Catolicii și protestanții au celebrat Paștele online. Slujba a fost transmisă Live pe internet

×
Codul embed a fost copiat

În izolare, departe de biserici, dar cu credință în suflet, catolicii și protestanții celebrează, duminică, Paștele.

Cea mai importantă sărbătoare a creștinilor este marcată în acest an de condiții la care nici nu ne-am gândit. Slujbele oficiate azi-noapte au fost urmărite pe internet sau din fața televizorului, iar oamenii nu au mai putut cânta în cor "Hristos a Înviat!"

În lăcașurile de cult au intrat doar preoții, iar Lumina Sfântă nu a mai fost împărțită enoriașilor.

O linişte apăsătoare, întreruptă de bătăile clopotelor, a pus stăpânire pe marile oraşe în noaptea în care catolicii şi protestanţii au celebrat Învierea Domnului. Pe străzile goale, în alţi ani animate de credincioşi care se îndreptau spre casă cu lumânări aprinse în mâini, acum şi-au făcut apariţia doar echipaje de poliţie.

În bisericile în vremuri luate cu asalt de creştini, doar preoţii şi câteva măicuțe s-au rugat şi au vestit Învierea. Slujba oficiată în Catedrala din Iaşi a fost transmisă în direct pe internet. Iar pe bănci au fost aşezate candele care au luminat lăcaşul de cult.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Şi în Catedrala din Braşov au răsunat doar vocile preoţilor.

La Domul Catolic din Timişoara mergeau de obicei peste o mie de credincioşi să ia lumină. Slujba era oficiata în patru limbi, iar la miezul nopţii, credincioşii dădeau ocol bisericii. Acum ceremonia a putut fi urmărită doar online.

Şi la Mănăstirea Maria Radna din judeţul Arad s-au derulat scene asemănătoare.

Oamenii au fost sfătuiţi să trăiască emoţia Învierii de acasă şi să urmărească întreaga slujba din linistiea căminului, cu credinţa în suflet.

Aceşti doi tineri din Cluj, de pildă, au urmat îndemnul şi au cântat, de la distanţă, împreună cu preoţii.

În Sibiu, la câteva ferestre au fost puse lumânări aprinse, amintind de marea sărbătoare.

Nici Catedrala Sfântul Iosif din Capitala nu a fost deschisă pentru credincioşi. Aşa că această familie din Bucureşti s-a adaptat. Cu lumânări aprinse, a luat parte la slujbă cu ajutorul tehnologiei.

Francisc Dobos, purtător de cuvânt Biserica Catlică: "Hristos a Înviat...şi îmi aud ecoul. Dincolo de sentimentul acela de gol, oamenii participă online şi sunt prezenţi, mai mult decât ne putem noi închipui. Distanţa socială şi apropierea spirituală. Acestea sunt sentimentele care ne curprind. Ne avem unii pe alţii."

După slujbă, credincioşii s-au aşezat la masă şi au ciocnit ouă roşii. Tradiţia a fost respectată şi de această familie din Alba Iulia.

Femeie din Alba: "Timpul ăsta petrecut împreună, în familie, atât timp, ne-a permis să vedem altfel lucurile. Ne-am pregătit împreună, aşa pe îndelete. Altă dată eram la muncă, prin grabă, alergam, nu aveam atât timp. Acum ne-am pregătit toţi împreună, am făcut lucurile împreună."

Preşedintele Klaus Iohannis, de confesiune evanghelic luteran, şi-a petrecut Paştele, în ultimii ani, la Sibiu. Dar acum a rămas în Bucureşti, alături de soţie - romano-catolică. Nu au primit pe nimeni la masă şi nu au primit nici vizite. Şeful statului a transmis un mesaj pentru credincioşi.

Klaus Iohannis: "Dragi români, fie ca sărbătorile Pascale să ne aducă tuturor alinare şi puterea de a trece cu bine peste orice provocări."

În întreaga lume sunt peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi, iar în România - aproximativ un milion.

Papa Francisc a transmis credincioşilor catolici, la slujba de Înviere de la bazilica Sfântul Petru, să nu-şi piardă speranţa în aceste vremuri şi să nu cedeze în faţa fricii. "Întunericul şi moartea nu au ultimul cuvânt", a spus Suveranul Pontif.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Program special pentru magazine, înainte de Paștele Catolic și cel Ortodox
Program special pentru magazine, înainte de Paștele Catolic și cel Ortodox

Ca să nu ajungem într-o situație fără ieșire, faceți o listă de cumpărături completă pentru masa de sărbătoare, ieșiți o singură dată și încercați să va luați produsele rapid, din cât mai puține locuri.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.