Alternative pentru masa de Crăciun. Cu ce recomandă nutriționiștii să înlocuim porcul

×
Codul embed a fost copiat

Mai este o lună până la Crăciun, dar mulți se gândesc deja la ce fel de carne vor găti de sărbători. Cei care vor să nu se îngrașe, după mesele festive, își rezervă la fermieri carne de porc mistreț, de cerb sau de curcan.

Nutriționiștii spun că este o alegere bună. Această carne este slabă în grăsimi, dar bogată în minerale și vitamine.

Direcţia Silvică Iaşi vinde porcii mistreţi vânaţi săptămâna trecută, cu preţuri între 8 şi 10 lei kilogramul. Masculii adulţi, sunt cei mai ieftini, iar clienţii sunt din toată ţara.

Florin Vechiu, cumpărător: „O să încercăm să luăm o jumătate de porc, vreo 70 kg facem pastramă, tochitură, cârnaţi, carne la grătar."

Daniel Șuhani, reprezentant Direcția Silvică Iași: „Cei care au cumpărat de la noi ştiu că este o carne bună, o carne ecologică, întrucât mistreţul mănâncă ce găseşte în pădure, iar pădurea este curată."

Citește și
CSID slanina
Cât de periculoși sunt nitriții și care sunt alimentele care îi conțin
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Carnea de mistreţ se deosebeşte de cea de porc domestic nu doar prin aromă, ci şi prin valorile nutritionate. Este mult mai săracă în grăsimi şi are mai multe vitamine şi minerale.

Adina Rusu, nutriționist: „Are mai multă proteina, este mai bogată, proteina este de calitate, are aminoacizi esențiali, pe care organismul nostru nu-i poate produce."

O altă soluţie pentru cei care vor să înlocuiască porcul în meniul de Crăciun este carnea de cerb ori căprioara, din care pot fi preparate tot felul de specialităţi.

„Căprioara nefiind un animal cu grăsime multă, carnea prezintă mai multă proteina şi mai puţină grăsime. Şi la fel proteina este de foarte bună calitate, cu aminoacizi esenţiali", a adăugat Adina Rusu.

În Dobrogea, zonă afectată grav de pesta porcină, sunt tot mai căutate şi fermele de curcani. Mulţi clienţi au început deja să îşi facă programări.

Carnea de curcan este mai slabă decât cea de porc, iar nutriționiștii susţin că are şi mai puţin colesterol. Kilogramul de curcan se vinde cu 22 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Primul magazin de stat dedicat vânzării de lactate şi carne riscă să se închidă
Primul magazin de stat dedicat vânzării de lactate şi carne riscă să se închidă

Vă era dor de magazine cu galantare goale, ca pe vremea comunismului? Ei bine, puteţi găsi unul în Sibiu.

Cât de periculoși sunt nitriții și care sunt alimentele care îi conțin
Cât de periculoși sunt nitriții și care sunt alimentele care îi conțin

Suntem în prag de Sărbători, așa că discutăm despre produsele preparate din carne ce necesită conservare. Astfel încât să fie sigure pentru consum.

Semințele de in ne feresc de viroze respiratorii. Cum se consumă corect
Semințele de in ne feresc de viroze respiratorii. Cum se consumă corect

O scurtă plimbare - cât de cât calculată - printre nelimitatele resurse online ne spune că, în post, când uităm de carne, putem să ne luăm grăsimile bune din semințe.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.