Geoană (NATO): „Suntem cu toţii conştienţi de faptul că perioada următoare va fi foarte intensă în Ucraina”

mircea geoana
AFP

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a făcut noi referiri la războiul din Ucraina, afirmând că perioada următoare va fi foarte intensă.

„Suntem cu toţii conştienţi de faptul că perioada următoare va fi foarte intensă (...) şi cred că în paralel cu nevoia de a mobiliza cât mai rapid echipamentele, inclusiv mai grele, de tip tancuri grele de care Ucraina are nevoie, avem nevoie să fim siguri că există şi muniţie”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Bruxelles.

Înaltul oficial al NATO a afirmat că ucrainenii au dat dovadă de un moral foarte bun şi "de un eroism şi de o capacitate de a se adapta unor situaţii foarte dificile - şi militarii, dar şi populaţia civilă - care sunt în contrast cu moralul foarte scăzut al forţelor ruseşti". El s-a declarat convins că, atunci când ucrainenii vor declanşa ofensiva, îşi vor alege foarte bine momentul, locul şi modul, că "vor ţine cont atât de realităţile de pe teren, cât şi de realităţile legate de logistică" şi că se vor bucura de succes.

„Secretarul general Stoltenberg a spus în repetate rânduri că acest război va fi unul de durată şi că nu vedem condiţii politice ca cele două părţi să ajungă la o soluţionare. Vedem Federaţia Rusă deja începând această ofensivă pe care o anticipăm, nu este una încă foarte masivă, dar ea este în mod evident în pregătire. Şi partea ucraineană pregăteşte o contraofensivă, nu este nimic secret aici, dar este evident că în această perioadă, în aceste luni, şi după sezonul nămolos, când lucrurile vor fi mai simple pentru confruntarea pe scară mai largă, acest conflict este de aşteptat să se amplifice. Noi nu facem predicţii, pentru că predicţiile într-un război sunt întotdeauna cu un risc de probabilitate destul de mare, dar ceea ce spunem este că avem nevoie cu toţii să sprijinim Ucraina, o vom face, o facem şi, cu cât Ucraina este mai puternică, şi acest război se va termina mai rapid”, a spus Geoană.

Geoană: „Urcrainenii sunt deja antrenaţi în logică NATO, învaţă foarte repede”

Mircea Geoană a subliniat, în acest sens, faptul că Ucraina a solicitat Alianţei Nord-Atlantice să-i pregătească militarii în logică NATO încă din 2014, când a avut loc anexarea Crimeei de către Rusia, şi că aceştia "sunt doritori să înveţe repede şi asimilează foarte repede aceste echipamente noi şi comanda şi controlul care derivă din ele".

Citește și
vladimir putin, vladimir solovyov
„Majoreta lui Putin” a izbucnit după ce fiul său este acuzat că a fugit de războiul din Ucraina | FOTO
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

„Spre meritul ucrainenilor, şi pentru că sunt deja antrenaţi în logică NATO, învaţă foarte repede, sunt doritori să înveţe repede şi asimilează foarte repede aceste echipamente noi şi comanda şi controlul care derivă din ele”, a adăugta oficialul român al Alianței.

Geoană a mai declarat că, în contextul incidentelor cu baloane şi alte obiecte neidentificate care au determinat SUA să anunţe o reajustare a sistemului de supraveghere radar, Europa are nevoie de un sistem mult mai performant şi mai cuprinzător de apărare antirachetă, pe mai multe planşee de altitudine, şi că în prezent Comandantul Suprem Aliat face planificare militară pentru un astfel de sistem.

„Trebuie să privim lucrurile în complexitatea lor. Da, în Europa avem nevoie de un sistem mult mai performant şi mai cuprinzător de apărare antirachetă, ceea ce noi numim pe mai multe planşee de altitudine. Şi acest lucru România îl face prin faptul că are la Deveselu o parte a sistemului AEGIS, care este şi un sistem NATO. Şi alte ţări au sisteme naţionale şi, de aceea, lucrăm la nivelul NATO şi Comandatul Suprem Aliat face planificare militară pentru un sistem de apărare antirachetă integrat la nivel NATO pentru mai multe niveluri de altitudine. Şi sunt convins că şi comandanţii noştri militari în NATO sau la nivel naţional, din America până în flancul estic, îşi vor calibra nevoile de supraveghere şi de interceptare la nivel aerian şi antiaerian pe măsura nevoilor”, a reacționat Mircea Geoană, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

Laude la adresa lui Jens Stoltenberg, șeul NATO

De asemenea, Mircea Geoană a afirmat că face o echipă foarte bună cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, despre care şi-a exprimat convingerea că "până în ultima zi de mandat îşi va face datoria", după ce fostul premier norvegian a anunţat public că nu-şi doreşte o nouă prelungire a actualului mandat în fruntea NATO. În acelaşi timp, a spus Geoană, despre politica din România va fi suficient timp de discutat atunci când îşi va fi depăşit obligaţia morală şi profesională de a servi Alianţa cu tot ce are mai bun.

Nu în ultimul rând, Geoană a salutat faptul că "Franţa şi alţi aliaţi, împreună cu (...) România, se pregătesc foarte serios pentru a putea crea condiţiile" ca grupul de luptă din ţara noastră "să fie, la nevoie, dus la nivel de brigadă". Secretarul general adjunct al NATO a anunţat, printre altele, că "acest lucru va fi testat printr-un exerciţiu pe care îl vom face în România în această primăvară".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Organizația Națiunilor Unite va cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, la un an de la începutul războiului
Organizația Națiunilor Unite va cere Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, la un an de la începutul războiului

Adunarea Generală a ONU va supune la vot, săptămâna viitoare, la un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, un proiect de rezoluţie care subliniază ''necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace durabilă, justă şi cuprinzătoare''.

„Majoreta lui Putin” a izbucnit după ce fiul său este acuzat că a fugit de războiul din Ucraina | FOTO
„Majoreta lui Putin” a izbucnit după ce fiul său este acuzat că a fugit de războiul din Ucraina | FOTO

Unul dintre cei mai înflăcărați suporteri ai lui Vladimir Putin și, totodată, poate cel mai important om televiziune din Rusia a luat foc, în direct, după ce patriotismul propriului său fiu a fost pus sub semnul întrebării.

Jens Stoltenberg: Putin trebuie să realizeze că nu poate câștiga războiul în Ucraina
Jens Stoltenberg: Putin trebuie să realizeze că nu poate câștiga războiul în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că, deși Vladimir Putin nu dă niciun semn că dorește pacea, el „trebuie să realizeze” că nu poate câștiga războiul în Ucraina, relatează CNN.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.