Atacurile Hamas asupra Israelului au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Rusia și Israel

Benjamin Netanyahu și Vladimir Putin
Getty

Atacurile militanților Hamas asupra Israelului au scos la iveală răcirea relațiilor dintre Rusia și Israel. Premierul Benjamin Netanyahu și președintele Vladimir Putin erau prieteni buni de mult timp, relatează The Guardian.

Într-un memoriu publicat în timpul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Netanyahu l-a lăudat în mod repetat pe liderul de la Kremlin pentru intelectul său și „atitudinea sa deosebit de prietenoasă” față de poporul evreu.

Putin, de asemenea, s-a prezentat de-a lungul anilor ca un aliat loial al statului israelian, promovând legăturile culturale și călătoriile fără viză între cele două țări. Dar după cel mai grav atac asupra Israelului din ultimele decenii, prietenia dintre cei doi pare să fi dispărut.

La patru zile de la începutul atacului neașteptat al militanților Hamas, Vladimir Putin nu l-a sunat încă pe Benjamin Netanyahu. Totdată, Kremlinul nu a publicat niciun mesaj de condoleanțe pentru victimele din Israel, un gest diplomatic pe care Rusia îl trimite în mod obișnuit liderilor mondiali în urma tragediilor de acest fel.

Marți, în primele sale comentarii despre incursiunea grupării militante Hamas, Putin a declarat că explozia de violență dintre Israel și palestinieni a arătat că politica SUA a eșuat în Orientul Mijlociu și nu a ținut cont de nevoile palestinienilor.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu viu al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu”, a afirmat Putin.

Schimbare de ton

Schimbarea de ton pare să indice o ruptură mai mare între cele două țări, care a avut loc de la începutul războiului din Ucraina.

De ani de zile, Putin a căutat să cultive legături puternice cu Israelul, sprijinind în același timp cauza palestiniană, o alianță care are rădăcini în perioada sovietică.

Diplomația dintre Rusia și Israel a părut să dea roade atunci când țara a refuzat să participe la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, cee ace a mâhnit autoritățile de la Kiev, care au acuzat Israelul că ignoră suferința evreilor ucraineni.

Relațiile s-au deteriorat și după afirmațiile lui Putin, care a declarat că luptă împotriva "neonazismului" în Ucraina.

„Relația caldă (dintre Rusia și Israel) pe care am văzut-o ani de zile sub Putin s-a răcit. Suntem într-o lume diferită acum”, a spus Pinchas Goldschmidt, care a servit ca rabin-șef al Moscovei timp de aproape 30 de ani, până când a fugit din țară din cauza opoziției sale la războiul din Ucraina.

„Israelul a avut întotdeauna grijă să mențină o relație bună cu Moscova, având în vedere marea comunitate evreiască a Rusiei și influența acesteia asupra Siriei”, a spus Goldschmidt, într-un interviu telefonic acordat The Guardian.

Goldschmidt a afirmat că mulți din comunitatea evreiască au fost profund dezamăgiți de declarația lui Putin, care a comparat Guvernul Ucrainei cu Germania nazistă, pentru a-și justifica invazia.

Tensiunile au fost făcute publice

Vara trecută, aceste tensiuni au fost făcute publice pentru prima dată, când oficialii ruși au acuzat Israelul că sprijină „regimul neo-nazist” de la Kiev. Conflictul a fost aprins după ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a adus în discuție o teorie a conspirației antisemită care susținea că Adolf Hitler "avea sânge evreiesc" – comentarii pe care Israelul le-a descris ca fiind "de neiertat și scandaloase".

De asemenea, Kremlinul a ordonat ca Agenția Evreiască să-și înceteze toată activitatea. Agenția, afiliată Guvernului israelian, a ajutat zeci de mii de ruși evrei să emigreze în Israel.

Poate mai îngrijorător pentru Israel a fost dependența tot mai mare a Moscovei de Iran. Rusia, izolată de piețele vestice, a investit masiv în achizionarea dronelor ”sinucigașe” iraniene pentru a ataca orașele ucrainene și infrastructura civilă, în timp ce SUA au avertizat că Iranul încearcă să achiziționeze un număr mare de elicoptere de atac, avioane de război și sisteme de apărare aeriană rusești.

În timp ce SUA s-au angajat să trimită propriul ajutor militar Israelului în urma asaltului Hamas, unii comentatori pro-Kremlin și-au exprimat speranța că războiul israeliano-Hamas va secătui resursele occidentale din Ucraina.

Serghei Mardan, propagandist rus și prezentator de televiziune, a scris: „Această mizerie este benefică pentru Rusia, deoarece broasca globalistă va fi distrasă de la situația din Ucraina și va fi ocupată să stingă focul veșnic din Orientul Mijlociu".

La Moscova a existat și un sentiment de bucurie față de gafele armatei israeliene și ale serviciilor de informații, care au fost prezentate ca o dovadă a slăbiciunii occidentale.

La televiziunea de stat rusă, comentatorii au ridiculizat și zecile de mii de evrei ruși care au plecat în Israel după invadarea Ucrainei de către Rusia, pentru a evita mobilizarea.

Adresându-se miercuri parlamentului rus, Vyacheslav Volodin, președintele Dumei, a spus că rușii care au fugit din țară pentru a se alătura Ucrainei ar trebui să fie acuzați de trădare și trimiși să lucreze în mine.

„Probabil... vorbim despre mine și trebuie să găsim teritorii în care vremea este mai constantă, unde nu există vară”, a spus Volodin.

Ucraina, dornică să umple golul lăsat în urmă de Rusia

În tot acest timp, Ucraina pare să fi renunțat la nemulțumirile sale anterioare față de Israel, dornică să umple golul lăsat în urmă de Rusia.

Într-un discurs rostit alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comparat atacul Hamas asupra Israelului cu invazia Rusiei în Ucraina și a spus că poporul său este alături de Israel pentru că înțelege ce înseamnă să suferi atacuri teroriste.

„Singura diferență este că există o organizație teroristă care a atacat Israelul și aici este un stat terorist care a atacat Ucraina”, a spus Zelenski.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.