Deputații PSD-PNL dau înapoi, după protestele privind controversata Lege a spațiilor verzi, considerată un ”atentat la mediu”

parc, demolare, bloc
Inquam Photos / George Calin

Deputații PSD-PNL nu au mai pus, miercuri, pe ordinea de zi a plenului controversata Lege a spațiilor verzi, considerată un ”atentat la mediu”.

Proiectul ar fi urmat să intre la dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor, însă nu a mai intrat pe ordinea de zi, după protestele ONG-urilor și a opoziției parlamentare.

Mai multe ONG-uri, primarul general al Capitalei, precum și USR susțin că, prin această lege, se va permite betonarea spațiilor verzi din România.

CITIȚI în acest articol:

-► Ce modificări vor să facă parlamentarii PSD-PNL
-► O coaliție de 16 organizații civice din 10 mari orașe ale României susține că legea va duce la fragmentarea parcurilor existente și va reduce spațiul verde din orașe
-► Primarul general al Capitalei: ”Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spațiilor verzi
-► Președintele USR: ”Amendamentele toxice ale PSD sunt făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari

Citește și
bucuresti
Bucureștiul a rămas cu jumătate din bariera verde de altădată, iar spațiile verzi din oraș sunt insuficiente
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Ce modificări vor să facă parlamentarii PSD-PNL

Marți, comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat mai multe amendamente la proiectul privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Potrivit unui astfel de amendament, citat de Agerpres, "prin derogare de la art. 71 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, autorităţile publice locale pot schimba încadrarea urbanistică pentru acele terenuri încadrate în categoria spaţiilor verzi care au categoria de folosinţă curţi-construcţii şi care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, în baza unor documentaţii de urbanism aprobate conform legislaţiei în vigoare".

"Autorităţile publice au obligaţia de a crea, prin orice modalitate prevăzută de lege, o suprafaţă de spaţiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă într-un termen de maxim 2 ani de la aprobarea schimbării încadrării urbanistice în condiţiile mai sus arătate", mai prevede amendamentul.

La dezbaterile din comisie, Nicuşor Dan a afirmat că acest articol propus de PSD este cel mai toxic din lege, ducând la dispariţia spaţiilor verzi din marile oraşe.

Reprezentanţii USR au ieşit din şedinţă pentru a nu asigura cvorumul pentru adoptarea acestui proiect, însă, după o pauză de 10 minute, timp în care au venit mai mulţi deputaţi de la PSD şi PNL, preşedintele comisiei, Virgil Popescu, a anunţat că textul a fost aprobat, cu o abţinere.

Un alt amendament aprobat în comisie prevede că "transformarea zonelor cu altă destinaţie, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcţionale rezidenţiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcţii se poate realiza doar în baza unei documentaţii de urbanism cu obligaţia asigurării unei suprafeţe amenajate cu spaţii verzi de minim 20% din suprafaţa terenului a cărui destinaţie s-a modificat astfel".

Parcursul legislativ al proiectului de Lege privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor poate fi urmărit aici.

16 organizații civice din 10 mari orașe ale României cer ca legea să nu fie votată în această formă

”Rețeaua pentru Natură Urbană” - o coaliție de 16 organizații civice din 10 mari orașe ale României - solicită membrilor PNL și PSD din Camera Deputaților să respingă amendamentele pe care le-au inițiat la Legea spațiilor verzi.

”Prin aceste amendamente votate fără dezbatere reală, pe ultima sută de metri, înainte de închiderea sesiunii parlamentare, se dă posibilitatea de a construi pe spații verzi private și retrocedate. Acest lucru va încuraja haosul imobiliar și dereglementarea urbanismului în România, va duce la fragmentarea parcurilor existente și va reduce spațiul verde din orașe. Considerăm că adoptarea acestor amendamente ar fi un atac direct la sănătatea a 12.520.000 locuitori care trăiesc în orașe, adică aproximativ 60% din populația țării.” - afirmă ONG-urile într-un comunicat de presă.

