe care eu le reprezint sunt semne care duc la unitate, care duc la găsirea locului şi la hotărârea de a rămâne acolo”.

Andreea Ciupercă, voluntară: „O muncă foarte laborioasă şi poate dura chiar şi până la doi ani să termin cămaşa”.

Dana Handaric, organizator: Ne place să spunem `te cunosc după altiţă" pentru că altiţa - partea de sus a cămăşii - spune povestea noastră, e identitatea noastră. Și cred că asta e tradiţia - e identitatea până la urmă a zonei şi a locului”.

Oamenii s-au strâns în grădina unei case tradiționale renovată cu grijă pentru detalii. Locul arată cât de frumoasă poate fi simplitatea.

Lavinia Cobrea, gazdă:A fost casa străbunicii mele construită aproximativ acum 100 de ani. Era o căsuţă de chirpici şi cu meşteşug tradiţional local făcută. Noi ne-am încăpăţânat să o păstrăm şi am consolidat-o păstrând specificul arhitecturii nemţene”.

Carmen Irimia, turistă: Tot ce avem în vârstă acasă și care au astfel de comori trebuie valorificaţi şi ei odată cu aceste comori tradiţionale”.

Fermecaţi de frumuseţea locului şi de aroma bucatelor, turiştii au promis că vor reveni pe meleagurile nemţene.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Greta Thunberg protestează împotriva parcurilor eoliene din Norvegia. Cum a ajuns activista de mediu să facă asta VIDEO
Greta Thunberg protestează împotriva parcurilor eoliene din Norvegia. Cum a ajuns activista de mediu să facă asta VIDEO

Greta Thunberg şi zeci de alţi activişti au blocat luni intrările în Ministerul norvegian al Energiei, protestând faţă de instalarea turbinelor eoliene pe terenuri folosite în mod tradiţional de păstorii de reni din populaţia indigenă sami.

 

Tradițional, dar în funcție de regiune. De Crăciun, românii nu mănâncă doar porc, ci și curcan sau pește
Tradițional, dar în funcție de regiune. De Crăciun, românii nu mănâncă doar porc, ci și curcan sau pește

Vine miros de fripturi în Ajun, pentru că în multe case, gospodinele pregătesc mușchiulețul sau cotletul de porc.

Românii adoră bunătățile de porc pentru masa de Crăciun, dar nu prea au de unde să le cumpere. Ce zice ministrul Agriculturii
Românii adoră bunătățile de porc pentru masa de Crăciun, dar nu prea au de unde să le cumpere. Ce zice ministrul Agriculturii

Pe lângă daruri și brad, mulți caută să cumpere în această perioadă aglomerată și aperitivele pentru platoul tradițional de sărbători. Oamenii vor în general cârnați, caltaboși, lebăr și tobă gata preparate, pentru că sunt destul de greu de făcut acasă.  

Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile
Destinații ideale de Crăciun. Cele mai bune locuri din lume pentru a petrece sărbătorile

Vreți să petreceți un Crăciun tradițional - fie că este vorba despre întâlnirea cu Moș Crăciun în Laponia sau vizitarea unei piețe germane autentice - sau aveți chef de soare, căldură și plajă, iată cele mai bune locuri în care să mergeți de Sărbători.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.