Joe Biden, presat să extindă termenul limită pentru evacuările din Afganistan

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele american Joe Biden este presat să extindă termenul limită pentru evacuările din Afganistan dincolo de 31 august.

Şi premierul britanic Boris Johnson cere menţinerea trupelor americane pe aeroportul din Kabul şi luna viitoare, dar talibanii ameninţă că "vor fi consecinţe".

În haosul din jurul aeroportului au izbucnit luni dimineaţă schimburi de focuri între atacatori necunoscuţi şi soldaţi ai forţelor de securitate afgane. Un soldat afgan a fost ucis. În confruntarea armată au intervenit ulterior forțe americane și germane

Zi şi noapte aşteaptă cu miile, dorm cum apucă şi speră să intre în procesul de triere, care îi poate scoate din Afganistan.

Adevărul este că mulţi dintre aceşti oameni nu vor apuca un loc într-un avion care să-i ducă departe de emiratul talibanilor. Sunt mii de copii, cu părinţi şi bunici în mulţime. Nu prea au de mâncare şi doar puţină apă. Măcar noaptea este răcoare, însă, la lumina zilei, sub soarele arzător de la orele amiezii, reîncepe calvarul.

Citește și
Militari Afganistan
Schimb de focuri pe aeroportul din Kabul. Un soldat afgan a fost ucis
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Cei mai mulţi speră să ajungă în America, aşa că înghesuiala cea mai mare este în partea americană a aeroportului, unde sute de puşcaşi marini menţin controlul.

Din când în când este emisă o "alertă sporită de securitate". Asta înseamnă că nicio mişcare nu mai este permisă.

În orele toride, doar cu ceva pungi de plastic sau eșarfe se poate încropi un umbrar, măcar pentru copii.

Soldații verifică documentele pe care oamenii le ţin în mână sperând să poată convinge că sunt îndreptăţiţi să părăsească Afganistanul, însă condiţiile de intrare în America devin tot mai stricte şi mulţi nu trec de procesul de triere.

Stuart Ramsay, corespondent Sky News: "Talibanii se află acum pe acele containere, dincolo de linia de securitate menținută de forțele britanice. Situația s-a mai calmat. Cred că oamenii au început să înțeleagă că dacă protestează, țipă, urlă, sau se îmbulzesc în față, nu rezolvă nimic."

Cei care au reușit să ajungă pe aeroport sunt istoviți și speriați, dar ei sunt cei norocoși. Înainte să plece spre casă, corespondenta CNN a vorbit cu unii dintre ei.

Clarissa: "Noi plecăm de aici, suntem bucuroși pentru asta, dar avem inima frântă pentru țara noastră, mai ales pentru cei care nu pot scăpa. Lucrăm pentru Ministerul Apărării al SUA, dar lucrăm și pentru străinii din Afgansitan. Avem documente și viză."

În timp ce jurnalista intervieva acest cuplu, s-au auzit strigăte în spate, un vehicul militar a trecut în viteză.

Clarissa: "Era un bebeluș nou-născut în vehiculul care a trecut.”

Dar bebelușul avea nevoie de îngrijire medicală. S-a născut în haosul din jurul aeroportului, pe o zăpușeală insuportabilă.

Potrivit președintelui Biden, într-o săptamână americanii au evacuat din Kabul aproape 28.000 de oameni într-o săptămână. Britanicii au anunțat că au scos din Afganistan peste 5.700 de oameni.

Joe Biden, președintele SUA: "Ar fi fost altfel dacă am fi început evacuarea acum o lună sau acum două luni? Nu ai cum să evacuezi atât de mulți oameni fără atât de multă suferință, pierderi de vieți omenești, fără acele scene sfâșietoare pe care le vedeți la televizor."

Matt Zeller, veteran de război din Afganistan și fost analist CIA: ”Categoric, vom lăsa oameni în urmă. Sa fie limpede: sunt evacuați cei care reușesc să ajungă în Kabul și mai ales cei deja aflați acolo.”

Reporter: ”Dacă Statele Unite sau Marea Britanie vor sa extindă dincolo de 31 august termenul retragerii, pentru a continua evacuările, ați fi de acord?”

Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor
: ”Nu, Nu! Este o "linie roșie"! O amânare ar însemna prelungirea ocupației. Asta va provoca o reacție din partea noastră.”

În această cursă contra cronometru, actuali și foști membri din forțele speciale americane, veterani de război, precum și agenți din comunitatea de informații își folosesc propriile rețele de contacte pentru a scoate în siguranță din Afganistan soldații afgani din trupele de comando, spioni și translatori locali.

Eforturile lor sunt îngreunate nu doar de haosul de pe aeroport și de filtrele talibanilor, ci și de eșecul de a găsi rapid țări care să accepte să găzduiască temporar refugiații afgani, în timp ce Statele Unite le procesează vizele.

Între timp, talibanii au trimis sute de luptători spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, singurul loc din Afganistan pe care îl controlează. Zona, cunoscută de mult timp că fief anti-taliban, este condusă de fiul legendarului comandant anti-taliban Ahmad Massoud, asasinat de Al Qaida, pe 9 septembrie 2001, în ajunul atentatelor împotrivă Statelor Unite. Frontul Național de Rezistență anunță că se pregătește pentru "un conflict de lungă durată" cu talibanii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Talibanii nu vor prelungi termenul limită de 31 august pentru plecarea trupelor occidentale. „Vor exista consecințe”
Talibanii nu vor prelungi termenul limită de 31 august pentru plecarea trupelor occidentale. „Vor exista consecințe”

Talibanii nu vor prelungi termenul-limită de 31 august pentru plecarea forţelor occidentale din Afganistan, au transmis două surse din cadrul grupării radicale islamiste.

Schimb de focuri pe aeroportul din Kabul. Un soldat afgan a fost ucis
Schimb de focuri pe aeroportul din Kabul. Un soldat afgan a fost ucis

Un schimb de focuri a avut loc luni între forţe de securitate afgane şi atacatori necunoscuţi la poarta dinspre nord a aeroportului din Kabul.

Peste 100.000 de oameni ar trebui scoși din Afganistan până în 31 august. Summit G7 pe această temă
Peste 100.000 de oameni ar trebui scoși din Afganistan până în 31 august. Summit G7 pe această temă

La mai bine de o săptămână după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, mii de persoane încearcă încă să plece de acolo, cu riscul vieţii.

Talibanii anunţă că au trimis
Talibanii anunţă că au trimis "sute" de combatanţi spre Valea Panjshir, ultima zonă liberă din Afganistan

Talibanii au anunţat duminica aceasta că "sute" de combatanţi de-ai lor se îndreaptă spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, una dintre rarele zone din Afganistan care se sustrage controlului grupării islamice, informează AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.