Săptămâna 14-20 martie, dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale. Patru români mor în fiecare oră

orgasm, accident vascular cerebral, medici, creier, act sexual,
iStock

Săptămâna 14-20 martie a fost dedicată conștientizării afecțiunilor cerebrale, iar SAFE STROKE - Alianța STROKE pentru Europa a dedicat aceste zile cercetării în accidentul vascular cerebral.

Mai multe studii pe această temă au fost dezbătute în fiecare zi de specialiști care lucrează în cele mai mari centre din Europa.

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze globale de deces și dizabilitate. Cele mai multe atacuri cerebrale apar atunci când un cheag de sânge blochează o arteră care alimentează creierul. Acesta se numește accident vascular cerebral ischemic. În urma unei astfel de probleme, zona din creier afectată nu mai primește oxigen și substanțe nutritive. Cu cât cheagul rămâne mai mult, cu atât mai puțin sânge și oxigen este furnizat creierului, ceea ce duce la leziuni ale creierului și dizabilitate post-accident vascular cerebral. Conform Organizaţiei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral (World STROKE Organization), peste 13 milioane de oameni vor avea în fiecare an un accident vascular cerebral și aproximativ 5,5 milioane de oameni vor muri ca urmare a acestui AVC. În România, anual, din cele aproape 70 de mii accidente vasculare cerebrale, peste 50 de mii sunt ischemice. Statisticile arată ca 4 români mor în fiecare oră din cauza unui atac cerebral.

În prezent există două metode de tratament pentru AVC ischemic: tromboliza intravenoasă - care constă în administrarea unei perfuzii care are rolul de a dizolva cheagul de sânge format (se aplică în cel mult 4,5 ore de la debutul simptomelor) și trombectomia mecanică - presupune scoaterea cheagului de sânge cu un dispozitiv special - această procedură se poate aplica în maximum 6 ore de la apariția simptomelor.

În România, tromboliza se efectuează în 40 de spitale, însă tromboctomia doar în 5 centre: la Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, în Timisoara, Târgu Mureș și Suceava.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cele mai multe dintre proceduri au loc la Spitalul Universitar de Urgență București. În 2021 aici au fost salvați 125 de oameni care au suferit un AVC ischemic și au beneficiat de trombectomie. Iar în primele luni ale acestui an au fost efectuate peste 20.

La nivel național numărul bolnavilor care beneficiează de trombectomie nu trece de 300.

Bogdan Dorobăț, medic radiologie intervențională SUUB: ''Recomandarea Uniunii Europene este să avem un centru de STROKE la 1 milion de locuitori. Noi avem în România doar 5. Din totalul pacienților care suferă un AVC ischemic, aproximativ 3000 ar trebui să beneficieze de trombectomie, pentru că ar putea îndeplini criteriile. Din păcate, lipsa aparaturii - a angiografelor - și lipsa specialiștilor sunt cei doi factori din cauza cărora la noi în țară se realizează mai puțin de 300 de trombectomii pe an. Pregătirea unui specialist pentru a trata un AVC prin trombectomie mecanică durează câțiva ani. Prea puțini tineri se îndreaptă către aceată specializare și dacă au ocazia să plece din țară, pleacă. Și nu mai pleacă din considerente financiare, pleacă pentru că vor să lucreze în alte sisteme, în alte condiții, în spitale occidentale, cu magaziile de materiale pline, cu apreciere din punct de vedere al societății.''

În tot acest timp, în centrele din Europa se fac, pe bani de la Uniunea Europeană, cercetări pentru a îmbunătăți tratamentul pacienților care suferă un AVC. Unul dintre ele se cheamă TENSION. Acesta presupune colaborarea între specialiști din mai multe universități europene, dar și participarea unor supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, care vor să afle dacă trombectomia mecanică poate fi utilizată în siguranță pentru bolnavii care în urma atacului cerebral au leziuni cerebrale mari.

Dr Silke Hopf-Jensen, Germania: ''Proiectul nostru a început în 2018 și, până acum, aproape 200 de pacienți cu AVC au participat la studiu în 40 de centre din Europa. Rezultatele noastre timpurii arată că unii pacienți cu accident vascular cerebral sever și leziuni cerebrale extinse pot beneficia de trombectomie mecanică. Am demonstrat că îndepărtarea cheagului permite sângelui să curgă înapoi în arterele unora dintre acești pacienți. Acești bolnavi ar trebui apoi să se recupereze cu mai puține sechele decât ar fi avut fără trombectomie.

Studiul nostru arată că localizarea cheagului în creier ar putea afecta recuperarea după trombectomia mecanică. De exemplu, dacă accidentul vascular cerebral are loc în zonele care controlează limbajul sau mișcarea brațului ori a piciorului, acești pacienți ar putea avea șanse mari de recuperare completă după trombectomie. Trebuie să dezvoltăm urgent mai multe opțiuni de tratament pentru acei pacienți care suferă de AVC ischemic sever cu leziuni prelungite ale AVC. Sper că, datorită acestei cercetări, cu contribuția pacienților cu AVC și a cercetătorilor din toată Europa, putem oferi o terapie mult mai axată pe pacient și să creștem accesul la acest tratament eficient în toată Europa.''

Studiul TENSION a primit finanțare prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 754640 și se desfășoară până în 2023.

Articol recomandat de sport.ro
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Galerie de lux în finala Champions League! Partenerele starurilor de la Real Madrid și Borussia Dortmund, prezente pe Wembley
Citește și...
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății

Bulimia nervoasă este una dintre cele mai cunoscute și frecvente tulburări de comportament alimentar, alături de mâncatul compulsiv și anorexia nervoasă.

Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian
Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian

Majoritatea persoanelor se confruntă măcar o dată în viață cu arsurile la stomac. Acestea reprezintă o problemă medicală comună, care poate apărea ocazional după consumul anumitor alimente, mese sau băuturi.

Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating
Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating

Supraalimentarea pe care unii o asociază cu foamea exagerată sau poftele poate fi, de fapt, o tulburare de alimentație. Dacă te consideri un adevărat gurmand, este important să înveți să diferențiezi acest lucru de mâncatul compulsiv.

Recomandări
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea
Tinerele românce luate de ape în Italia au fost găsite decedate. Nu se știe nimic despre băiatul care le însoțea

Trupurile neînsuflețite a doi dintre cei trei tineri români care au dispărut în apele râului Natisone după ce, vineri, au fost luaţi de ape sub podul Romano din Orsaria di Premariacco (Udine).  

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.

ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”
ÎPS Teodosie și-a exprimat public părerea despre donarea de organe. Pe care dintre acestea „nu este moral să le dăm”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi-a exprimat public opinia despre donarea de organe, întrebat despre acest subiect în emisiunea la care participă cu regularitate, la un post de radio.