Dmitri Medvedev, avertisment pentru Musk după ce a cumpărat Twitter. La ce îi cere să renunțe

×
Codul embed a fost copiat

"Renunță la afacerea Starlink în Ucraina". Iată ce i-a spus Dmitri Medevedev lui Elon Musk, după ce l-a felicitat că a cumpărat Twitter.

Serviciul de Internet prin sateliți Starlink este, însă, vital pentru comunicațiile Kievului, în primul rând pentru cele militare.

Pe de altă parte, oficialii ruși spun că au încheiat mutarea civililor din Herson, pe celălalt mal al Niprului, înaintea așteptatei bătălii cu forțele ucrainene. Cel puțin 70 de mii de civili ar fi traversat râul. Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că mobilizarea parțială anunțată în septembrie s-a încheiat și ținta mobilizării a 300 de mii de rezerviști a fost atinsă.

Forțele armate ucrainene au lovit o bază din Herson a luptătorilor ceceni ai lui Ramzan Kadirov, loiali lui Vladimir Putin, după ce aceștia s-au dat de gol prin imaginile postate pe rețelele de socializare. Astfel ucrainenii au descoperit că cei numiți kadâroviți - abia ajunși în zonă după ce au fost mobilizați - se stabiliseră într-o școală. Potrivit ucrainenilor, doar în acest raid au fost eliminați 40 și răniți cu zecile.

De altfel, conform ministrului britanic al Apărării, rușii folosesc rezerviști abia mobilizați pentru pozițiile de apărare de pe malul vestic al Niprului.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

La rândul lor autoritățile impuse de Moscova la Herson, susțin că au încheiat evacuarea orașului, pe malul celălalt al Niprului - înaintea așteptatei ofensive ucrainene.

Zelenski, declarații de lângă o dronă kamikaze

În timp ce îşi spunea mesajul de azi noapte, Volodimir Zelenski a stat lângă ceea ce pare a fi o dronă kamikaze, Shahed, făcută de iranieni.

Volodomir Zelenski: “Peste 30 de drone au fost lansate (de ruși) în două zile. În total, Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete și peste 8.000 de raiduri aeriene. Dar ne luptăm, vom doborî și mai multe. Împreună, cu siguranță, vom tăia aripile tuturor monștrilor de metal, indiferent câți și de unde zboară asupra Ucrainei.”

Atacurile cu drone vizează sistematic infrastructura energetică de pe întreg teritoriul Ucrainei

Nic Robertson, corespondent CNN: “Sirenele au fost pornite. Tocmai ce am ajuns la centrală de curent, toată lumea trebuie să se adăpostească în buncăr. Va trebui să intrăm și noi. Una dintre drone s-a încâlcit în liniile de înaltă tensiune și a distrus echipamente importante. Iată toate aceste cabluri și echipamente arse, aici jos. Iar oficialii spun că această parte a centralei era cea mai sensibilă.”

Oficialii de la Kiev îi avertizează pe locuitorii capitalei să folosească electricitatea "cu moderație", pe măsură ce întreruperile de curent continuă. Vor fi mai dese și de o durată mai mare - a anunţat un lider regional.

Dronele kamikaze livrate de Iran sunt aruncate de ruși și în luptă, pe diferite fronturi.

Acești soldați ucraineni rezistă eroic pe pozițiile de apărare la Bahmut, în regiunea Donețk - acolo unde, acum, se dau cele mai aprige lupte.

Vladimir Putin continuă să respingă ideea de suveranitate a Ucrainei într-un mod care este fundamental incompatibil cu negocieri serioase, potrivit celei mai recente analize a Institutului american pentru Studiul Războiului.

Vladimir Putin: “Sincer vorbind, singurul garant real, serios, al statalității, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei ar putea fi doar Rusia, cea care a creat Ucraina de astăzi.”

Vladimir Putin nu are regrete

În privința războiului pe care l-a pornit în Ucraina, Putin nu are regrete sau cel puțin nu e dispus să vorbească public. A admis totuși că sunt pierderi în așanumita operațiune specială.

Vladimir Putin: "Sunt și costuri. Dincolo de toate, e vorba de pierderile asociate operațiunii militare speciale. Mă gândesc la asta tot timpul. Sunt și pierderi economice, dar sunt și câștiguri uriașe. Și ceea ce se întâmplă, vreau să subliniez asta, până la urmă aduce beneficii Rusiei și viitorului țării."

În viziunea liderului de la Kremlin, Rusia este cea pură, cu dreptatea de partea ei, iar Occidentul este de vină pentru orice - de la războiul din Ucraina, până la criza energetică și criza alimentară globală.

Vladimir Putin: "Miza principală a acestui Occident este să dețină puterea asupra lumii, dar jocul este cu siguranță unul periculos, sângeros și, pot să spun, murdar. Perioada istorică a dominației de neclintit a Occidentului în politica internațională se apropie de sfârșit, iar lumea unipolară devine o amintire a trecutului."

Putin a negat vehement ideea că Rusia ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina și denunță provocări ale aceluiași Occident

Vladimir Putin: "Scopul întregii povești cu amenințările nucleare și cu posibilitatea utilizării unei arme nucleare (de către Rusia în Ucraina) e foarte primitiv. Nu vedem niciun rost să facem asta. Nu are niciun rost, nici politic, nici militar."

Și ca să argumenteze ceea ce el numește șantajul nuclear al Vestului, Putin s-a referit direct la Liz Truss, fostul premier britanic, afirmând că, în august, pe când Truss era ministru de externe, aceasta ar fi sugerat că este gata să apese pe butonul nuclear dacă circumstanțele ar impune asta.

Vladimir Putin: “Prim-ministrul Marii Britanii (Liz Truss) a spus, răspicat, răspunzându-i unui jurnalist: 'Da, Regatul Unit este o putere nucleară. Este datoria premierului să poată folosi (arme nucleare) și o voi face.' Păi cum? Nimeni nu a reacționat, deloc. Ei bine, să presupunem că ea a a avut o răbufnire acolo, fata este puțin dusă... Dar ei, liderii occidentali, puteau să o corecteze. Washingtonul putea anunța public: "Nu avem nimic de a face cu asta".”

 

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO
Un bloc cu cinci etaje s-a prăbușit în Istanbul. Cel puțin un mort și opt răniți | VIDEO

În Istanbul, o clădire de apartamente s-a prăbușit, duminică, provocând moartea unei persoane și rănirea altor opt, au anunțat autoritățile.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.