Calvarul prin care trec mii de copii ucraineni răpiți de ruși. Minorii sunt îndoctrinați, sedați și adoptați cu forța

copil ucrainean
Profimedia

De la începutul războiului din Ucraina, mii de copii au fost fost răpiți și trimiși în Rusia sau pe teritoriile aflate sub controlul forțelor lui Vladimir Putin.

Printre aceștia se numără și Yevheniia, o adolescentă în vârstă de 15 ani care nu și-a mai văzut părinții începând cu luna octombrie a anului trecut, scrie Daily Mail.

La acea vreme, la fel ca toți ceilalți ucraineni din Herson, familia Evheniei încerca să se adapteze vieții sub controlul forțelor ruse.

Tancurile și trupele lui Putin se revărsaseră în oraș cu șapte luni mai devreme, la scurt timp după ce liderul de la Kremlin a dat startul invaziei din Ucraina.

După apariția rușilor, zona a fost împânzită cu puncte de control și poliție militară. De asemenea, au apărut zvonuri despre brutalitatea invadatorilor, care violau femei.

Citește și
dmitri medvedev
Dmitri Medvedev: „Războiul din Ucraina va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ba mai mult, în timp ce armata ucraineană încerca să recupereze orașul, riscul unor bombardamente puternice era la ordinea zilei. Din acest motiv, puțini oameni au ieșit din case după ora 17:00.

În acest context, în apartamentul în care adolescenta locuia împreună cu mama ei, Maryna, 37 de ani, vânzătoare într-un magazin de haine; cu tatăl ei, Oleskii, 36 de ani, marinar; și cu sora ei în vârstă de 7 ani, atmosfera era tensionată. Așa că, atunci când o profesoară a invitat-o ​​pe Yevheniia într-o vacanță de două săptămâni în Crimeea, la Marea Neagră, fata a fost foarte încântată.

"Mă duceam departe de război, alături de prietenii mei", a spus aceasta.

Deși Crimeea se afla sub controlul Rusiei încă din 2014, zona era mai sigură decât orașul Herson.

Toți prietenii adolescentei au fost lăsați să meargă în această vacanță gratuită. Profesoara Yevheniiei le-a spus părinților acesteia că fata va fi în siguranță și că a-i da voie să meargă în vacanță reprezenta cel mai bun lucru pe care l-ar putea face. Maryna și Oleskii și-au lăsat fiica să meargă în Crimeea.

În dimineața zilei de 7 octombrie, Maryna a dus-o pe Yevheniia în portul din Herson. Fata și colegii săi s-au îmbarcat pe un feribot care i-a transportat până în Crimeea. Acolo, adolescenții au fost așteptați de un autobuz care i-a condus la tabăra din Evpatoria din vestul peninsulei.

În cele din urmă, Yevheniia a ajuns într-o clădire care semăna cu un hotel. Alături de trei prietene, ea s-a cazat într-o cameră. Apoi, fata a intrat în rutina vacanței: exerciții de înviorare dimineața; apoi jocuri de echipă, cum ar fi volei sau fotbal; lecții de artă - "Am făcut sculptură!" - și seri de dans și cântece. "A fost foarte bine", a spus ea.

După două săptămâni, Yevheniia s-a întristat la gândul că urma să plece acasă. Nu după mult timp, s-a întâmplat ceva neașteptat. Profesoara le-a spus adolescenților că vacanța va fi prelungită cu aproximativ o săptămână. "A făcut asta de câteva ori, iar și iar", și-a amintit Yevheniia.

În cele din urmă, fata a aflat adevărul. O asistentă rusă i-a adunat în secret pe copii în grupuri mici și le-a spus să uite orice idee de vacanță prelungită. "Nu puteți părăsi aceast loc", au fost informați adolescenții.

Cel mai mic copil răpit de ruși avea vârsta de 4 luni

Yevhaniia este unul dintre cei peste 6.000 de copii ucraineni răpiți de ruși de la începutul războiului, potrivit unui raport al Universității Yale, care a recunoscut că această cifră ar putea fi mai mare.

În schimb, Biroul Național de Informații, înființat de guvernul ucrainean în 2022 pentru a colecta date despre prizonierii de război, morți și dispăruți, inclusiv civili, a anunțat, la începutul acestei luni, că 19.000 de copii ucraineni au fost deportați ilegal în Rusia și doar 364 au fost salvați.

