Zelenski, în Congresul american: „De trei săptămâni la noi în fiecare zi se repetă 11 septembrie 2001”

×
Codul embed a fost copiat

Echipele de negociere din Ucraina și Rusia au convenit asupra unei versiuni a acordului de pace, care ar include retragerea totală a forțelor ruse în schimbul neutralității Ucrainei.

Ucraina ar primi garanții de securitate din partea Statelor Unite, a Regatului Britanic și a Turciei, informează cotidianul Financial Times.

Însă până când va deveni oficial, rușii continuă războiul cu înverșunare, iar Vladimir Putin declară că se desfășoară conform planului. Victimele în rândul civililor și distrugerile ample fac Ucraina să arate precum Siria devastată de 11 ani de război civil.

Secvențe copleșitoare despre suferința ucrainenilor au însoțit apelul de ajutor adresat miercuri de președintele Zelenski Congresului american.

Cu un colaj de imagini dramatice surprinse în Ucraina în ultimele 3 saptamani a început interventia presedintelui ucrainean în Congresul american. Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite mai mult ajutor pentru că, a spus el, "destinul Ucrainei este decis în aceste momente".

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Trăim zile de teroare, cum Europa n-a mai văzut de 80 de ani. Nu uitați de atentatele din 11 septembrie! De trei săptămâni la noi în fiecare zi se repetă 11 septembrie 2001”, a spus președintele ucrainean.

După ce a susținut mare parte a discursului în limba ucraineană, Zelenski a trecut la engleză și i s-a adresat direct președintelui Joe Biden - "Sunteți liderul acestei națiuni. Vă doresc să fiți liderul întregii lumi. Să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii".

Președintele Joe Biden a decis o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, ceea ce creste la 2 miliarde contributia Statelor Unite la apărarea Ucrainei. Iar Casa Albă a confirmat prezența președintelui Biden la reuniunea NATO de la Bruxelles, pe 24 martie.

Cât despre negocierile de pace, în ultimele ore, atât Kievul cât și Moscova au confirmat că negociatorii celor doua tabere se apropie de un acord.

Zelenski: „Discutiile sunt dificile, dar vitale, pentru ca razboiul nu se poate termina decât printr-un acord. Întâlnirile continuă și mi se spune că au luat o turnură mai realistă.”

Sergey Lavrov, ministrul rus de Externe: „Sper foarte mult să prevaleze ca spiritul pragmatic, care începe deja să se manifeste. Avem speranțe că putem găsi un acord. Ucraina nu trebuie sub nicio formă să dețina arme care să reprezinte o amenințare pentru Federația Rusă. Iar intrarea Ucranei în NATO este absolut inacceptabilă pentru noi. Se discută, în schimb, foarte serios, un statut neutru pentru Ucraina şi garanţii general acceptabile de securitate pentru Rusia, pentru Ucraina şi pentru toate ţările. După mine, este iminentă agrearea unor formulări concrete în acest sens.”

Subiectul aderării la NATO pare definitiv îngropat pentru Kiev.

Zelenski: „Am auzit ani de zile despre "ușile deschise", dar am înțeles că nu ne vom putea alătura. Acestea este adevărul și trebuie să recunoaștem asta. Mă bucur că oamenii noștri încep să înțeleagă acest lucru și să se bazeze pe ei înșiși și pe partenerii noștri care ne ajută.”

Boris Johnson, premierul britanic: „Am fost foarte clari în discuţiile cu Putin în privinţa faptului că nu se pune problema intrării Ucrainei în NATO în viitorul previzibil.”

Serghei Lavrov a precizat că Rusia are în vedere modelele austriac și suedez pentru neutralitatea și "demilitarizarea" Ucrainei. Asta înseamnă că Ucraina poate să-și păstreze armata, dar nu are voie să aibă baze străine. Pe de altă parte, la întâlniri, Rusia a adăugat o condiţie pentru încetarea ostilităţilor, şi anume ridicarea sancţiunilor occidentale.

Guvernul Rusiei se află la un pas de a intra în incapacitate de plată a datoriei internaționale pentru prima dată de la revoluția bolșevică încoace. Miercuri, Moscova avea scadența pentru o rată de 117 milioane de dolari.

Robert Halver, de la Baader Bank: „Fără îndoială, Rusia şi-ar putea achita tranșă din datoria naţională, chiar şi în dolari, întrebarea e dacă vrea să facă asta? Ar putea spune: "Nu vom plăti, ca să aibă şi Occidentul pierderi". Dacă Rusia îşi achita datoria în ruble, asta echivalează cu incapacitatea de plată. Statutul rublei în Occident este acela de bani de jucărie. Pe de altă parte, ar însemna că niciun investitor occidental nu va mai risca vreodată bani în Rusia. Iar asta înseamnă faliment. Nu ar conduce la o dependență de China, ci la statut de paria pe pentru pieţele financiare.”

"Nu sunteţi singuri, Europa vă e alături!" i-a spus marți seară premierul ceh lui Volodimir Zelenski, în cursul vizitei extraordinare pe care a făcut-o la Kiev, alături de omologii săi polonez şi sloven. A făcut de asemenea deplasarea şi preşedintele polonez.

Volodymyr Zelenski: „În aceste vremuri, când multe ambasade şi-au sistat activitatea în Ucraina, aceşti lideri europeni nu s-au temut să vină aici ca să-şi arate sprijinul. Este un gest prietenesc impresionant şi curajos.”

Oficialii europeni au călătorit cu trenul şi au purtat echipamente de protecţie pe tot parcursul drumului.

„Soluția pentru încheierea conflictului este o misiune internaţională de menţinere a păcii în Ucraina”, a declarat liderul polonez Mateusz Morawiecki.

În altă ordine de idei, Casa Albă a primit cu ironii decizia Rusiei de a interzice intrarea pe teritoriul său a 13 înalţi oficiali americani.

Jen Psaki, secretar de stat la Casa Albă: „Aş atrage atenţia că preşedintele Biden are adăugată la nume particula Junior, aşadar ruşii par să-l fi sancţionat pe tatăl preşedintelui, odihnească-se în pace! Pe de altă parte, niciun responsabil american nu are în plan vreo deplasare în Rusia. Şi nici nu au conturi în Rusia la care să nu mai aibă acces.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”
Mesaj din inima Europei pentru Putin și Rusia: „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru pătrat din teritoriul NATO”

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.