Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

×
Codul embed a fost copiat

Cozonacul, un desert tot mai fin și sofisticat, cu influențe internaționale. „Încercam să și inovăm în perioada asta”

Brutăriile artizanale s-au inspirat din reţetele altor țări și adaugă în aluatul clasic fructe confiate sau alune de pădure. Și prețul îl încadrează la delicatese, pentru că a crescut în fiecare an.

Migdale, fistic, cardamom, scorțișoară, fructe exotice confiate, coniac sau ciocolată - oricare dintre aceste ingrediente se poate regăsi în noile rețete de cozonac. Patiserii români le-au împrumutat din bucătăria internațională, astfel că vechiul desert de sărbătoare al bunicii are acum influențe evreiești, ungurești, germane, grecești sau ucrainene.

Iulian Niță, inginer panificație: „Avem o influență germană, facem și un cozonac clasic Christstollen cu foarte multe fructe confiate. Un cozonac scăldat în unt, cu gust deosebit. Producem până la 10.000-12.000 de bucăți”.

Dimitrios locuiește de mai mulți ani în România și conduce un laborator de cofetărie din Cluj-Napoca. Grecul a fost cucerit de cozonacii românești, dolofani și aromați, dar a ținut să-și pună și el amprenta.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Dimitrios Fountedakis, administrator de cofetărie: „Avem și un cozonac trandafir - se cheamă. E acesta, aici, pe care îl umplem cu cremă de alune de pădure, cu multă, multă nuca și folosim și cireșe roşii confiate. În Grecia e mai uscat cozonacul nostru și mie mi se pare că e puțin mai bun cozonacul de aici. Poate chiar mult mai bun”.

Alexandru Debreczeni, managerul unei patiserii: „Încercam să și inovăm în perioada asta și să venim cu sortimente noi, în trend, așa că am pregătit și un cozonac cu cacao și caramel”.

Și cozonacii dospiți la rece și însiropați cu coniac își găsesc clienți. O patiserie în stil parizian din Brașov folosește ciocolată albă și cocos, ca să dea un alt gust prăjiturii clasice. Cel mai tare se mândrește însă cu umplutură de fistic, colorată în verde.

Ileana Păceșilă, cofetar patiser: „Anul trecut cozonacul cu fistic a fost 90 de lei, anul acesta este 100 de lei. Toate ingredientele pe care le folosim în producerea cozonacilor au crescut. A crescut făina, a crescut prețul la unt, nu mai zic de prețul la curent”.

Toate laboratoarele sunt acum în perioada de preluare a comenzilor și vor închide listele în curând, așa că trebuie să vă grăbiţi, în caz că nu vreți să frământați aluatul cu propriile mâini.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm cozonaci din comerț. Sfatul bucătarilor

Între două colinde și o listă interminabilă de cumpărături, pe care trebuie să le bifeze, tot românul poftește iarna la cozonaci. Aveți grijă, însă, ce scrie pe etichetele celor din comerț.

Recomandări
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut
Unde a fost găsit cadavrul unuia dintre românii luați de ape, în Italia. Descoperirea făcută după ce nivelul râului a scăzut

Autoritățile din Italia au anunțat că au găsit trupurile a doi dintre cei tineri de origine română dispăruți în apele râului Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.