De ce a fost anulat discursul președintelui Volodimir Zelenski în Parlament. Șoșoacă: Să ne dea înapoi teritoriile furate

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este într-o vizită-fulger, prima, de altfel, în România. Liderul de la Kiev s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.

Avea programat și un discurs în Parlamentul României, însă momentul a fost anulat.

"Vom continua sprijinul necesar, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie", a spus Klaus Iohannis în timpul discursului celor doi.

Președintele Ucrainei nu s-a mai adresat parlamentarilor români, din cauza faptului că există riscul ca senatori și deputați ai partidelor extremiste să profite de acest moment pentru a face scandal în Parlament, conform unor surse.

De altfel, senatoarea Diana Şoşoacă a venit pe holurile Palatului Parlamentului cu harta României Mari, împreună cu alţi doi parlamentari, şi a cerut public ca Ucraina "să ne dea înapoi teritoriile furate" - acesta fiind de fapt şi mesajul ei pentru preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citește și
Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski
Administrația Prezidențială, anunț oficial despre prima vizită a lui Volodimir Zelenski în România
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Întrebată dacă din cauza ei nu a mai venit preşedintele Ucrainei în Parlament, senatoarea a arătat că "un singur om curajos constituie o majoritate".

"Ăsta este mesajul pentru Zelenski. Ne vrem teritoriile înapoi. Şi-a bătut joc de tot ceea ce înseamnă românii din Ucraina, le-a interzis limba, le-a interzis religia, le-a închis bisericile, a arestat preoţii, a omorât copiii români, i-a trimis în război. Primii care au fost trimişi la luptă au fost etnicii şi români. Există o epurare a etniei româneşti pe care Ucraina nu o recunoaşte", a declarat Diana Şoşoacă, potrivit Agerpres.

Zelenski: Aţi văzut că nu am nicio problemă în a susţine discursuri

În cadrul conferinţei de presă comune susţinute cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după convorbirile oficiale, şeful statului român a fost întrebat de ce discursul liderului de la Kiev anunţat la Parlament a fost anulat.

"De ce nu m-aţi întrebat pe mine referitor la (evenimentul) de la Parlament? L-aţi întrebat pe preşedintele Iohannis despre mine. Mă puteţi întreba pe mine", a intervenit Zelenski, în limba engleză.

El a susţinut că discursul nu era inclus în programul său.

"Cred că aţi văzut că nu am nicio problemă în a susţine discursuri, în orice ţară, cu tot respectul. Desigur, am venit să văd oameni în România, să îmi exprim recunoştinţa şi să am discuţii pe teme strategice cu preşedintele Iohannis. În agenda mea este inclusă o întâlnire cu premierul şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi cu parlamentari, dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. (...) Data viitoare, să fiţi siguri că o să am unul special pentru Parlamentul dumneavoastră, pentru toţi jurnaliştii, pentru toată lumea", a afirmat Volodimir Zelenski.

Președintele interimar al Camerei Deputaților: Nu ştim motivul pentru care preşedintele Zelenski nu mai vine la plenul reunit

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că nu cunoaşte motivul pentru care preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a mai venit să susţină un discurs în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, argumentând că un şef de stat îşi face singur programul.

"Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină? O să aflăm şi motivul. De-abia am primit comunicarea că nu va ajunge la plen", a declarat Simonis la Parlament.

Potrivit acestuia, preşedintele Zelenski nu s-a speriat "de nişte extremişti".

"Am mari dubii că preşedintele Zelenski, preşedintele unui stat care este în conflict de doi ani cu Rusia, deci cu Putin, se poate speria de Şoşoacă sau de alţi extremişti. Nu Camera Deputaţilor, Parlamentul României a stabilit că vine sau nu vine preşedintele Zelenski. Exclud motivul să fie unul din personajele extremiste. (...) Cu siguranţă, din punctul meu de vedere nu ar fi trebuit oprită o astfel de vizită din cauza unor extremişti şi nu cred că acesta este motivul. Preşedintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de "săgeţile" lui Putin", a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zelenski, primit oficial la Palatul Cotroceni

UPDATE. Volodimir Zelenski a fost întâmpinat la Palatul Cotroceni, în jurul orei 13:00, de președintele Klaus Iohannis. 

S-au intonat imnurile celor două state, iar cei doi preşedinţi au avut aibă discuţii tete-a-tete, după realizarea fotografiei oficiale.

Ulterior, vor au avut loc şi discuţii oficiale între delegaţiile celor două state.

La vizita sa în România, preşedintele Ucrainei a îmbrăcat uniforma verde militară. Zelenski a îmbrăcat doar haine de acest tip de la inavazia Rusiei. 

UPDATE. La începutul lunii aprilie a anului trecut, la mai puțin de două luni distanță de la momentul în care forțele ruse au invadat Ucraina, Volodimir Zelenski a avut o intervenție în Parlamentul României. Liderul de la Kiev s-a adresat aleșilor noștri prin videoconferință. Mesajul transmis de acesta a fost înregistrat și a fost marcat de câteva probleme tehnice.

UPDATE. În acest moment nu este clar dacă Volodimir Zelenski va susține un discurs în plenulul reunit al Parlamentului României, după cum au declarat surse politice pentru Știrile ProTV. Președintele ucrainean ar urma să se întâlnească doar cu liderii celor două camere, Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă.

