Românii sunt tot mai interesați de ce mănâncă. 56% verifică valorile nutriționale ale preparatelor pe care dau banii

×
Codul embed a fost copiat

Românii sunt tot mai interesați de ce mănâncă, fie că iau masa la restaurant sau își comandă acasă. Potrivit unui studiu 56% sunt interesați de valorile nutriționale ale preparatelor pe care dau banii.

Problema este că numai 22% spun că le-au văzut în majoritatea cazurilor expuse deşi proprietarii de restaurante sunt obligați prin lege să le afișeze.

De un an de zile afacerile din Horeca sunt obligate să afișeze în meniu, pe lângă ingrediente, și valorile nutriționale ale produselor. Adică numărul de calorii, cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine, sare și lista aditivilor din componența preparatelor.

Potrivit unui studiu Izy Data, 56% dintre români sunt interesați de valorile Nutriționale ale preparatelor pe care le comandă. 7 din 10 tineri de până în 35 de ani declară că obișnuiesc să consulte valorile nutriționale înainte să comande.

În privinţa afişării informațiilor nutriționale, restaurantele din Transilvania sunt în top, iar la polul opus sunt regiunile Muntenia, Moldova și Oltenia - unde peste 40% dintre clienţi au declarat că nu au văzut niciodată valorile nutriţionale în meniu.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Valentin Krancevik: ”Prin acest studiu asta vrem să tragem un semn de alamra pentru restaurante să ţină seama de acest ordin, în primul rând pentru clienţi şi apoi pentru ele, pentru ca riscurile sunt destul de mari, amenzile sunt usturătoare și riscă şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei”.

Unele restaurante afişează doar numărul de calorii, dar nutriţioniştii spun că nu este suficient şi este mai important să urmărim de unde provin ele.

Mihaela Bilic - medic nutriționist: Excesul de grăsime şi excesul de zahăr nu se refecta neapărat în numărul de calorii, eticheta nutriţionala ar fi ideal să fie prezentă și obligatoriu ea vine şi cu o listă a ingredientelor, iar în lista de ingrediente ar trebuie să ştim dacă sunt prezente E-uri, conservanţi”.

Obligativitatea afişării valorilor nutriţionale se adresează unităților de alimentaţie publică precum restaurante, cafenele, cantine, baruri, cofetării, fast food-uri sau ceainării.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății

Bulimia nervoasă este una dintre cele mai cunoscute și frecvente tulburări de comportament alimentar, alături de mâncatul compulsiv și anorexia nervoasă.

Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian
Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian

Majoritatea persoanelor se confruntă măcar o dată în viață cu arsurile la stomac. Acestea reprezintă o problemă medicală comună, care poate apărea ocazional după consumul anumitor alimente, mese sau băuturi.

Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating
Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating

Supraalimentarea pe care unii o asociază cu foamea exagerată sau poftele poate fi, de fapt, o tulburare de alimentație. Dacă te consideri un adevărat gurmand, este important să înveți să diferențiezi acest lucru de mâncatul compulsiv.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.