Secretele murăturilor delicioase. Ce trebuie să faci ca să nu se înmoaie gogoșarii

×
Codul embed a fost copiat

În plin sezon al legumelor de toamnă, când gospodinele se pregătesc să umple cămările cu murături şi conserve făcute în casă, Emilia Popa din Coşteiu de Sus, şi-a transformat bucătăria şi curtea într-un pastel de culori şi miresme culinare.

Tanti Emilia, care ştie să facă mâncăruri tradiţionale deosebite cu care a cucerit turiştii care îi trec an de an pragul, a dezvăluit cum potriveşte murăturile pentru a fi cât mai savuroase şi pentru a-şi păstra gustul timp îndelungat.

Când se pun murăturile

 

Un lucru foarte important este ca fiecare legumă să fie pusă la borcan atunci când este sezonul ei. După calendarele vechi, de la Sfânta Maria Mare (15 august) până la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) se pot pune castraveţii la murat, atunci rezistă un an întreg; de la Sfânta Maria Mică până în Vinerea Mare (Sfânta Parascheva, 14 octombrie) se pun murăturile de toate felurile, combinate, acrite în marinată de oţet de calitate ori puse în saramură cu sare grunjoasă; între Sfânta Parascheva şi Sânmihai (Sfinţii Arhangheli, 8 noiembrie) se pot pune conservele amestecate, în funcţie de cum e vremea - dacă e prea cald, nu se pun conserve, ci doar murături; după Sânmihai, dacă a picat prima brumă, se pune varza la murat.

Rețeta murăturilor perfecte

 

Citește și
Reacții după maneaua cântată la concertul Coldplay. Adrian Despot: „Te invidiez că nu am fost eu în locul tău” / Gelu Duminică: „România în toată splendoarea ei”

"Eu pun murături de tot felul, dar nu îmi place să fie picante. Castraveţii îi aşez în borcan cu rondele de ceapă şi de morcov, adaug câteva boabe de muştar. Separat fac următoarea marinată, care depinde de cantitate, dar trebuie să fie trei părţi de apă şi una de oţet la fiecare litru de lichid, o lingură de sare şi zahăr după gust. Amestec să se dizolve şi torn în borcane. Aşez capacele şi le pun apoi la fiert până îşi schimbă culoarea'', ne spune gospodina.

Aceeaşi reţetă se aplică şi în cazul gogonelelor, doar că între ele, în borcan, aceasta pune usturoi şi frunză de ţelină.

''Pentru gogoşari, marinata este aproape la fel, doar că pun şi puţin ulei şi o pun să fiarbă în cratiţă. Apoi, gogoşarii tăiaţi în patru îi dau prin această marinată, când fierbe, până se schimbă culoarea, dar nu prea mult, ca să nu se înmoaie. Îi scot cu paleta şi-i pun pe un platou, până termin de opărit toţi gogoşarii. Când sunt gata, îi aşez în borcane şi torn acea marinată, le pun capacele şi aşez borcanele în şpais. Mai pun şi alte murături pentru iarnă, de exemplu colomadă sau ardei umpluţi cu varză, dar şi altele. Colomada este un amestec de murături asortate cu ceapă, castraveţi, ardei, gogonele, conopidă, morcov, varză - toate tăiate rondele sau cum vrem", a precizat tanti Emilia, potrivit Agerpres.

Cât costă legumele 

 

În piațe, kilogramul de varză albă se vinde cu 2,5 lei, iar castraveții au un preț cuprins între 4 și 5 lei. Ardeii capia sunt 6 lei/kg, iar gogonelele 3 lei.

► sfeclă și morcovi - 5 lei/kg
► ardeii capia - 6 lei/kg
► varza albă 2,5 lei/kg, varza roșie 5 lei/kg
► conopida - 10 lei/kg
► mărar uscat - 3 lei legătura
► frunze de vișin - 3 lei legătura
► hrean - 20-25 de lei/kg
► castraveți - 4-5 lei/kg
► pepeni de murat - 5 lei/kg
► gogonele - 3 lei kg

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Primul studio de radio care funcționează într-un spital pentru copii și-a început activitatea
Primul studio de radio care funcționează într-un spital pentru copii și-a început activitatea

Primul studio de radio care funcționează într-un spital pentru copii emite începând de joi.

Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate
Cod galben de caniculă pentru mai multe județe din țară. Care sunt zonele vizate

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul zilei de joi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Care este starea pacienților internați după explozia de la Dedeman Botoșani. Doi dintre ei sunt la Floreasca
Care este starea pacienților internați după explozia de la Dedeman Botoșani. Doi dintre ei sunt la Floreasca

Cei doi pacienţi internaţi la Spitalul Floreasca în urma exploziei de la magazinul Dedeman din Botoşani sunt în continuare în stare gravă şi au nevoie de oxigenoterapie cu presiune crescută, arată informaţiile transmise, joi, de Ministerul Sănătăţii.

Recomandări
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți
Tensiunile continuă în Sectoarele 1 și 2. Radu Mihaiu acuză că sacii cu buletinele de vot dintr-o secție au fost rupți

Sunt tensiuni mari în Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei, unde actualii primari acuză fraudarea votului. Edilul de la 2, Radu Mihaiu, care a obținut renumărarea buletinelor în una dintre secții, a anunțat miercuri noapte rezultatul procesului.

Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”
Reacțiile românilor după ce Babasha a cântat la concertul Coldplay. „Ce am reușit noi să facem ca nație, să huiduim un băiat”

Arena Națională s-a transformat miercuri seară într-un tărâm al emoțiilor intense. Britanicii de la Coldplay au urcat pe scenă în fața a peste 50 de mii de oameni și au făcut spectacol. Show-ul a fost completat de baloane colorate, lumini și artificii.

Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000
Cum se dezvoltă energia verde în România. Numărul românilor care sunt prosumatori a depășit 120.000

Piața energiei verzi din România se află într-o continuă creștere, spun specialiștii. Am depășit 100.000 de prosumatori, adică oameni care își produc propria energia și furnizează și în rețea.