Ouăle pe bază de plante vor intra pe piața din Europa. Din ce sunt făcute

Ouăle pe bază de plante vor intra pe piața din Europa. Din ce sunt făcute
Getty

Producătorul de alimente alternative Eat Just Inc. a mai făcut un pas pentru vânzarea ouălor sale produse din fasole Mung pe piaţa din Europa, o piaţă cheie pentru produsele alimentare pe bază de plante, transmite Bloomberg.

 

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a decis că produsul este sigur, ceea ce deschidea calea companiei Eat Just de a accesa piaţa europeană a ouălor, evaluată la 9,2 miliarde de euro.

Eat Just îşi comercializează deja ouăle sale pe bază de plante în America de Nord, America Latină şi unele părţi din Asia, inclusiv China, iar în 2022 mizează pe intrarea pe pieţele din Marea Britanie şi Europa.

Vânzările de alternative la produsele alimentare de origine animală sunt în creştere, pe măsură ce preocupările legate de protejarea mediului, sănătate şi bunăstarea animalelor îi determină pe europeni să îşi reducă consumul de carne de vită sau porc.

Citește și
Mâncare vegană
Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Până acum piaţa a fost dominată de carnea şi laptele produse pe bază de plante dar din ce în ce mai multe start-up-uri şi companii alimentare dezvoltă brânză sau ouă pe bază de plante.

 

Piața din Europa ar putea fi mai mare decât cea din SUA

 

Eat Just procesează fasolea Mung într-o pudră şi ulterior utilizează acizii pentru a separa proteina din care este realizat produsul Just Egg. Compania a anunţat la începutul acestui an că a vândut echivalentul a 100 de milioane de ouă.

"Credem că piaţa europeană este cel puţin la fel de mare ca şi cea din SUA şi posibil chiar mai mare deoarece există o atitudine mai favorabilă cu privire la importanţa alimentaţiei sustenabile", a declarat directorul Eat Just, Josh Tetrick.

EFSA a ajuns la concluzia că proteina obţinută din fasolea Mung este sigură dar a subliniat că aceasta nu ar trebui să fie singura proteină din dietă.

Deşi conţinutul de proteine ar putea fi similar, ouăle Eat Just au un conţinut mai redus de aminoacizi esenţiali decât ouăle de găină, a precizat directorul ştiinţific de la EFSA, Antonio Fernandez Dumont.

Urmează acum ca Executivul comunitar să aprobe decizia EFSA, procedură care în mod normal durează aproximativ şase luni. De asemenea, Comisia Europeană va lua o decizie cu privire la condiţiile de utilizare şi etichetarea produsului.

Alte ouă produse pe bază de proteină din plante disponibile în Europa sunt cele ale firmei Zero Egg, care foloseşte proteina din năut şi cartofi. De asemenea, gigantul Nestle SA introduce şi el ouă pe bază de proteină din plante sub marca Garden Gourmet.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Produsele vegetale ce înlocuiesc lactatele, la mare căutare printre români. Ce părere au medicii despre ele
Produsele vegetale ce înlocuiesc lactatele, la mare căutare printre români. Ce părere au medicii despre ele

Produsele vegetale care înlocuiesc lactatele sunt tot mai căutate, iar sortimentele se înmulțesc. Găsim iaurturi, brânzeturi și băuturi din soia, caju, migdale și orez.

Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”
Tot mai mulți români au început să consume „carne” vegană. „Îţi dă senzaţia că mănânci porc. Imitaţie perfectă”

Mulţi oameni au început să dea porcul şi vită pe mâncare făcută din plante și legume. Au apărut şi restaurante cu produse care imită carnea, doar că preparatele sunt obținute din tofu, alge, ori soia.

Eurodeputaţii acceptă ”cârnații vegani”, dar nu şi iaurturile vegetale. Cum s-a ajuns aici
Eurodeputaţii acceptă ”cârnații vegani”, dar nu şi iaurturile vegetale. Cum s-a ajuns aici

Eurodeputaţii au respins vineri un text care interzicea folosirea denumirilor de ”friptură” sau ”cârnați vegani”, dar nu permit folosirea denumirii de ”iaurt” vegetal.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.