6 ani de la tragedia din Colectiv, care a îndoliat o țară întreagă. Justiția caută, încă, vinovații

×
Codul embed a fost copiat

Astăzi se împlinesc 6 ani de la tragedia din Colectiv, care a îndoliat o țară întreagă. 64 persoane și-au pierdut viața după acel incendiu.

În noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, un incendiu devastator a cuprins Clubul Colectiv, în timpul unui concert susținut de trupa Goodbye to Gravity.

A fost cel mai grav accident de după Revoluție, cu cele mai multe victime și cei mai mulți răniți, peste 180.

După 6 ani, în sănătate nu s-a schimbat mare lucru, iar pandemia scoate la lumină precaritatea sistemului.

De asemenea, justiția nu a reușit nici până acum să dea o sentință finală în acest proces.

Citește și
Colectiv
Surse: Șefa firmei pirotehnice din dosarul Colectiv a fost găsită moartă în casă
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 11 ani şi 8 luni închisoare în dosarul privind tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Pentru comemorarea victimelor, sunt organizate mai multe manifestări publice.

Slujbă de pomenire pentru victimele de la Colectiv

 

Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica "Sf. Nicolae" - Broşteni şi în faţa fostului club, la şase ani de la tragicul eveniment.

"Se împlinesc, sâmbătă, 6 ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv, care a îndurerat România şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste şaizeci de persoane. În memoria acestora, Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la Biserica "Sf. Nicolae" - Broşteni din Bucureşti", informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române, potrivit Agerpres.

Programul liturgic dedicat evenimentului este următorul:

* ora 8,00: Slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii, ce vor fi oficiate în Biserica parohiei "Sfântul Nicolae" - Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală;

* ora 11,30: Slujba parastasului, care va fi oficiată în curtea Bisericii parohiei "Sfântul Nicolae" - Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;

* ora 12,00: Slujba parastasului, care va fi oficiată în faţa fostului club Colectiv de soborul de preoţi.

Comemorarea victimelor de la Colectiv în București

 

Brigada Rutieră sfătuieşte şoferii să circule cu atenţie sâmbătă, cu ocazia unei adunări publice pentru comemorarea victimelor incendiului de la Colectiv, care va începe la Curtea de Apel Bucureşti, la ora 17,00, şi va continua la fostul club, până la ora 23,00.

Potrivit Brigăzii Rutiere, între orele 17,00 - 17,30, va avea loc adunarea participanţilor pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti, iar între orele 17,30 - 19,00, se va forma un lanţ uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti.

Între orele 19,30 - 20,30, participanţii vor pleca din faţa Curţii de Apel Bucureşti pe traseul Splaiul Independenţei - traversarea intersecţiei strada Halelor/Splaiul Independenţei - trotuarul aferent parcului Unirii - intersecţia bulevardului I.C.Brătianu/bulevardul Unirii - traversare pe bulevardul Unirii în zona Fântâni - Pod Şerban Vodă - trotuarul de pe Splaiul Unirii - până în dreptul sediului Camerei de Comerţ - strada Bucur - cu punct final la fostul club.

Adunarea publică la locul tragediei din 2015 se va desfăşura între orele 20,30 - 22,30.

"Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri", arată sursa citată.

Protest al comunităţii Declic în Piaţa Victoriei

 

Membri ai Comunităţii Declic au aprins, vineri, în Piaţa Victoriei din Capitală, în semn de protest faţă de lipsa raportărilor reale ale infecţiilor intraspitaliceşti, 500 de lumânări care au fost aranjate în aşa fel încât să formeze mesajul "Neam ucis de nosocomiale''.

Protestul a fost organizat pentru a atrage atenţia asupra pericolului la care sunt supuşi pacienţii din cauza infecţiilor "ascunse sub preş de autorităţi", se arată într-un comunicat al Comunităţii Declic.

"Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conştientizat cu toţii cât de grav este pericolul acestor infecţii pentru viaţa pacienţilor. Astăzi, suntem din nou în mijlocul unei alte tragedii. Zilnic, 500 de oameni mor din cauza COVID. E ca şi cum 2 avioane pline cu pasageri se prăbuşesc, zilnic, în România. Unii dintre pacienţii cu COVID ar mai fi avut şanse să scape, spun medicii, dacă secţiile de terapie intensivă nu ar fi fost pline de nosocomiale. Câţi pacienţi trebuie să mai moară, victime ale infecţiilor nosocomiale, ca guvernanţii să se ocupe, cu adevărat, de eradicarea infecţiilor?'' a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Transparentizarea datelor este un prim pas în combaterea eficientă a bacteriilor, susţin membrii Declic, care au iniţiat şi o petiţie pentru raportarea reală a infecţiilor din spitale.

Pe lângă mesajul format din lumânări, membrii Declic au afişat şi un banner de mari dimensiuni cu mesajul: "Murim cu zile de la infecţiile intraspitaliceşti. Nu le mai ascundeţi!".
 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Cîțu a deschis anul școlar alături de Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv
Cîțu a deschis anul școlar alături de Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul Colectiv

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, condamnat în primă instanță în dosarul ”Colectiv” la 8 ani de închisoare, a participat luni la o ceremonie de deschidere a anului școlar alături de premierul Florin Cîțu.

Surse: Șefa firmei pirotehnice din dosarul Colectiv a fost găsită moartă în casă
Surse: Șefa firmei pirotehnice din dosarul Colectiv a fost găsită moartă în casă

Patroana firmei Golden Ideas Fireworks Artists, Daniela Niță, care a instalat artificiile în clubul Colectiv, a fost găsită moartă în casă.

Scandal în justiție, în dosarul Colectiv: ”Se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone”
Scandal în justiție, în dosarul Colectiv: ”Se duc lupte grele în subterane pentru salvarea lui Piedone”

Scandal între DNA și judecătorii din CSM, din cauza dosarului Colectiv în care este judecat fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, alături de foști angajați ai primăriei și de la ISU.

Victimele Colectiv, semnal de alarmă: ”Inculpații s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative”
Victimele Colectiv, semnal de alarmă: ”Inculpații s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative”

Supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv, precum și familiile victimelor, au transmis, luni, o scrisoare deschisă în care trag un semnal de alarmă în privința direcției în care ar putea să ajungă acest dosar penal.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.