Surse din Belarus spun că cel puțin o parte dintre mercenarii Wagner cantonați ar fi început să-și strângă echipamentele

×
Codul embed a fost copiat

Evgheni Prigojin este „cel mai probabil” mort în urma accidentul aviatic de miercuri seară. Este o primă concluzie a serviciilor de informații britanice și americane, care nu pot însă confirma fără echivoc decesul liderului Wagner.

Pentagonul e de părere că, cel mai probabil, a fost vorba de o explozie provocată intenționat în timpul zborului, și nu de lovitura unei rachete, cum se specula inițial.

Autoritățile ruse afirmă că toți cei 10 oameni de la bord, 7 pasageri și 3 membri ai echipajului au pierit. Dar încă nu e clar ce s-a petrecut cu avionul privat. Serviciile occidentale de informații au prezentat mai multe posibile versiuni.

La aproape 24 de ore de la incidentul aviatic în care și-ar fi pierdut viața liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, președintele rus Vladimir Puţin a ieșit public să deplângă soarta celor din avion. A promis o anchetă completă și i-a lăudat pe mercenarii morți.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Cât despre acest accident aviatic, în primul rând vreau să transmit sincere condoleanțe familiilor celor care au murit. E cu siguranță o tragedie. Bineînțeles, dacă e vorba despre angajați ai companiei Wagner, așa cum arată primele date, e vorba despre oameni care au adus contribuții semnificative în lupta noastră cu regimul neo-nazist din Ucraina. Ne amintim asta și nu vom uita.”

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cât despre Prigojin, liderul de la Kremlin a găsit câteva cuvinte bune despre fostul său apropiat, care în urmă cu doar două luni a declanșat o adevărată insurecție armată în sudul Rusiei și a ajuns cu mercenarii săi la doar 100 de kilometri de Moscova.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”A fost o persoană cu o soartă dificilă. A făcut și greșeli grave în viață, dar a obținut și rezultatele necesare pentru cauza comună atunci când i-am cerut asta, așa cum s-a întâmplat în lunile trecute. A fost o persoană talentată, un om de afaceri talentat. A avut rezultate nu doar la noi în țară, ci și peste granițe, în Africa”.

În Rusia, susținătorii grupării au depus flori la sediile Wagner și chiar în fața unui restaurant deținut de Prigojin, la Sankt Petersburg. Unii dintre ei dau de înțeles că-l consideră vinovat pe Vladimir Puţin pentru moartea comandantului grupării.

Toate privirile - și în Occident, dar mai ales în Rusia - sunt acum ațintite asupra militanților Wagner. Unele surse din Belarus spun că cel puțin o parte dintre mercenarii cantonați în această țară ar fi început să-și strângă echipamentele.

Gruparea nu a dat până acum niciun comunicat oficial, dar au fost mercenari care au transmis mesaje belicoase și au amenințat cu un nou marș asupra Moscovei. Semn că cel puțin unii dintre mercenari îi rămân loiali lui Evgheni Prigojin.

Mai multe canale de Telegram apropiate de Wagner susțin că avionul ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer. Contribuie la această speculație imaginile filmate în timpul prăbușirii, poveștile martorilor, dar și surse din serviciile de informații occidentale.

Avionul plecase de la Moscova spre Sankt Petersburg. S-a prăbușit într-un câmp, la mai puțin de 30 de minute de la decolare. O altă speculație e că de vină ar fi fost o bombă plantată la bord. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara la doar câteva ore după incident că avionul s-a prăbușit pentru că pilotul ar fi făcut infarct din cauza vaccinului COVID.

Potrivit Autorităţii aviatice ruse, se aflau la bord - și au murit - Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, dar și mâna lui dreaptă, un comandant și co-fondator Wagner, Dmitri Utkin. Au pierit și ceilalți 5 pasageri, toți mercenari Wagner, și cei trei membri ai echipajului.

Dmitry Oreshkin, professor la Universitatea din Riga: ”Aceasta este o acțiune demonstrativă. Până la urmă, Prigojin ar fi putut fi otrăvit discret și ar fi murit de atac de cord, ca mulți opozanți ai lui Puţin sau generali de-ai săi. Însă, este clar că doar eliminarea unei persoane nu este suficientă, trebuie să-i elimini și pe oamenii săi cheie. Opțiunea ideală ar fi să îi elimini pe toți împreună, ceea ce, de fapt, s-a întâmplat.”

Unele voci de la Kremlin au aruncat vina pe Ucraina, pentru doborârea avionului în care era Prigojin.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Nu avem nicio legătură cu această situație, asta e sigur. Dar cred că toată lumea înțelege cine este implicat”.

Potrivit unor surse, trupul lui Prigojin ar fi fost identificat, oficial, la morgă, primul indiciu fiind absența unui deget. Și telefonul acestuia ar fi fost găsit printre resturile epavei.

Ca de obicei, sunt și persoane care pun sub semnul întrebării prezența adevăratului Evgheni Prigojin în avionul distrus. Și nu exclud o teribilă înscenare, astfel ca Prigojin să fi fost ... ”extras” și să dispară într-un exil secret.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.