Senatoarea Diana Șoșoacă ar urma să perturbe eventualul discurs al președintelui ucrainean, acesta fiind și motivul pentru care programul acestuia ar urma să fie modificat, au precizat sursele citate. 

UPDATE. Volodimir Zelenski a fost primit la aeroport de ministrul de Externe, Luminița Odobescu. „Bine ați venit în România”, a scris Odobescu pe Twitter.

UPDATE. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în România, dimineață, în jurul orei 10:30. 

„Am ajuns la București, România, pentru discuții cu Klaus Iohannis și pentru a consolida relațiile noastre de bună vecinătate.

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României, care consolidează statul nostru, precum și pentru solidaritatea constructivă care permite națiunilor noastre să fie donatori de securitate pentru lume, în special în domeniul securității alimentare.

Am construit deja și putem extinde cooperarea care susține stabilitatea pentru multe alte națiuni.

Vom discuta despre continuarea cooperării în materie de securitate, dezvoltarea coalițiilor în domeniul aviației și a altor coaliții, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, arhitectura de securitate a Mării Negre și relațiile noastre cu partenerii.

România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul. Sunt convins că această vizită va fi benefică pentru ambele noastre națiuni”, este mesajul transmis de Volodimir Zelenski pe X, imediat după ce a ajuns în România.

Programul complet al vizitei lui Volodimir Zelenski în România

În cadrul vizitei, Volodimir Zelenski se va întâlni cu președinții celor două camere ale Parlamentului și va susține un discurs în fața plenului reunit al Senatului și al Camerei Deputaților.

Vizita lui Volodimir Zelenski în România durează o zi. Nu au fost făcute publice informații privind ora la care va ateriza în București și nici privind traseul coloanei oficiale , dar au fost anunțate orele întâlnirilor pe care le va avea președintele ucrainean:

13.00 – întâlnire cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

14.00 – întâlnire cu Alfred Simonis şi Nicolae Ciucă

17.00 – discurs Zelenski în fața plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților

17.40 – întâlnire cu Marcel Ciolacu la Palatul Victoria

În timpul vizitei la București, Volodimir Zelenski ar urma să depună și o coroană la Monumentul Eroilor din Parcul Carol.

Scopul vizitei președintelui ucrainean în România

Deși nu a fost anunțată oficial agenda discuțiilor lui Zelenski în România, este de așteptat ca președintele ucrainean să încerce să obțină asigurări că țara noastră va susține în continuare Ucraina în război.

Angela Grămadă, expert în spațiul post-sovietic și președinte al think tank-ului Experts for Security and Global Affairs (ESGA) a prezentat pentru Defense România, care ar putea fi zonele de interes ale vizitei în România a liderului ucrainean.

Discuțiile se vor axa în principal pe contextul regional foarte complicat, în condițiile în care atacurile asupra porturilor ucrainene afectează și interesele de securitate ale României.

Un alt subiect atins ar putea fi comerțul cu cereale. ”Cred că se vor discuta și aspecte legate de infrastructură - inclusiv cea comună - care să suplimenteze tranzitul de cereale prin România și cred că aceste obiective nu sunt doar pe termen scurt, până la încheierea războiului. Cred că viziunea este pe termen lung, de a îmbunătăți dialogul economic bilateral. Vor fi discuţii și pe subiectul infrastructurii portuare și de depozitarea cerealelor ucrainene”, a declarat Angela Grămadă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Volodimir Zelenski face astăzi prima vizită în România. Cu cine va discuta și care vor fi subiectele abordate
Volodimir Zelenski face astăzi prima vizită în România. Cu cine va discuta și care vor fi subiectele abordate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face, marţi, prima sa vizită oficială în România, urmând a fi primit de preşedintele Klaus Iohannis și de premierul Marcel Ciolacu, scrie News.ro.

Administrația Prezidențială, anunț oficial despre prima vizită a lui Volodimir Zelenski în România
Administrația Prezidențială, anunț oficial despre prima vizită a lui Volodimir Zelenski în România

Administrația Prezidențială a transmis, luni, programul oficial al vizitei președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Evenimentul are loc marți, 10 octombrie, la Palatul Cotroceni.

Benjamin Netanyahu a vorbit cu Scholz, Zelenski, Meloni şi Sunak. Ce mesaj i-au transmis liderii premierului Israelului
Benjamin Netanyahu a vorbit cu Scholz, Zelenski, Meloni şi Sunak. Ce mesaj i-au transmis liderii premierului Israelului

Premierul Benjamin Netanyahu a avut, duminică, discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu premierul britanic Rishi Sunak.  

Volodimir Zelenski condamnă „atacul terorist
Volodimir Zelenski condamnă „atacul terorist" asupra Israelului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat, sâmbătă, ofensiva grupării palestiniene islamiste Hamas.

 

Volodimir Zelenski: Rusia va încerca în această iarnă
Volodimir Zelenski: Rusia va încerca în această iarnă "să distrugă" sistemul electric al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat vineri că Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric al ţării sale, aşa cum a făcut anul trecut, când a intensificat bombardamentele masive asupra infrastructurilor esenţiale.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.