Mindful eating, mâncatul conștient: ce este și care sunt beneficiile

mindfull eating
Shutterstock

Mindful eating sau mâncatul conștient devine tot mai apreciat și în țara noastră, datorită beneficiile importante pe care le oferă.

Această practică face parte din mindfulness, un concept filosofic derivat din budismul Zen, și ne ajută să ne schimbăm radical obiceiurile alimentare.

Practicând mindful eating, ne putem bucura cu adevărat de tot ceea ce mâncăm și bem, pentru că vom învăța să analizăm mai atent ce simțim în aceste momente și să acceptăm mai ușor tot ce este în jurul nostru.

Îți prezentăm în acest articol cele mai importante informații despre mindful eating, astfel încât vei putea să înveți cum să practici și tu mâncatul conștient, dacă dorești.

Ce este mindful eating?

Mindful eating presupune concentrarea asupra produselor pe care le mâncăm, fără ca atenția să ne fie distrasă de altceva, astfel încât simțurile noastre să ne poată oferi cea mai plăcută și intensă experiență posibilă. Practic, trebuie doar să trăim momentul, în acest caz momentul în care bem sau mâncăm ceva anume, ca să putem savura din plin gustul acelui preparat. Practicând constant mâncatul conștient, o să ne bucurăm mai mult de ceea ce mâncăm și nu vom mai simți nevoia să exagerăm cu alimentația, potrivit Harvard University.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Pe lângă faptul că ne ajută să alegem mai corect mâncarea, punând accent pe hrana gustoasă și sănătoasă, mindful eating ne învăța că nu trebuie să-i judecăm pe alții, care au alte obiceiuri alimentare. În timp, ne vom schimba complet stilul de viață, vom mânca mult mai echilibrat și nu vom mai face risipă alimentară. Poate cel mai important lucru: vom învăța să mâncăm doar pentru a ne hrăni corect și suficient, nu pentru a compensa unele probleme emoționale sau pentru a face față stresului.

Cum să practici mindful eating?

În timp ce practici mindful eating, vei acorda atenție doar mâncării, te vei concentra asupra aspectului, mirosului și gustului și vei analiza și modul în care corpul tău se simte în timp ce mănâncă, potrivit unui studiu din National Library of Medicine.

Scopul acestei practici este să te bucuri cât mai mult de experiența de care ai parte. Pentru asta, trebuie să ai în vedere patru aspecte esențiale:

  1. Ce mănânci;

  2. De ce ai ales ceea ce mănânci;

  3. Cât de mult mănânci;

  4. Cum mănânci.

Există însă și alte detalii care contează atunci când practici mindful eating, spre exemplu trebuie să acorzi atenție și modului în care a fost preparată mâncarea și provenienței alimentelor. De asemenea, evitarea risipei alimentare și protejarea mediului înconjurător sunt alte reguli pe care va trebui să le respecți dacă alegi mâncatul conștient.

Iată cum să practici mindful eating, potrivit specialiștilor de la Universitatea Harvard:

●      Mănâncă fără să lași altceva să te distragă în acest timp, gândește-te la modul în care a fost preparată mâncarea respectivă și de unde provine;

●      Pune toate simțurile la lucru și bucură-te de o experiență completă: analizează culoarea, aspectul, textura alimentelor, mirosul, gustul și fă pauze în timp ce le consumi, pentru a savura totul din plin;

●      Consumă doar porții mici de mâncare, pentru a evita risipa alimentară și excesul;

●      Mestecă bine alimentele, pentru a te bucura din plin de gustul lor;

●      Nu te grăbi în timp ce mănânci, pentru că dacă vei consuma încet alimentele vei ajunge să mănânci mai puțin, vei realiza când te saturi și nu vei mânca mai mult decât simte nevoia corpul tău;

●      Nu sări niciodată peste mese, încearcă să mănânci la ore fixe, pentru că dacă ți se face foarte foame, crește riscul să alegi produse nesănătoase sau să mănânci prea mult.

Beneficiile mindful eating

Dacă vei practica pe termen lung mindful eating, te vei bucura de numeroase beneficii pentru sănătatea și starea ta de bine:

●      Vei simți din plin savoarea mâncării consumate;

●      Te vei sătura mai repede și nu ți se va mai face foame așa des;

●      Digestia va fi mult mai bună, pentru că vei mânca mai încet și vei mesteca mai bine alimentele;

●      Vei deprinde un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată;

●      Vei gestiona mai ușor stresul, pentru că vei învăța să te relaxezi și să trăiești momentul;

●      Vei scăpa de tentația de a mânca atunci când nu-ți este foame, ca să scapi de plictiseală sau de stres;

●      Vei învăța să alegi alimente sănătoase, bogate în nutrienți și să eviți produsele care nu-ți fac bine;

În concluzie, este destul de ușor să înveți cum să practici și tu mâncatul conștient, iar acest obicei îți poate aduce numeroase avantaje.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății
Bulimia nervoasă, cum o recunoști și ce consecințe are asupra sănătății

Bulimia nervoasă este una dintre cele mai cunoscute și frecvente tulburări de comportament alimentar, alături de mâncatul compulsiv și anorexia nervoasă.

Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian
Alimente care calmează arsurile la stomac. Cum previi refluxul gastroesofagian

Majoritatea persoanelor se confruntă măcar o dată în viață cu arsurile la stomac. Acestea reprezintă o problemă medicală comună, care poate apărea ocazional după consumul anumitor alimente, mese sau băuturi.

Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating
Mâncatul compulsiv: cum recunoști și cum gestionezi binge eating

Supraalimentarea pe care unii o asociază cu foamea exagerată sau poftele poate fi, de fapt, o tulburare de alimentație. Dacă te consideri un adevărat gurmand, este important să înveți să diferențiezi acest lucru de mâncatul compulsiv.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit
Scandal electoral și bătăi de stradă la Belciugatele. Echipa PSD s-a confruntat dur cu cea a PNL. Poliția a intervenit

Primarul și viceprimarul PSD din comuna Belciugatele au fost implicați într-un scandal electoral care s-a lăsat cu intervenția Poliției și a Ambulanței.