Pâinea și cartofii, alimentele de bază ale românilor. Avertismentul lansat de nutriționiști

×
Codul embed a fost copiat

Deși vorbim tot mai des despre alimentația sănătoasă, pâinea și cartofii sunt de bază în viața reală.

Potrivit Institutului Național de Statistică, un român a mâncat în medie, anul trecut, peste 88 de kilograme de pâine și doar 64 de kilograme de carne și preparate din carne. Datele reflectă nivelul de trai din România și obiceiurile din copilărie, ne spun nutriționistii.

De la niciun român nu trebuie să lipsească pâinea de pe masă.

Și nici nu lipsește, după cum arată datele oficiale. Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente în țara noastră. Anul trecut, un român a mâncat, în medie, peste 88 de kilograme. Unii o mănâncă la orice masă, alții o aleg pentru că e mai ieftină și ține de foame. Nu întâmplător, au apărut foarte multe brutarii cu numeroase sortimente de pâine.

Într-o brutărie din Iași, la amiază, rafturile erau goale.

Citește și
magazin alimente
Studiu: Consumatorii din întreaga lume se aşteaptă la cheltuieli mai mari pentru alimente în următoarele 6 luni
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Tudor Țurcanu, reprezentantul brutăriei: „Nu cred că vor renunța la pâine niciodată. Tendința este clar în creștere spre pâinea integrală, spre pâinea cu tărâțe. Lumea începe ușor, ușor să renunțe la tot ce înseamnă pâine albă și cu mult conținut de sare și drojdie”.

Chiar dacă, față de 2020, și consumul de carne a crescut ușor, pentru majoritatea românilor este dificil să aibă zilnic măcar o masă cu carne de porc, pasăre ori vită. Așa că rămânem în urma țărilor dezvoltate și la acest capitol. În timp ce un român mănâncă aproape 47 de kilograme de carne, fără alte preparate din carne, un danez ajunge și la 110 kilograme, iar un francez, la 90 de kilograme anual.

Consumul de lapte, în creștere

Și consumul de lapte a crescut ușor anul trecut, față de 2020.

În medie, un român a băut într-o lună aproape cinci litri jumătate. Sunt însă diferențe de la o gospodărie la alta. Dacă în familiile cu o singură persoană, acolo unde sunt vârstnici în principal, s-au consumat chiar și șapte litri jumătate de lapte într-o lună, în familiile cu mai mulți membri, șomeri, consumul a fost de doar patru litri jumătate.

Aceeași tendință au urmat-o și smântâna și brânzeturile. Doar că, în acest caz, cantitățile sunt mai mici: aproape două kilograme lunar în familiile de pensionari și puțin peste un kilogram în familiile fără un venit stabil.

Chiar și cu așa, cifrele arată un dezechilibru în mesele românilor, cu mulți carbohidrați și mai puține proteine, iar asta ar trebui să ne dea serios de gândit, spun nutriționiștii.

Dr. Damian Șerban, nutiționist: „Dacă per total cantitatea de proteină pe care o consumi, nu vorbim doar de carne, vorbim și de lactate și de ouă și de pește... Dacă această cantitate este redusă, persoana respectivă este, în principiu, malnutrită. Este prost hrănită”.

Și, dacă nu era de ajuns, dezechilibrele alimentare sunt completate și de consumul redus de legume și fructe. Cu numai 8,5 kilograme și, respectiv, 4,2 kilograme într-o lună, de om.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Românii au început să se uite mai mult la alimentele reduse și au devenit mai atenți la ce cumpără
Românii au început să se uite mai mult la alimentele reduse și au devenit mai atenți la ce cumpără

În ultima vreme românii au devenit mai atenţi la ce alimente cumpăra şi mai ales în ce cantitate. Aşa că tot mai mulţi se uită după reduceri în special la fructe şi legume.

Studiu: Consumatorii din întreaga lume se aşteaptă la cheltuieli mai mari pentru alimente în următoarele 6 luni
Studiu: Consumatorii din întreaga lume se aşteaptă la cheltuieli mai mari pentru alimente în următoarele 6 luni

Consumatorii din întreaga lume se aşteaptă la cheltuieli mai mari pentru alimente în următoarele şase luni şi intenţionează să-şi reducă bugetul pentru bunuri de lux sau mese în oraş, arată un sondajul Global Consumer Insights Pulse 2022 realizat de PwC.

Veste bună. A crescut de 66 de ori cantitatea de alimente donată oamenilor nevoiași de companii
Veste bună. A crescut de 66 de ori cantitatea de alimente donată oamenilor nevoiași de companii

Avem și o veste bună. A crescut de 66 de ori cantitatea de alimente donată de companii pentru cei în nevoie. Bunurile se împart între refugiați, căminele de bătrâni și casele de copii.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.