Războiul lui Putin se întoarce împotriva lui. Anunțul făcut de la vârful UE. Mai multe state se vor alătura

vladimir putin
Imago

Invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina a dat un nou impuls eforturilor Uniunii Europene de a admite mai multe ţări, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit înaintea celei de-a 20-a aniversări, miercuri, a extinderii de tip "Big Bang" a UE, care a adăugat 10 ţări, în mare parte foste comuniste, printre care Polonia şi Ungaria, dar şi insulele mediteraneene Malta şi Cipru, în Uniunea care număra atunci, în 2004, doar 15 membri.

"A fost o chemare a istoriei pentru a uni ţările europene", a declarat Michel reporterilor despre extinderea din 2004. "Douăzeci de ani mai târziu, ne confruntăm cu o provocare similară, deoarece există acest haos geopolitic, inclusiv din cauza acestui război al Rusiei împotriva Ucrainei. Şi a face faţă acestui haos este strategia geopolitică pentru a ne reunifica din nou", a explicat preşedintele Consiliului European.

Charles Michel, fost prim-ministru belgian, a explicat că ţările care au aderat în 2004 au văzut cum produsul lor intern brut (PIB) comun pe cap de locuitor a crescut de la aproximativ jumătate din media UE pe care o avea atunci la 80% în prezent.

Printre candidaţii actuali la aderarea la UE, care numără astăzi 450 de milioane de locuitori, se numără şase ţări din Balcani, plus Ucraina, Georgia şi Moldova. Ucraina este de departe cel mai mare potenţial membru, cu aproximativ 40 de milioane de locuitori şi un sector agricol important, potrivit News.ro.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

"Din cauza războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, există un nou impuls, o revigorare a strategiei de extindere (a UE)", a declarat Michel. "Este o provocare. Dar care este alternativa? Alternativa ar fi o greşeală teribilă şi iresponsabilă din partea UE", a spus el, făcând apel la UE şi la ţările candidate să realizeze până în 2030 reformele necesare pentru o nouă extindere.

UE se consideră un proiect economic paşnic născut din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial.

România şi Bulgaria au aderat, de asemenea, în 2007, iar cel mai nou membru este Croaţia, care a aderat în 2013, în timp ce Marea Britanie este singura ţară care a ieşit din UE, în urma referendumului din 2016.

Unii occidentali au devenit critici faţă de extinderea UE spre est, după ani de dispute cu privire la respectarea valorilor liberal-democratice ale blocului european de către unele din guvernele ţărilor nou intrate, în special guvernele naţionaliste din Polonia şi Ungaria în ultimii ani, dar au fost numeroase probleme şi cu România şi Bulgaria, care mult timp după aderare s-au aflat sub o monitorizare specială în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

Membrii bogaţi ai blocului european sunt, de asemenea, precauţi în ceea ce priveşte admiterea unei ţări mari şi relativ sărace precum Ucraina, care ar putea absorbi prea multe resurse din visteria UE. Dar Charles Michel este de părere că, în schimb, ar fi un atu pentru creşterea influenţei internaţionale a UE. "UE este una dintre cele trei mari forţe regionale din întreaga lume, alături de China şi Statele Unite. Iar prin această nouă extindere, ideea nu este doar de a deveni mai mare. Este, de asemenea, să fie mai influentă", a spus preşedintele UE.

El consideră totuşi că Ucraina va avea nevoie de acorduri speciale de tranziţie, deoarece va trebui să se reconstruiască după război, în timp ce UE va trebui, de asemenea, să fie atentă în ceea ce priveşte deschiderea totală către populaţia numeroasă a Ucrainei şi către exporturile sale de alimente.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO
Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit în aer, în Portugalia. Unul dintre piloți a murit | VIDEO

Două avioane de mici dimensiuni s-au ciocnit duminică după-amiază, în timpul unui show aviatic la aeroportul din Beja, în sudul Portugaliei.

Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin
Primele distrugeri provocate de armele occidentale în Rusia. Kievul a lansat un atac masiv în țara lui Putin

Ucraina a atacat, duminică dimineață, mai multe ținte din interiorul Rusiei, cu rachete HIMARS, de fabricație americană.

Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza
Consilier al lui Netanyahu: Planul lui Biden pentru Gaza "nu este o înţelegere bună", dar Israelul îl acceptă

Un consilier al premierului Benjamin Netanyahu a afirmat, duminică, că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru aplanarea conflictului din Gaza, promovat acum de Joe Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi necesitând mult mai multă muncă.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.