Primul spital social din România se va deschide la Iași. Vor fi tratați bolnavii sărmani, care nu au asigurare

×
Codul embed a fost copiat

Primul spital social din România se va deschide, la Iași, pe 8 martie, de Ziua Mamei. Aici vor fi tratați bolnavii sărmani, care nu au asigurare de sănătate în sistemul național.

 

Cu o investiție de aproape 4 milioane de euro, preotul Dan Damaschin a reușit să facă un spital dedicat persoanelor care, din cauza sărăciei, nu-și permit să se îngrijească de propria stare de sănătate.

La aproape un an de când Asociația Glasul Vieții a început lucrările la Spitalul Veronica din Iași, unitatea medicală este acum comparabilă cu cele mai moderne clinici din țară. În clădirea cu patru etaje sunt cabinete medicale de ginecologie, medicină internă, cardiologie și pediatrie, dar și alte specialități.

Există chiar și un compartiment de imagistică, dotat cu RMN și computer tomograf de ultimă generație care au costat, în total, peste 2 milioane de euro. Unele dintre cabinete sunt complet dotate, dar altele încă au nevoie de mobilă sau instrumentar. În unele cazuri, necesarul ajunge până la 30.000 de euro.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Adnana Sandu, asistent manager:În primul rând avem secția de imagistică, unde avem un aparat RMN și un CT de care suntem mândri, servicii absolut vitale pentru salvarea viitoarelor mămici și a copiilor. Faptul că nu au o asigurare de sănătate, nu au acces la serviciile de care au nevoie pentru a preveni anumite situații sau pentru a combate anumite boli”.

Dan Damaschin, fondatorul Asociației Glasul Vieții: „Sunt foarte mulți oameni neasigurați, sunt foarte mulți oameni care nu își permit co-plata unor investigații medicale de calitate, unor tratamente speciale. În special la mamele mele, bolile nu fac decât să se acutizeze și complicațiile lasă răni mult prea adânci. Uneori ne răpesc oameni dragi pentru că nu au avut acel puțin la momentul potrivit pentru a-și căuta de sănătate. Clinica Veronica asta va face, va salva vieți”.

Printr-o asemenea dramă a trecut Alexandra, o mămică de 38 de ani care, fără asigurare de sănătate și fără acces la servicii medicale, a murit la finalul lui ianuarie, la patru luni după ce i s-a descoperit un ganglion inflamat. Acum, cei doi copii pe care îi creștea singură au ajuns într-un centru de plasament din Iași.

Otilia Cozaciuc, prietenă:Alexandra a avut nefericirea să nu cunoască calea pe care să meargă să se trateze și a fost prea târziu, din păcate. Multe mame nu au posibilitatea să aibă acces la un tratament adecvat. Este important să fie tratate cu respect. Să li se pună la dispoziție un plan de tratament și să nu se mai simtă așa umile”.

În acest moment, Spitalul Veronica mai are nevoie de o serie de avize de la Ministerul Sănătățîi pentru secțiile în care se vor face și internări. Dar, după inaugurarea care va avea loc pe 8 martie, cabinetele destinate consultațiilor în regim ambulator, cum este ginecologia, pediatria și stomatologia, își vor începe activitatea. La început, cu 10 medici și 15 asistente medicale, urmând ca în timp echipa să crească.

În Spitalul Veronica, pe lângă consultații, toți pacienții vor avea acces gratuit și la medicamente. Înainte de a pleca acasă, vor primi și o masă caldă.

Cei interesați să sprijine proiectul umanitar o pot face cu o donație în contul asociației Glasul Vieții.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății

Bulimia nervoasă este una dintre cele mai cunoscute și frecvente tulburări de comportament alimentar, alături de mâncatul compulsiv și anorexia nervoasă.

Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian
Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian

Majoritatea persoanelor se confruntă măcar o dată în viață cu arsurile la stomac. Acestea reprezintă o problemă medicală comună, care poate apărea ocazional după consumul anumitor alimente, mese sau băuturi.

Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating
Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating

Supraalimentarea pe care unii o asociază cu foamea exagerată sau poftele poate fi, de fapt, o tulburare de alimentație. Dacă te consideri un adevărat gurmand, este important să înveți să diferențiezi acest lucru de mâncatul compulsiv.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.