Finlanda intră în NATO cu un arsenal impresionant ce depășește Polonia, Germania, Norvegia și Suedia la un loc

Armata Finlanda
Twitter/Nexta

Forțele de Apărare finlandeze reprezintă una dintre cele mai pregătite armate din Europa. 

Al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice vine cu un arsenal impresionant, ceea ce face de înțeles efortul lui Putin de a împiedica lărgirea NATO în Finlanda.

Cum a ajuns Finlanda una dintre cele mai pregătite armate din lume

Finlanda are una dintre cele mai bine pregătite armate, iar forțe sale de artilerie sunt cele mai mari din Europa - aproximativ 1500 de tunuri, 700 de obuziere, 700 de mortiere de calibru mare și 100 de sisteme de rachete. Capacitatea de artilerie a Finlandei depășește pe cea a Poloniei, Germaniei, Norvegiei și Suediei, la un loc, potrivit Centrului Wilson.

Înainte de războiul din Ucraina, probabilitatea ca Finlanda să adere la NATO era extrem de scăzută, pentru că populația nu susținea această idee. Astfel, Finlanda a rămas neutră în timpul Războiului Rece și după aderarea la Uniunea Europeană, în 1995.

Citește și
nato
Istoria NATO. Cum a crescut cea mai mare alianță militară din lume și care a fost singura dată când s-a invocat Articolul 5
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Finlanda nu a uitat atacul Uniunii Sovietice asupra sa din 1939-1940, când URSS a anexat o parte din teritoriul său. De aceea, Finlanda „nu a încetat niciodată să se pregătească pentru un posibil război”, spune Minna Alander, cercetător la Institutul Finlandez de Relații Internaționale, citat de AFP.

Finlanda a uimit o lume întreagă reușind să își construiască forțe armate extrem de capabile, fiind susținută energic de societatea civilă, dar menținând totuși, în tot acest timp, dialogul cu Moscova.

Recrutarea este cheia, în Finlanda

Spre deosebire de marea majoritate a țărilor occidentale, recrutarea militară în Finlanda rămâne ridicată, iar cheltuielile pentru apărare au rămas la fel de mari chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice (2,2% din PIB în 2021).

Finlanda antrenează în fiecare an aproximativ 21.000 de noi recruţi, care devin apoi parte din rezerva de război de 280.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 10.000 pe an sunt chemaţi prin rotaţie la cursuri de perfecţionare.

Aproximativ 870.000 de finlandezi cu vârste cuprinse între 17 şi 60 de ani pot fi înrolaţi, în caz de nevoie.

Personalul contractual este format din 12.000 de persoane, dintre care 8.000 de militari.

Uimitoarele forțe terestre al Finlandei

Forţa terestră este echipată cu 650 de tancuri, dintre care 200 sunt Leopard de fabricaţie germană, de tip 2A6 şi 2A4.

Finlanda are ceea ce numeşte "cea mai puternică artilerie din Europa de Vest", care include 1.500 de arme: circa 700 de obuziere şi tunuri, 700 de mortiere şi 100 de lansatoare de rachete grele şi uşoare.

De asemenea, Finlanda are un sistem radar anti-rachetă ELTA, fabricat în Israel, care îi oferă capacitatea de a localiza şi urmări rachetele, obuzele de artilerie şi tirurile de mortier care se apropie.

Infanteria deţine suficiente arme de foc - puşti de asalt, mitraliere, lansatoare de grenade şi arme antitanc - pentru întreaga rezervă, dar şi tot echipamentul necesar pentru a lupta în condiţii de iarnă grea, precum şi sisteme de vedere pe timp de noapte şi măşti de gaze.

Apărarea antiaeriană 

Echipamentul antiaerian al Finlandei constă în cel puţin 650 de rachete, dar ţara este în curs de a cumpăra mai multe, de la suedezii de la Saab Dynamics şi Rafael Advanced Defense Systems.

Cel mai important sistem antiaerian al său este cel norvegiano-american NASAMS 2, compatibil cu NATO. De asemenea, dispune de tunuri antiaeriene şi de tancuri proiectate în acelaşi scop.

Țara se află în etapele finale ale unui proces de licitaţie pentru un nou sistem antiaerian de mare altitudine, pe care îl va cumpăra fie de la Israel Aerospace Industries, fie de la Rafael Advanced Systems.

Finlanda deţine un număr nedezvăluit de drone Orbiter neînarmate, şi este în curs de achiziţionare a încă 1.000-2.000 de UAV-uri, inclusiv sute de drone Parrot Anafi USA, similare celor folosite de armata americană.

Forţele Aeriene Finlandeze au o flotă de 61 de avioane de luptă McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, care vor fi înlocuite de 64 de avioane Lockheed Martin F-35A Lightning II, a căror livrare va începe în 2026.

Pe lângă flota de avioane cu reacţie, Forţele Aeriene au zeci de avioane de antrenament şi radare de supraveghere, inclusiv unele care au o rază de acţiune de aproape 500 km.

Forța navală

Marina finlandeză are patru nave de comandă, cinci nave de luptă echipate cu mine, opt nave de luptă echipate cu rachete, trei nave de contracarare a minelor, 13 nave de dragare a minelor, pe lângă nave de debarcare mai mici.

Finlanda se va echipa cu trei noi corvete multirol pentru luptă la suprafaţă, care sunt în prezent în construcţie în ţară şi care vor intra în serviciu până în 2029.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Reacția Kremlinului la aderarea oficială a Finlandei la NATO. Peskov:
Reacția Kremlinului la aderarea oficială a Finlandei la NATO. Peskov: "Este un afront. (...) Ne obligă să luăm contramăsuri”

Finlanda a devenit, oficial, marți, cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO, din Bruxelles.

Istoria NATO. Cum a crescut cea mai mare alianță militară din lume și care a fost singura dată când s-a invocat Articolul 5
Istoria NATO. Cum a crescut cea mai mare alianță militară din lume și care a fost singura dată când s-a invocat Articolul 5

Finlanda a devenit cel de-al 31-lea stat membru NATO, într-o mutare strategică istorică provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia lui Vladimir Putin. Cea mai mare alianță militară din lume, înființată în 1949, și-a dublat astfel granița cu Rusia.  

Finlanda a devenit, în mod oficial, al 31-lea stat membru NATO
Finlanda a devenit, în mod oficial, al 31-lea stat membru NATO

Finlanda a devenit, marţi, în mod oficial, al 31-lea stat membru al NATO, după 30 de ani de nealiniere militară.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.