Cercetătorii de la Yale au descoperit o rețea de 43 de locații, inclusiv un spital de psihiatrie, în care au fost duși copii ucraineni, mai ales în Crimeea și în sudul Rusiei.

Conform raportului, cel mai mic copil ucrainean avea patru luni în momentul în care a fost răpit de ruși, iar cel mai mare avea 17 ani.

Vladimir Putin, implicat direct în răpirea copiilor ucraineni

În luna martie a acestui an, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru presupusa lor complicitate la răpirea în masă a copiilor ucraineni, pe care instanța a catalogat-o drept crimă de război.

Dovezile arată că Putin a împuternicit-o pe Lvova-Belova să înființeze un program vast și de anvergură de deportare a copiilor și că toate nivelurile guvernului rus sunt implicate în operațiune.

Prima parte a strategiei este "transferul copiilor" – o "conductă" prin care copiii sunt mutați din Ucraina în Rusia. Unii minori sunt răpiți din orfelinate; alții sunt luați de la părinți și duși în "lagăre de filtrare" - locuri în care ucrainenii sunt reținuți și interogați în zonele aflate sub ocupația rusă - sau, ca în cazul Yevheniia, trimiși în ceea ce părinții cred că sunt tabere de vacanță, dar sunt, de fapt, lagăre finanțate de statul rus.

Urmează "reeducarea" și "îdoctrinarea", unde copiii sunt spălați pe creier pentru a adopta o viziune pro-rusă asupra lumii. Aceasta implică cursuri bazate pe programa rusă, discuții cu militari veterani și chiar pregătire militară.

De asemeena, în unele cazuri, există adopția forțată. Legile adoptate de guvernul rus de la începutul războiului le-au facilitat cetățenilor adopția copiilor ucraineni. De asemenea, există o recompensă financiară lunară pentru familiile care fac acest lucru.

"Nici unul dintre decretele emise de Putin nu conține un paragraf sau o regulă care să spună că este necesar consimțământul sau opinia copilului.

Acestea sunt, în esență, acte de violență unilaterală menite să transfere copiii de la un grup etnic la altul. Este un semn de genocid", a afirmat Oksana Filipishina, reprezentant al Uniunii Helsinki pentru Drepturile Omului din Ucraina.

"Suntem aici să te salvăm. Împărțim pâinea și apa noastră cu tine"

Yevheniia a mărturisit că a trebuit să cânte imnul Rusiei în fiecare dimineață. Ea a adăugat că starea de spirit s-a schimbat cu adevărat atunci când a fost mutată într-o altă tabără, mai mică și mai puțin zgomotoasă, o grădiniță transformată.

Acolo a a fost învățată că Ucraina este condusă de naziști și că vorbitorii de limbă rusă sunt oprimați.

"Mi s-a spus: 'Nu ai nicio părere proprie, ești nazist, fascist. Suntem aici să te salvăm. Împărțim pâinea și apa noastră cu tine. Ar trebui să fii recunoscătoare. Și nu ești!'", a afirmat adolescenta.

Liderii lagărelor purtau tricouri blazonate cu litera "Z", un motiv de propagandă pro-război. Unele tabere aveau camere de izolare în care copiii erau trimiși atunci când părerile lor erau considerate pro-ucrainene. De asemenea, în unele tabere, pentru a putea fi controlați, copiii "dificili" au fost sedați.

Când a văzut că întoarcerea fiicei sale acasă se tot amână, Maryna a sunat-o pe profesoară. Cadrul didactic a mărturisit că a știut de la început că adolescenții vor sta în Crimeea câteva luni, dar a ținut totul secret.

Disperată, mama adolescentei a contactat un oficial al taberei. "Când o să vină fiica mea acasă?", a întrebat ea.

Femeia a fost anunțată că fiica ei nu se va mai întoarce în Herson. În schimb, ea a fost invitată în Crimeea, alături de familia sa.

"Ni s-a oferit un permis de ședere și o recompensă financiară dacă renunțam la tot ce aveam în Ucraina și am rămâne în Crimeea", a spus ea. Mulți părinți ucraineni au fost de acord să facă acest lucru.