Totodată, în parcul Izvor din București a fost anunțat un protest, intitulat ”Corupții din Parlament ne-au mințit!”.

Va fi dezastru de mediu cu afectarea gravă a sănătății noastre si a copiilor noștri. Numai protestul masiv al populației mai poate opri acest dezastru! Vor fi distruse parcuri, baze sportive, scuaruri verzi, spații verzi ale blocurilor,sere, pepiniere, perdele forestiere etc” - se arată în descrierea evenimentului anunțat pe Facebook de Fundația Eco-Civica.

CITIȚI ȘI: Bucureștiul a rămas cu jumătate din bariera verde de altădată, iar spațiile verzi din oraș sunt insuficiente

Primarul general al Capitalei: ”Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spațiilor verzi”

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a acuzat PSD că a dat liber la ”betonarea spațiilor verzi”.

PSD își schimbă părul, dar năravul ba! Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spațiilor verzi. După ce ieri au amânat pentru toamnă dezbaterile la Codul Urbanismului care conține prevederi nocive, azi, pe nepusă masă, în stilul ordonanței 13 au strecurat pe ordinea de zi a comisiei de mediu un proiect de modificare a legii spațiilor verzi care fusese uitat prin sertare din 2018. Au mutat astfel amendamentele toxice din Codul Urbanismului în acest proiect și au sperat că nu observă nimeni.

Forma legii care va intra mâine dimineață la plen este un atentat la sănătatea oamenilor și a orașelor din întreaga țară.” - a transmis, edilul, marți, într-un mesaj postat pe Facebook.

Președintele USR: ”Amendamentele toxice ale PSD sunt făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”

Și USR critică modificările aduse de PSD și PNL la Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, afirmând că asistăm la un ”atac asupra mediului”, în condițiile în care liberalii și social-democrații ”vor betoane în mijlocul orașului, în loc de spații verzi”.

Liderul USR, Cătălin Drulă, afirmă că amendamentele ”toxice” ale PSD, care au fost adoptate de comisia deputaților, au fost făcute ”la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”.

”Ce vreți să le lăsăm copiilor noștri, betoane în loc de parcuri?”, mai spune Drulă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Ce este Codul Urbanismului. Proiectul a trecut de Senat și va permite construirea pe spațiile verzi private
Ce este Codul Urbanismului. Proiectul a trecut de Senat și va permite construirea pe spațiile verzi private

Dacă vă deveni lege, Codul Urbanismului va permite construirea pe spațiile verzi private, iar clădirile construite ilegal în trecut vor intra în legalitate.

Bucureștiul a rămas cu jumătate din bariera verde de altădată, iar spațiile verzi din oraș sunt insuficiente
Bucureștiul a rămas cu jumătate din bariera verde de altădată, iar spațiile verzi din oraș sunt insuficiente

Cu aproape două milioane de locuitori, capitala României ar trebui să fie înconjurată de peste 100 de mii de hectare de pădure, ca să ne bucurăm cu toții de un mediu sănătos. În realitate, sunt doar 18 mii de hectare, din care se tot taie.

Palmierii lui Negoiță nu sunt o soluție anti-poluare, însă edilul nu vrea să stopeze plantarea.
Palmierii lui Negoiță nu sunt o soluție anti-poluare, însă edilul nu vrea să stopeze plantarea. "Avem nevoie de spații verzi"

Palmierii mutați din zona centrală a Bucureștiului pentru că fuseseră puși fără autorizație legală nu erau o soluție pentru poluarea din acea zonă.

Mai multe orașe din România vor avea zone cu acces restricționat sau taxe pentru mașinile poluante, până în 2026
Mai multe orașe din România vor avea zone cu acces restricționat sau taxe pentru mașinile poluante, până în 2026

Orașele mari din România ar urma să aibă zone cu acces restricționat sau taxe pentru mașinile poluante, benzi dedicate transportului în comun și bicicletelor și mai multe autobuze verzi. Toate, până în 2026.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.