Cum se va lăsa de acum încolo bacșișul în restaurante. Ce trebuie să facă clienții

×
Codul embed a fost copiat

Noul an aduce schimbări importante în industria opitalității. De acum înainte, vom fi întrebați dacă vrem să lăsăm bacșiș. Iar suma va fi trecută clar și pe nota de plată.

În acest fel, statul va putea impozita și aceste venituri pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au pe lângă salariu. Totodată, de la 1 ianuarie s-a majorat TVA-ul pentru restaurante, de la 5 la 9%. Iar asta înseamnă scumpiri.

Noua lege intrată în vigoare de la 1 ianuarie prevede ca pe nota de plată să fie trecut clar bacșișul. În Centrul Vechi din Capitală, cei mai mulți patroni s-au conformat reglementărilor.

Potrivit noilor reguli, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Unii ospătari spun că le este rușine să întrebe clienții dacă vor să lase ceva în plus. Duc nota și speră ca oamenii să observe singuri că pe bon au trecută și opțiunea de bacșiș.

10% este impozit pentru stat, restul e pentru angajați

Angajații unui restaurant din Brașov, de exemplu, le duc clienților la masă o nota de plată "proformă". Cei care vor să lase mai mult completează o sumă sau un procent. Ospătarii revin apoi cu bonul fiscal final care include și bacșiul. Din totalul sumelor astfel încasate, 10% este impozit pentru stat, restul e pentru angajați, care decid de comun acord cum împart banii.

Citește și
bacsis litoral
Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Daniel Ivan, ospătar: „La sfârșitul zilei, noi avem o valoare din cât facem fiecare și trebuie să împărțim în mod normal și pentru doamna de la vase, și pentru ajutorii de ospătari, și pentru bucătari să fim egali”.

Client: „E foarte bine că la noi în țară te întreabă cât vrei sa dai, nu ca în alte părți. Eu am fost în Italia și am plătit 6 euro pe consumație și 8 euro pe tips, fără să știu! Asa măcar aici te întreabă cât vrei să lași? 10 lei? 5 lei?”.

Bacșișul reprezintă în jur de 7% din veniturile unui restaurant din zona centrală, iar în unele cazuri, ospătarii pleacă acasă cu aproape încă un salariu, la finalul lunii. La restaurantele aflate spre periferie, se strâng mai puțini bani potrivit datelor unei aplicații de rezervări.

Noile reglementări ar putea crește numărul celor care lasă bacșiș, spun cei din domeniu. Potrivit legii, sunt obligate sa fiscalizeze bacșisurile doar restaurantele, barurile și cafenelele. În cazul celorlalte servicii cum ar fi saloanele de infrumusețare, taximetria și hotelurile este doar o recomandare.

Reporteri: Electra Ghiza, Larisa Antal, Delia Bîrla.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători
Gestul neașteptat făcut de o chelneriță după ce a primit bacșiș în valoare de 2.200 de dolari pentru sărbători

O chelneriță din Statele Unite a povestit ce șoc a trăit în momentul în care a primit un bacșiș uriași de la clienți.

Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral
Românii lasă mai puțin bacșiș la restaurant. Ce spun patronii localurilor de pe litoral

Românii au devenit mai cumpătați când vine vorba despre banii pe care îi lasă ospătarilor atunci când ies la restaurant.

Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții
Sufocați de scumpiri, românii nu mai lasă bacșiș. O treime din veniturile livratorilor, din cât le lasă clienții

Anii de criză sanitară, războiul, dar și facturile s-au dovedit un duș rece pentru români. Așa se face că doar unul din trei mai lasă bacșiș la chelneri sau celor care le aduc coletele comandate online.  

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.