Mituri spulberate: pâinea îngrașă la fel, indiferent dacă este albă, neagră sau intermediară, proaspătă sau prăjită

×
Codul embed a fost copiat

Pâine neagră, intermediară sau albă? Proaspată sau prăjită? Ce tip îngrașă mai tare? Aflăm imediat, la ”Doctor de bine”.

Sunt sigură că foarte multă lume se întreabă: ce pâine să mănânc? Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită?

Când vine vorba de pâine, trebuie să știți că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe.

Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, doar ajută la digestie, accelerează tranzitul intestinal.

Citește și
Grâu
Cea mai bună producţie de grâu din ultimii 10 ani, în România. „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Unii spun că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale- deci mare avantaj nutrițional nu există!

 

Prin deshidratare, pâine capătă calorii în plus

 

Un alt subiect controversat când vine vorba despre pâine este intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină vegetală prezentă în majoritatea cerealelor (cu excepția orezului și porumbului) care la contactul cu apa devine moale, elastică.

Datorită glutenului făina poate fi frământată și aluatul crește.

Prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parțial desfăcute, iar pâinea va fi mai ușor de digerat.

Atenție, dacă nu se respectă intervalul de 24-72 ore necesar creșterii aluatului, pâinea poate crea balonare și disconfort digestiv.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apă, adică devine mai ușoară.

Însă se concentrează în nutrienți, adică în calorii- de la aprox 240 cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340 cal.

 

Singurul avantaj al pâinii prăjite: nu balonează

 

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine, indiferent că este proaspătă sau prăjită, are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația?

Microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

O ultimă recomandare: Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă și are efect toxic.

Mai multe informații în materie de sănătate găsiți și pe site-ul doctordebine.ro. Iar duminică la ora 10:00 fix vă aștept la emisiunea de weekend, cu o nouă porție de bun și bine!

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Pâinea s-a scumpit cu aproape 4%, dar România a exportat cereale de peste 1,3 miliarde de euro
Pâinea s-a scumpit cu aproape 4%, dar România a exportat cereale de peste 1,3 miliarde de euro

România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an, în creştere cu aproape 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, consultată de AGERPRES.

Cea mai bună producţie de grâu din ultimii 10 ani, în România. „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună”
Cea mai bună producţie de grâu din ultimii 10 ani, în România. „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună”

Hambarele ţării vor fi pline ochi de boabe de grâu. Avem cea mai bună producţie din ultimii 10 ani, spun datele Ministerului Agriculturii, după ce a fost recoltata 90 la sută din suprafaţă.

La Iași a apărut pâinea din făină de greier. Câte insecte se pun într-o franzelă: ”Are un gust foarte bun”
La Iași a apărut pâinea din făină de greier. Câte insecte se pun într-o franzelă: ”Are un gust foarte bun”

La Iași s-a copt prima pâine din făină de greier din România, iar cei care au făcut-o spun că are un gust foarte bun. Deocamdată, pâinea din greieri nu va fi disponibilă pentru populație, fiind doar în starea de testare.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.