În cele din urmă, organizația caritabilă "Salvați Ucraina" a organizat o misiune de salvare pentru Maryna și alți 12 părinți și tutori ai altor copii erau dispăruți.

Maryna a ajuns în tabăra Zdravnitsa din Evpatoria pe 17 martie. După ce a dovedit cine era și a arătat documente precum certificatele de naștere, ea a fost lăsată să-și întâlnească fiica.

"Când am văzut-o pe Yevheniia, a fost fericire și bucurie pură", a afirmat femeia.

"Mi-a fost teamă că nu o voi mai vedea niciodată pe mama", a spus, la rândul ei, Yevheniia.

Pe 22 martie, după cinci zile de călătorie, Maryna și fiica ei au ajuns la Kiev.

Trei frați au stat departe de părinți timp de șase luni

Olga Zaporojcenko și soțul ei, Denis, au trecut și ei printr-o întâmplare asemănătoare.

Pe 6 octombrie 2022, ei și-au trimis trei dintre cei patru copii ai lor într-o tabără din Crimeea.

"Școala lor a fost distrusă de bombardamente. Au avut făcut doar cursuri online și profesoara lor a spus că ar fi o șansă pentru ei să se distreze alături de prieteni", a declarat Olga.

Celor doi părinți li s-a spus că odraslele lor se vor întoarce acasă după două săptămâni, dar nu s-a întâmplat așa.

Salvate din mâinile rușilor, Diana, 14 ani, și Yana, 11, spun că au fost tratate bine și că localnicii le-au oferit chiar dulciuri de Crăciun. Dar, la începutul lunii februarie, fratele lor, Nikita, 10 ani, s-a certat cu câțiva băieți mai mari care erau ajutoare la lagăr și probabil pro-ruși. Nikita a fost dus la spital.

"Asistentele au intrat în cameră și mi-au dat un pahar de plastic cu o pastilă și niște apă și mi-au spus să o iau", a spus băiatul.

Pastila – probabil Valium, un tranchilizant – l-a făcut "somnolent". El a stat o lună în spital. Alți doi copii din tabără se aflau în același spital, fiind și ei sedați.

Olga și Denis se află acum în Kiev, alături de copiii lor, pe care nu i-au văzut timp de șase luni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Imagini de coșmar în Ucraina, unde un spital a fost atacat cu rachete. Bilanțul a ajuns la 2 morți și 23 de răniți. VIDEO
Imagini de coșmar în Ucraina, unde un spital a fost atacat cu rachete. Bilanțul a ajuns la 2 morți și 23 de răniți. VIDEO

Cel puțin două persoane au fost ucise și 23 sunt rănite în urma unui atac cu rachete asupra unei clinici medicale din orașul Dnipro, din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul regional.  

Dmitri Medvedev: „Războiul din Ucraina va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani”
Dmitri Medvedev: „Războiul din Ucraina va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani”

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a declarat, vineri, că războiul din Ucraina va fi "foarte lung", estimând că acesta ar putea dura "zeci de ani".

Analist militar: Prigojin „se poziționează ca alternativă credibilă pentru înlocuirea lui Putin”
Analist militar: Prigojin „se poziționează ca alternativă credibilă pentru înlocuirea lui Putin”

O temă comună a conflictului din Ucraina a fost disponibilitatea lui Evgheni Prigojin de a critica public atât elitele ruse, cât și liderii militari ai Moscovei, scrie Sky News.

Ucraina a început marea contraofensivă. „Are loc deja de câteva zile”
Ucraina a început marea contraofensivă. „Are loc deja de câteva zile”

Mult aşteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfăşurare, a declarat joi consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, citat de dpa.

NYT: Atacul cu drone asupra Kremlinului, operațiune a trupelor speciale ucrainene, fără acordul lui Zelenski FOTO & VIDEO
NYT: Atacul cu drone asupra Kremlinului, operațiune a trupelor speciale ucrainene, fără acordul lui Zelenski FOTO & VIDEO

Agențiile de spionaj americane au descoperit indicii că Ucraina ar fi efectuat atacul cu drone asupra Kremlinului. Inițial, s-a crezut că era vorba despre o înscenare a rușilor, care au acuzat oficial o tentativă de asasinare a lui Putin.

 

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.